Чай з гілочок вишні, користь і шкода, як приготувати цілющий чай

Вишня здавна славиться своїми цілющими властивостями. З ягід вишні варять варення і компоти, її додають у різні страви. З листя і вишневих гілочок виходить корисний чай, з них готують відвари і настої. У складі гілочок багато мікроелементів, вітамінів, тому чай з гілочок вишні має унікальні властивості.

Як заготовлювати гілки вишні

Збір гілочок вишні потрібно починати ранньою весною, поки не почали набухати бруньки. Гілочки обережно зрізають тільки з не прищепленої вишні. Підійдуть тоненькі гілки не більше ніж 10 см. Беруть таку кількість, щоб їх вистачило на цілий рік. Гілочки промивають, сушать в добре провітрюваному приміщенні. Краще сушити гілочки, зв’язавши їх в невеликі пучки по 10-15 штук. Зберігати сировину потрібно в паперових пакетах в сухих приміщеннях.

Корисні властивості чаю з гілочок вишні

Напій, приготовлений з гілок вишні, має цілющі властивості:

  • надає профілактичну дію відносно простудних і вірусних захворювань;
  • зміцнює судини;
  • стимулює імунітет;
  • насичує організм вітамінами;
  • має виражену сечогінну дію;
  • допомагає впоратися з хворобами органів дихання, ясен і глотки;
  • гальмує процеси старіння;
  • тонізує і дарує заряд бадьорості;
  • допомагає при розладах шлунково-кишкового тракту і при діареї;
  • знімає запалення при артритах, подагрі;

Рецепти приготування напоїв з гілочок вишні

класичний чай

Для приготування класичного чаю з гілок вишні використовуються гілочки вишні і окріп. На 0, 5 л окропу потрібно кілька сухих гілочок, які ламаються на частини. 15 хвилин потрібно потримати суміш на слабкому вогні. Після цього потрібно залишити чай для настоювання на пару годин. Дана кількість розраховане на один день прийому чаю. Ложечка меду, додана в готовий напій, додасть напою солодкість і чудовий аромат.

Чай від запалення суглобів

Невелику жменю гілочок вишні потрібно залити 0,5 л води, прокип’ятити протягом 15 хвилин. Суміш після варіння повинна настоятися близько двох годин. Відвар проціджують. Напій повинен вийти червоно-коричневого кольору з легким мигдальним ароматом. Від запалення суглобів при артриті рекомендується чотири рази на день випивати по 1/4 склянки. Більше рекомендованої дози вживати не варто.

Відвар для лікування ендометріозу, міоми

Невеликий пучок гілочок вишні заливають холодною водою, потім ставлять на вогонь і кип’ятять 10 хвилин на слабкому вогні. Відвар остуджують і проціджують. Пити його потрібно близько року по 3 чашки в день. Напій робить позитивний вплив на репродуктивну жіночу систему, допомагає боротися з недугами.

Застосування плодоніжок вишні

При зборі вишні з дерев, при її подальшої сортування плодоніжки часто викидаються. Це не справедливо. У народній медицині плодоніжки застосовуються для лікування деяких захворювань.

Рекомендується приймати відвар з плодоніжок при хворобливій менструації, при частих носових кровотечах. Терпкий ефект відвару корисний при захворюваннях ротової порожнини, стоматиті, запаленні ясен. Зазвичай призначають 1/4 склянки чотири рази на день.

Протипоказання гілочок з вишні

  • При підвищеній кислотності напій з гілочок вишні може викликати печію.
  • Не рекомендується вживати відвар при гастриті.
  • Цукровий діабет є прямим протипоказанням до вживання даного напою.