Чай Ассам Індія – благородний чай справжніх гурманів

Чорний чай Ассам є класичним індійським чаєм. А в Європі його називають «Англійським чаєм для сніданку». Він має багатогранний, що запам’ятовується і неповторний аромат. Його смак – терпкий, насичений, з солодовими нотками, колір чаю – червонувато-коричневого відтінку. Він наділений корисними властивостями, його рекомендують в якості тонізуючого напою. Справжні гурмани люблять і цінують цей чай.

Родина чаю і історія походження

Чай Ассам в Індії росте в передгір’ях східних Гімалаїв і плато Шиллонг, в штаті Ассам. Важко відповісти, звідки з’явилися тут перші чайні дерева. Їх відкриття приписують індійському племені Бодо. Інші джерела говорять, що розвитку сучасного чайного виробництва Індія зобов’язана англійцям. У 30-і роки 19 століття Роберт Брюс отримав в подарунок від представника народу Сикхи чайні саджанці. Його брат Чарльз Брюс передав їх в Ботанічний сад Калькутти для вивчення. Чайні дерева прижилися, їм було дано назву Camellia assamica і вони стали успішно вирощуватися в Індії. Чайними плантаціями управляли компанії «Jorhat Tea Company» і «Assam Company».

Виробництво чаю Ассам

Чайний лист збирають в Індії протягом року, крім зими. Чай, зібраний ранньою весною, має приємний смак, але практично не має запаху. Зібраний влітку чай, особливо цінний. Він володіє соковитим кольором і чудовим смаком. Восени чай теж збирають, але не щороку.

Для виробництва чаю в Індії використовують два способи: механізований і традиційний.

традиційний спосіб

Традиційний спосіб обробки передбачає найкраще збереження чайного листа і нирок. Є чотири категорії чаю, обробленого таким способом:

1. Flowery Orange Pekoe. Сировиною для виробництва виступає перший лист. Слово Orange до помаранчевого кольору не відноситься, назва дано від східно-голландської компанії, що займається поставками чаю в Європу «House of Orange».
2. Orange Pekoe. Використовується другий лист чайного втечі.
3. Pekoe. Чай складається з третього листа.
4. Сушонг (четвертий лист).

Існує ще вища категорія ассамського чаю Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, рідкісний і дорогий. В Індії жартують, що TGFOP – «Занадто гарний для звичайних людей», в оригіналі звучить: Too good for ordinary people.

механізований спосіб

Система механізованої обробки чайного листа СТС була створена в 19 столітті Джорджем Рейдом, а в 20 столітті її удосконалив Вільям Маккерхер. Чайну сировину попередньо сушиться, ферментує, обсмажується. Потім проходить через спеціальні ролери, які подрібнюють чайне листя. Чай проходить сортування за допомогою спеціального обладнання.

Частина, що залишилася чайна пил використовується для виробництва гранульованого та пакетованого чаю. Відомий у всьому світі «Breakfast Tea» – це дрібно гранульований індійський чай Ассам.

Корисні властивості чаю Ассам

  • Велика кількість кофеїну забезпечує бадьорість, стимулює мозкову активність, приплив сил.
  • Антиоксидантні властивості цього чаю – надійний захист на біомолекулярні і клітинному рівні від окисного дії кисню. Відзначена позитивна динаміка у зниженні зростання злоякісних пухлин.
  • Флавоноїди, що містяться в чаї, запобігають утворенню холестеринових бляшок, ризик серцевих захворювань знижується.
  • Регулярне вживання чаю зменшує ризик виникнення у людей похилого віку хвороби Паркінсона.
  • Чоловікам, як профілактичний засіб, слід вживати до 4 чашок такого чаю на добу, жінкам – не більше двох.

Протипоказання

У зв’язку з великим вмістом кофеїну чай не рекомендується гіпертонікам. Не варто пити чайний напій на ніч, він може погіршити сон. Вагітним і годуючим жінкам варто уникати прийому свежезаваренного міцного напою.

Правила заварювання чаю Ассам

Для приготування чаю краще використовувати посуд з ісинської глини, порцеляни або скла. На 200 мл води не варто брати більше 5 г чайного листя. Температура води повинна бути не нижче 80 ° С, але не вище 95 ° С. Листя заливаються гарячою водою на одну третину, щоб вони розкрили весь аромат, через кілька хвилин доливається вода на 1/3 чайника, і через деякий час чайник заповнюється вщерть.

Чаю необхідно настоятися. Про те, що він заварений правильно, можна судити по утворилася на поверхні пінці. Її не можна знімати, в ній містяться ефірні масла і корисні речовини. Можна обережно перемішати отриманий напій і почати розливати по чашках. Або перелити частину напою в чистий посуд і вилити знову в чайник.

Щоб відчути всю красу чаю Ассам, його потрібно пити без додання підсолоджувачів та ароматизаторів. Любителі солодощів можуть спробувати такий чай з сушеними фруктами: інжиром, фініками, курагою.