Чай з глоду: корисні властивості, рецепти народної медицини

Глід – яскраво-червона ягода, яка дозріває восени. Вона корисна, використовується в народній медицині для лікування хвороб серця та інших недуг. Плоди мають багато цілющих властивостей. Вживання чаю з глоду сприяє підвищенню захисних сил організму, відновленню обміну речовин. Напій може бути використаний в якості заспокійливого засобу, для поліпшення сну при безсонні.

склад глоду

На основі глоду готують різні настоянки, з ним заварюють чай. Його включають до складу вітамінних комплексів, таблеток, трав’яних зборів. Плоди використовують в кулінарії, їх додають в випічку, з них варять компоти, джем. Глід має багато різновидів, всі вони мають ідентичний складу, всі володіють однаковими корисними властивостями. Рослина росте в Сибіру, ??на Уралі і по всій території Росії. Плоди відрізняються приємним смаком, вони майже без запаху, всередині є кісточки.

Хімічні елементи, що входять до складу плодів, до сих пір продовжують вивчатися науковцями. З відомих речовин в глід містяться:

  • вітаміни K, C, E, A;
  • флавоноїди;
  • поліфеноли;
  • каротин;
  • кислоти: кавова, олеаноловая, урсолова, хлорогенова;
  • мікроелементи: магній, залізо, калій;
  • вітексин;
  • кверцітрон;
  • гиперозид;
  • кверцетин.

Корисні властивості глоду

Якщо говорити про чай з глодом, користь, яку він надає при регулярному прийомі, не можна не відзначити наступні властивості:

  • має судинорозширювальну дію;
  • покращує мозковий кровообіг;
  • нормалізує серцевий ритм;
  • зміцнює стінки судин;
  • знижує рівень холестерину;
  • підвищує згортання крові;
  • знімає напругу і стрес;
  • нормалізує сон;
  • відновлює роботу травлення;
  • зменшує газоутворення;
  • знижує рівень цукру;
  • виводить з організму шлаки.

Не варто чекати від чаю миттєвого ефекту, він накопичувальний, результат можна помітити при регулярному вживанні протягом тривалого часу.

заготівля сировини

Дуже важливо правильно заготовити глід, щоб він приніс максимальну користь. Дуже важливо дотримуватися час збору рослини. Квітки необхідно встигнути зібрати в перші дні їх цвітіння. Робити це потрібно при сухій погоді. Зібрані квіти розкладають тонким шаром в такому місці, щоб на них не потрапляло пряме сонячне світло. Регулярно їх потрібно струшувати і акуратно перемішувати, щоб сушка проходила рівномірно.

Заготівлю плодів починають у вересні. Ягоди перебирають, залишаючи тільки цілі, без видимих ??пошкоджень. Для сушіння підійде духову шафу, тільки температура повинна бути не більше 60 градусів, дверцята духовки потрібно тримати відкритою, щоб ягоди при сушінні обдувається повітрям. Можна використовувати спеціальні пристосування для сушіння ягід.

Рецепти корисних напоїв

Як приготувати чай з плодів глоду

Для приготування традиційного чаю потрібно взяти:

Плоди глоду – 1 ст. ложка

Чай чорний – 1 ст. ложка

Окріп – 1 стакан

Лимон – за смаком

Мед – за смаком

Окропом заварюють чайну заварку і плоди глоду, наполягають п’ять хвилин. Мед і лимон додаються для поліпшення смаку. Чорний чай можна замінити зеленим.

Відвар з глоду

Плоди глоду – 2 ст. ложки

Окріп – 500 мл

В емальовану ємність засипають плоди глоду, заливають окропом. Тримають на вогні не більше семи хвилин, вогонь відключають, ємність закривають кришкою, настоюють п’ять хвилин.

вітамінний настій

Глід – 2 ст. ложки

Шипшина – 2 ст. ложки

Окріп – 1 літр

Плоди шипшини і глоду промивають, засипають у термос. Заливають окропом і залишають на 12 годин. Готовий настій проціджують. П’ють як чаю протягом дня маленькими дозами між прийомами їжі. Можна додати за смаком трохи натурального меду.

Цілющий напій при гіпертонії

Плоди глоду – 500 г

Вода – 100 мл

В емальовану ємність засипають подрібнені плоди глоду, заливають водою і підігрівають суміш до 40 градусів. Теплу масу пропускають через соковижималку. Сік п’ють по столовій ложці тричі на день.

Чай при слабкості серця

Не тільки плоди, але і квітки глоду мають цілющі властивості. Для лікування слабкості серця в народній медицині успішно застосовується наступний рецепт.

Спориш – 30 г

Хвощ польовий – 20 г

Квітки глоду – 50 г

Всі трави змішують, заливають окропом. Наполягають близько 30 хвилин. По склянці чаю вживають щодня. Особливо ефективний цей чайний напій, якщо хвороба викликана нервовими розладами.

заспокійливий чай

Плоди глоду – 1 ст. ложка

М’ята перцева – 2 гілочки

Іван-чай – 1 ст. ложка

Окріп – 1 стакан

Мед – 1 ст. ложка

Плоди подрібнюють, використовуючи ступку. Кладуть в чайник для заварювання, додають іван-чай і м’яту. Заливають окропом і чекають близько 15 хвилин, щоб трави віддали всі свої корисні речовини настою. У злегка остиглий напій можна додати мед. З глодом чай прекрасно розслабляє, заспокоює, його слід пити за годину до сну.

Чай для зміцнення серця

Можна заздалегідь приготувати цілющу суміш, змішавши всі інгредієнти, в міру необхідності брати по 1 ст. ложці на 200 мл води.

Чорний або зелений чай – 100 г

Плоди шипшини – 2 ст. ложки

Плоди глоду – 2 ст. ложки

М’ята сушена – 1 ст. ложка

Квітки ромашки – 1 ч. Ложка

При приготуванні трави заварюються окропом, настоюють 10 хвилин.

Відвар для поліпшення травлення

Плоди шипшини – 1 ст. ложка

Чорний чай – 1 ст. ложка

Плоди глоду – 1 ст. ложка

Перегородки волоського горіха – 1 ст. ложка

Окріп – 1 літр

Плоди подрібнюють, кладуть в емальовану каструлю, додають горіхові перегородки і чай, заливають окропом, залишають прокипеть на повільному вогні 7 хвилин. Відвар настоюється після кип’ятіння ще 15 хвилин, потім проціджують.

Глід: протипоказання

Глід має протипоказання, їх небагато, але потрібно враховувати їх перед тим, як пити чай з плодів цієї рослини. Шкодить організму глід:

  1. при вагітності;
  2. гіпотонії;
  3. індивідуальної непереносимості;
  4. при уповільненому серцебитті;
  5. при грудному вигодовуванні.

Якщо явних протипоказань немає, не слід зловживати чаєм. Краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути неприємних наслідків.