Анчан синій чай, корисні властивості, протипоказання

Мандрівні по Таїланду бувають приємно здивовані смаком синього напою, який можна спробувати в місцевих кафе. Це тайський синій чай. Для його приготування використовують квіти і листя клітор трійчастого, рослини сімейства бобових. Виростає вона на території тропічної частини Азії. Широко використовується в традиційній і народній медицині. Клітор має багато назв: голубині крила, метеликовий горошок, срамной квітка, тайська орхідея. Тайською Анчан, тому чай і отримав таку назву. Рослина досягає у висоту близько 3 метрів, квіти великі, красиві, яскраво-синього кольору.

Заготівля сировини для чаю

Не варто плутати Анчан з синім китайським чаєм. У Китаї і на о. Тайвань зростає і проводиться синій оолонг, при заварюванні він дає інтенсивний аромат, але колір його НЕ синій. Анчан проводиться тільки в Таїланді, чай виходить красивого синього відтінку, смак слабкий, аромат – приємний.

Визначити, як проводилася заготівля сировини, можна при заварюванні чаю. Бутони повинні залишатися цілими, чи не розпадатися на фрагменти. Особливо ефектно заварений чай виглядає в скляному чайнику.

склад Анчан

У синьому тайському чаї міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів:

  • фосфор, він корисний для мозкової активності;
  • залізо, необхідне для поліпшення стану шкіри, структури волосся і нігтів;
  • марганець, зміцнює імунітет і нормалізує емоційний стан;
  • вітамін D, корисний для здоров’я шкіри;
  • вітамін K, уповільнює старіння організму;
  • вітамін C, підвищує настрій, допомагає боротися з вільними радикалами;
  • вітамін В12, допомагає при депресії, ожирінні;
  • вітамін B1, необхідний для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
  • вітамін B3, покращує кровообіг;
  • вітамін B2, нормалізує обмін речовин, стабілізує роботу серцевої системи.

Корисні властивості синього чаю

Елементи, що містяться в синьому чаї, роблять його дуже корисним. Анчан чай допомагає в наступних випадках.

  • Регулярне вживання чаю допомагає поліпшити пам’ять.
  • Застосовується в лікуванні хвороби Альцгеймера, при цукровому діабеті, катаракті та глаукомі. Чай чистить судини, позитивно впливає на гостроту зору, покращує стан очей.
  • Чай сприяє поліпшенню стану волосся, нігтів. Рекомендується приймати тим, хто страждає від облисіння і ранньої сивини.
  • У напої велику кількість поліфенолів, вони сприяють виведенню жирів з організму. Ця властивість дозволяє використовувати Анчан для схуднення. Велика кількість вітамінів покращує обмін речовин.
  • Синій чай є відмінним антиоксидантом.
  • Надає заспокійливу і розслаблюючу дію, діє як природний антидепресант.

Як приготувати синій чай

Для приготування Анчан краще використовувати фарфоровий або скляний чайник. Приготований чай виходить красивого кольору: від світло-синього до фіолетового. Смак цього напою незвичайний, злегка нагадує йод, з горохової ноткою, але неприємним його назвати не можна. Після нього залишається довгий солодкий післясмак. Цей чай чудово освіжає. Аромат Анчан більше нагадує смажене насіння. У Таїланді синій чай п’ють в будь-який час доби. Хороший він в холодному і гарячому вигляді. У нього додають лід, щоб втамувати спрагу в спекотний полудень. Рецепти приготування напоїв для використання в лікувальних цілях і в якості звичайного чаю відрізняються.

Приготування класичного чаю

Воду потрібно закип’ятити і залишити охолонути до 90 ° С. Потім їй заливають чайні бутони, дорахував до десяти, воду зливають. Знову заливають пелюстки гарячою водою і дві хвилини наполягають. Виходить красивий настій синього кольору, який можна пити як самостійний напій. Можна додати в чай ??лимон або листочок м’яти. В цьому випадку напій стане фіолетового кольору і придбає досить приємний смак. При бажанні можна додати в чай ??мед або цукор. Деякі гурмани п’ють зелений чай з кокосовим молоком. Чай можна заварити декілька разів, з кожним разом колір ставатиме менш насиченим.

Приготування лікувального чаю

Для використання синього чаю бутони клітор заварюються водою температури 90 ° С. В термосі чай потрібно буде наполягати 30 хвилин. П’ють приготований напій по склянці на ніч. Напій потрібно пити курсами. Для профілактики очних захворювань чай потрібно приймати по 2 чашки в день. Курс – три тижні.

Анчан для схуднення

Було проведено ряд досліджень, щоб встановити чи дійсно синій чай допомагає знизити вагу. В Американському університеті Колорадо, в результаті дослідів, було доведено, що Анчан допомагає активно боротися із зайвою вагою, сприятливо впливає на печінку, знижуючи її ожиріння. Замітка про це була опублікована в Міжнародному журналі метаболічних досліджень. Було відзначено, що катехіни прискорюють обмін речовин, збільшують рівень термогенеза і окислення, створюючи ідеальні умови для спалювання жиру.

Якщо потрібно домогтися схуднення, чай п’ють до трьох чашок на добу. Після тритижневого прийому чаю краще зробити невелику перерву, щоб не викликати звикання. З медичної точки зору проблем немає, якщо є можливість регулярного придбання чаю. На батьківщині синього чаю ціна на нього невисока, але в нашій країні в звичайних магазинах його не зустрінеш, доведеться замовляти безпосередньо з Таїланду або користуватися послугами посередників, що коштує недешево.

Синій чай в косметології

Анчан можна не тільки пити. Він успішно використовується в косметології. Приготувавши настій з бутонів клітор, його використовують для ополіскування волосся. Для отримання настою 10 бутонів заварюють склянкою гарячої води і дають настоятися 20 хвилин. Перед використанням розводять в літрі теплої води.

Синій чай покращує стан шкіри голови, усуває лупу, свербіж, живить сухе волосся, запобігаючи їх ламкість. Натуральні барвники, що містяться в чаї, додають волоссю здоровий блиск. Тайські виробники косметики випускають шампуні, кондиціонери, лікувальні маски на основі клітор.

Протипоказання синього чаю

Анчан має трохи протипоказань, але вони є. Не рекомендується давати цей напій вагітним жінкам і дітям. Протипоказаний він при анемії і гіпертонії. Це пояснюється тим, що в складі синього чаю є речовини, які заважають засвоєнню заліза, кофеїн, який підвищує тиск. Через високий вміст фтору чай не рекомендується при хворобах нирок.