Чай з чорною смородиною: корисні властивості і побічні ефекти

Чорна смородина – багаторічний чагарник, який культивується повсюдно як ягідне рослина, а також зустрічається в дикому вигляді. У червні-серпні ягоди наливаються соком і готові до збирання. З них готуються напої, варення, джем, сироп. Листя теж використовуються для заготовок, з них готується корисний чай. Такий інтерес до смородині пояснюється її багатим хімічним складом і цінними властивостями. Плоди цієї рослини вводять в раціон харчування дітей, застосовують в лікуванні фенілкетонурії, оскільки в 100 г ягід міститься 50 мг фенілаланіну. У чорній смородині всі частини є цілющими, листя, гілки, плоди застосовуються в медицині.

Хімічний склад чорної смородини

У ягодах смородини вміст вітаміну C перевершує зміст цього вітаміну в цитрусових плодах. У складі листя присутні вітаміни E і A, вітаміни групи B, калій, магній, залізо, фосфор, кальцій. Є в складі і вітамін K, який рідко зустрічається в рослинах. Він має здатність згущувати кров. У листі і пагонах містяться фітонциди, що володіють протизапальною дією.

Чим корисний чай з листя чорної смородини

  • Листя чорної смородини багаті на поживні елементи, дубильними речовинами, антиоксидантами, солями і антоцианами, вони представляють собою цілющі з’єднання, накопичені самою природою природним способом.
  • Чай з чорної смородини – це стимулятор імунної системи. Він може підтримувати баланс рідини в організмі, виконувати очисні функції за допомогою відновних процесів. Чай з листя корисний для дренажу тканин, тому він рекомендується тим, хто страждає від артриту, простатиту і подагри.
  • Антивіковий засіб. Чайний напій служить джерелом вітаміну C, полісахаридів, корисних жирних кислот, антиоксидантів.
  • Користь для серця. При щоденному вживанні чаю з чорною смородиною відзначається зниження ризику інсульту, серцево-судинних захворювань. Його рекомендують при атеросклерозі, оскільки він збільшує мікроциркуляцію крові, а це корисно при варикозі.
  • Покращує травлення. Напій з смородини, що вживається після їжі, зменшує печію, активізує процес травлення. Він є глистогінним засобом, застосовується для позбавлення від кишкових паразитів, лікування дизентерії та діареї.
  • Сечогінний засіб. Чай володіє очисними властивостями, корисний при олігурії (нездатності до сечовипускання). Він допомагає боротися з каменями в нирках. Ефективний при хворобі печінки, селезінки, підшлункової залози. Чай зі смородини сприяє зниженню цукру в крові.
  • Корисний при простудних захворюваннях. Відвар з коренів чорної смородини допомагає при інфекційних і запальних процесах. Гарячий напій викликає пітливість, що дозволяє знизити температуру тіла. Напій, приготовлений з листя, плодів і коренів смородини надає заспокійливу дію, корисний при ангінозних виразках. На ранніх стадіях хвороби прийом такого чаю дозволить активно впливати на віруси, знищуючи їх.
  • Користь при алергії. Чай з листя смородини приносить полегшення при хронічній і гострій алергії. Доведено користь при алергічного риніту, бронхіальної астми, оскільки чай регулює діяльність дихальної системи.
  • Сприятливий вплив на нервову систему. Чай покращує пам’ять, можна застосовувати при різних нервових захворюваннях для поліпшення стану.

Існують і інші корисні властивості цього цілющого рослини.

При зовнішньому застосуванні настій з будь-яких частин рослини дозволяє зняти свербіж, вбити бактерії в ранах, усунути патологічні процеси в місцях ударів і укусів комах. При погано гояться ранах допомагають компреси зі свіжого листя смородини.

Чай допомагає поліпшити зір, впоратися з проблемами шкіри, викликати активний обмін мікроелементів в організмі, забезпечуючи здоров’я кісток і зубів.

Жінкам чай рекомендується при регулярній мігрені, пов’язаної з менструальним циклом.

Смородиновий чай: побічні ефекти

Чай зі смородиновим листом не рекомендується до застосування:

  • при гепатиті і гастриті;
  • при виразці шлунка;
  • при підвищеній кислотності;
  • при алергії на чорну смородину;
  • при підвищеному згортанні крові;
  • після перенесеного інфаркту;
  • вагітним жінкам чай потрібно пити в невеликих кількостях.

Потрібно пам’ятати, щоб напій з цієї цілющої рослини приніс користь, потрібно дотримуватися дозування. Доросла здорова людина не повинен пити в день більше п’яти чашок чаю.

Як приготувати чай

Смачний і корисний напій можна приготувати з висушених і свіжого листя, гілочок, стиглих ягід. Класичний напій приготувати легко: 2 ст. л. листя, плодів і одну чайну ложку зеленого або чорного чаю засипати в чайник для заварювання, залити окропом. Близько 15 хвилин напій повинен настоятися, щоб встигли розкритися всі його цілющі властивості.

Чай з гілок смородини

Для приготування такого напою підійдуть молоді пагони з розпустилися нирками. Гілочки ріжуть на невеликі шматочки, поміщають в киплячу воду. Кипіти вони повинні не більше хвилини. Потім ємність з відваром закривається кришкою і залишається на ніч. Перед вживанням напій можна злегка підігріти, процідити і додати цукор.

загальнозміцнюючий напій

Смородина входить до складу різних рецептів напоїв, які рекомендуються при різних захворюваннях. Ось один з таких рецептів:

Беруться молоді пагони і листя чорної смородини (8-10 штук), 8-10 гілочок м’яти, чайна ложка чорного або зеленого чаю. Все змішується і засипається в термос з окропом. Настоюється не менше двох годин. Вживається напій гарячим, додавши за смаком лимон і мед.