Чагів чай: користь, шкода, рецепти приготування напою

Багато з нас, гуляючи по лісі, помічали, що на стовбурах беріз бувають чорні нарости, які нагадують потріскану головешку. Це гриб чага. Його ще називають березовим грибом, чудо-грибом від «ста хвороб», «грибом безсмертя». Протягом багатьох століть цей непоказний гриб використовується в медицині. Про нього написано в стародавніх монастирських книгах, середньовічних трактатах, старовинних травниках. Вперше про нього написав Авіценна, пізніше властивостями губки зацікавилися європейські лікарі. Що собою являє такий гриб і яка користь від нього?

Березовий гриб і його склад

Не варто плутати чагу з трутовиком. Це два різних гриба, хоча і ростуть на березах. Чага виглядає як наріст на стовбурі живого дерева, трутовик зростає як деревне гриб, зустрічається на сухих березах. У лікувальних цілях застосовується тільки чага.

Застосування чаги в медицині

У 60-х роках 20 століття почалося вивчення губки і її впливу на людину. Дослідження, проведені вченими з університету м Хайфа, показали, що чага володіє протираковими властивостями. При вивченні губки в Японії були виявлені високі імуномодулюючі та противірусні показники.

Проводили дослідження і вчені з Ленінградського медичного інституту. Було доведено, що Чагів чай ??відновлює нервову систему, нормалізує окислювально-відновні процеси, усуває загострення в області шлунково-кишкового тракту. Користь відвару з губки в тому, що він допомагає знизити вміст цукру в крові, кров’яний тиск. Чага знижує вплив радіаційного випромінювання, уповільнює ріст пухлин.

Корисні властивості чаги

  • прискорює обмін речовин
  • має спазмолітичну, сечогінну, антимікробну дію
  • нормалізує роботу серця і органів дихання
  • приводить в норму мікрофлору кишечника
  • сприятливо впливає на нервову систему
  • підвищує стійкість до інфекцій, підвищує імунітет
  • знижує тиск, вміст цукру в крові
  • має знеболюючу властивістю
  • використовується в боротьбі зі злоякісними пухлинами

Перераховані вище корисні властивості дозволяють застосовувати Чагів чай ??для лікування захворювань серця, шлунково-кишкового тракту. Відома користь чаю в лікуванні нервової системи, цукрового діабету, гіпертонії, шкірних захворювань.

Протипоказання до застосування

Перед тим, як почати самостійно приймати відвар з губки, слід порадитися зі своїм лікарем. Березовий гриб має ряд протипоказань, також слід дотримуватися деякі рекомендації.

Не можна приймати чай з чаги при хронічному коліті, підвищеній збудливості і дизентерії.

Не рекомендується приймати Чагів чай ??одночасно з антибіотиками, внутрішньовенними ін’єкціями глюкози, з алкоголем і тютюном. Краще виключити на час лікування з раціону консерви, гострі і м’ясні страви.

Заготівля, сушіння та зберігання чаги

При зборі слід врахувати, що чага повинна рости на живий березі. Гриб повинен бути свіжим, чи не пересохлі, інакше можна забути про його цілющі властивості. Найбільш ефективно проводити заготівлю з осені до весни. Нарости відокремити від стовбура дуже важко, потрібно дуже гострий ніж або сокиру. Гриб зрізають паралельно стовбуру вертикально.

Зберігати чагу слід в полотняних мішечках, скляних банках з закручуються кришками або в герметичних паперових пакетах. Лікувальні властивості гриб зберігає протягом двох років при дотриманні правил зберігання.

Рецепти приготування чаю з чаги

Існує кілька рецептів приготування Чагів чаю. Цілющий напій можна приготувати з свіжого гриба або використовувати заздалегідь заготовлену сировину. Свіжу чагу потрібно подрібнити, а суху ненадовго замочити у воді. Для приготування напою можна використовувати термос. До чаге можна додати і інші лікарські трави, виходячи з характеру захворювань.

  • Подрібнений гриб чаги засипати в термос і додати окріп з розрахунку 1 частина сировини і 5 частин води. Чай повинен настоюватися в термосі протягом шести годин. Пити такий напій потрібно як чай протягом дня, додавши мед.
  • 1 столову ложку чаги потрібно залити теплою водою не більше 50 ° С. Напій потрібно наполягати не менше шести годин. Його слід приймати до їди по 1-2 ст. ложки. Доведено користь такого чаю при гастриті.
  • Можна приготувати Чагів чай ??з додаванням перстачу і ламінарії. Дані речовини беруть в рівних кількостях, заливають літром теплої води (45 ° С) і залишають настоятися протягом чотирьох годин. В охолоджений напій додати м’яту і мед за смаком. Чай слід приймати протягом двох місяців.
  • Чай з губки для схуднення: 20 г гриба залити однією склянкою теплої води, додати дві чайні ложки меду і невелику кульку прополісу. Дати настоятися, пити щоранку до прийому їжі. Під час вживання даного чаю варто дотримуватися дієти на основі рослинної їжі.
  • Чагу подрібнити, потім залити гарячою водою (1: 5). Настояти дві години. Перед вживанням додати мед, лимон. Чай потрібно пити перед їжею.

В даний час Чагів чай ??можна придбати в аптеці в готовому вигляді. Його можна пити щодня як звичайний чай, покращуючи своє здоров’я.

Настій з губки

Дуже ефективний настій з гриба чага. Для приготування потрібно замочити гриб на 5 годин. Після цього залити гарячою водою і помістити на 2 доби в темне місце. Отриманий настій процідити, сировину віджати і розбавити водою, яка залишилася від замочування губки. В день потрібно випити три склянки настою. В приготованому таким способом напій максимально зберігаються корисні речовини і розкриваються цілющі властивості.