Чай Іван чай, опис, корисні властивості

Іван-чай – рослина, здавна шановане нашими предками. Російські знахарі застосовували його для лікування різних захворювань, називаючи «Борова зіллям». Вважалося, що настої і відвари з іван-чаю можуть впоратися з 90% відомих недуг. Що ж являє собою знаменитий Іван-чай?

Загальний опис іван-чаю

Іван-чай має багато назв. Його відносять до сімейства кіпрейних, тому називають кипрей вузьколистий. У народі називають Скрипником, маточником, Дремуха, Ськріпун. З цієї рослини готується Копорський чай.

Хаменерій зростає по всій Росії. Цей багаторічний чагарник, всипаний в момент цвітіння яскравими бузковими або рожевими квітами, можна побачити здалеку на лісових галявинах, в лугах, уздовж доріг, навіть на згарищах. Період цвітіння супроводжується великим кількість пуху, тому іноді його називають пуховиком. Хаменерій починає цвісти в середині червня, цвітіння триває до кінця літа. Квітки розпускаються рано вранці, до семи годин. В цей час до них спрямовуються бджоли. Хаменерій вважається відмінним медоносом, в кожній квіточці – 25 мг нектару.

Склад іван-чаю

Говорячи про чай «Іван чай», опис якого ми дали вище, можна сказати, що ньому багато корисних речовин, тому в народній медицині використовуються практично всі частини цієї рослини. У квітках іван-чаю багато флавоноїдів, дубильних і слизових речовин, аскорбінової кислоти, ефірних масел, є кумарини і цукор. У коренях, крім перерахованих вище компонентів, виявлені каротиноїди і крохмаль. Листя містять кемпферол, нікель, мідь, марганець, молібден, титан, каротин, бор.

Лікувальні властивості іван-чаю

З давніх-давен було відомо про властивості іван-чаю зцілювати багато недуг. В даний час чай з зніту застосовують:

  • при хронічному простатиті;
  • при виснаженні організму після операцій і важкої хвороби;
  • застуді;
  • хворобливій менструації;
  • інтоксикації організму;
  • головного болю;
  • при гастриті;
  • при захворюваннях дихальних шляхів.

Чай корисний для нормального кровообігу, поліпшення обміну речовин. Регулярне вживання напою підвищує рівень гемоглобіну. Завдяки наявності в рослині хлорофілу відбувається швидке загоєння ран. Застосовується для зміцнення імунітету, поліпшення роботи всіх внутрішніх органів.

Для поліпшення функцій передміхурової залози іван-чаю немає рівних. Це найкорисніша трава для чоловічого здоров’я, її застосовують при чоловічому безсиллі, при захворюваннях сечостатевої сфери. Ефективний чай при отруєннях, він виводить з організму токсини, позбавляє від закрепів, покращує травлення, успішно справляється з метеоризмом.

Протипоказання іван-чаю

  • Не слід приймати іван-чай разом з седативними і жарознижувальними засобами.
  • Тривалий прийом чаю з зніту може привести до проблем з шлунково-кишкового тракту, потрібно стежити за своїм станом, робити тижневу перерву в прийомі.

Секрети заготівлі та зберігання іван-чаю

Максимально корисний фітозбір – це правильно зібране і висушене сировину. Заготівлю зніту починають влітку. У період цвітіння можна заготовлювати листя і квітки. Збір припиняється, коли на нижніх гілках рослини починають дозрівати насіння і з’являється пух. Восени викопують коріння. Не користуйтеся пошкодженим рослини, збирати їх уздовж доріг, промислових об’єктів.

Для отримання справжнього Копорской чаю необхідно, щоб сировина пройшло кілька стадій: завяливание, ферментацію, сушку. Коріння сушать окремо. Після збору верхівки зніту розкладають на підстилці і залишають в тіні приблизно на 10 годин. Періодично потрібно перемішувати листя, щоб вони зав’ялити рівномірно. Потім необхідно підготувати сировину до ферментації, для цього з нього повинен виділитися сік. Листя можна скручувати прямо на полотні або прокатати кілька разів качалкою по дерев’яній дошці, після чого нарізати. Деякі використовують для цих цілей м’ясорубку і навіть старовинну дошку для прання, на якій «стирають» гілки зніту до виділення соку.

Іван-чай краще зберігати в щільно закручується скляних банках. Повної готовності чай досягає через 4 тижні. Можна використовувати і паперові пакети, виключивши попадання вологи. Термін зберігання коренів кипрея – три роки, листя і квіток – два роки.

Приготування іван-чаю

Іван-чай можна заварювати окремо або приготувати цілюще фітозбір на його основі.

Чайник ополіскується окропом, щоб прогріти. Відразу засипаються 2-3 чайні ложки висушеного зніту і заливаються 0,5 л окропу. Чайник не потрібно укутувати, десяти хвилин вистачить, щоб вийшов ароматний і приємний на смак чайний напій. Бажано використовувати очищену або джерельну воду. Заварку можна використовувати повторно.

Отриманий напій можна не тільки приймати всередину, але і використовувати зовнішньо. Волосся стануть блискучими і здоровими після ополіскування їх відваром зніту. Якщо обробляти їм рани, неглибокі порізи, все заживе набагато швидше.