Чайний сифон, як приготувати чай в складному пристрої

Існує велика різноманітність посуду, яка необхідна для приготування чаю. У різних чайних церемоніях використовують і заварники чайники, і гайвань, і колби. Але є ще одне зручне і дуже цікавий пристрій, про існування якого знають навіть не всі цінителі чаю. Це чайний сифон. Що ж це за диво-пристрій, як ним користуватися? Давайте розбиратися.

Історія виникнення сифона

Спочатку сифон призначався для варіння кави. У 18 столітті на нього була особлива мода. Патент на пристрій, який нагадує сучасний сифон, був отриманий мадам Васьyo в 1841 році. Він представляв собою дві скляні колби, з’єднані трубкою. Прилад мав нагрівальний елемент. Двома роками раніше схожий прилад був запатентований Жанною Рішар. В інших країнах також були розроблені схожі пристрої, але прототипом кави-машини прийнято вважати все ж сифон Васьyo, або Французький Куля, як його ще називали.

В кінці 19 століття сифони, аналогічні пристроям мадам Васьyo, з’явилися в Америці. Сифони видозмінювалися, в 1914 році в США і Англії був запатентований сифон, ідентичний сучасному. Від колишнього сифона його відрізняв той факт, що готовий напій зливався через горловину нижньої колби, а не через краник. З цього часу і до наших днів щось в конструкції сифонів постійно змінюється: форми колб, типи фільтрів, інші незначні деталі. Широкого поширення пристрій не отримало. Найчастіше воно використовується для вантажних церемоній, улюблені такі предмети колекціонерами.

Як сифон для кави став чайним

У кавову культуру Тайваню сифони увійшли тільки на початку нашого століття. Будь-бар в цій країні виглядає як алхімічна лабораторія, оскільки заставлена ??штативами і колбами будь-яких розмірів. У всіх магазинах можна придбати сифони електричні або працюють на спирту. Основний місцевий виробник сифонів – Yama Glass Factory. Колби він виробляє з боросилікатного скла з низьким коефіцієнтом температурного розширення. Тайванські сифони безпечні і дуже красиві.

Слід нагадати, що Тайвань більшою мірою чайна, а не кавова країна. Тут споживається багато чаїв різних сортів. У 2005 році генеральний директор компанії «Бірюзовий чай» створив російську комплектацію сифона. Вони стали проводитися з газовим пальником замість спиртівки. Яскраве перевага використання сифона для приготування чаю – видовищність. Вода поводиться в скляній колбі дуже активно, вона швидко піднімається у верхню колбу, вирує в ній, потім швидко і дуже ефектно повертається в нижню колбу. Приготування не займає багато часу, не потребує додаткових маніпуляцій. Все залежить тільки від майстерності сіфонізатора.

Як приготувати чай в сифоні

Сифон для варіння чаю – складний пристрій, їм потрібно вміти користуватися. Головне, дотримуватися техніки безпеки при роботі з гарячим скляним приладом.

Правила безпеки

  • Не можна торкатися до колбам сифона голими руками, необхідно використовувати рукавички з тканини або спеціальну серветку.
  • Колби зроблені з міцного скла, але і воно може розбитися. Необхідно звертатися з ними дуже обережно. Якщо колба ненавмисно об щось ударилася, але видимих ??пошкоджень немає, краще протестувати її. Для цього заварюємо чай на повному робочому циклі в безпечних умовах.
  • З пальником потрібно бути гранично акуратним. Заправляти її потрібно тільки після повного остигання далеко від нагрівальних приладів, джерел вогню. Газ для запальничок використовувати не можна.
  • Не допускається безперервне нагрівання сифона більше десяти хвилин. Понад п’ять циклів приготування чаю без перерви не допускається. Нижня колба легко перегріється і лопне. Сифон повинен остигати природним чином.
  • Періодично сифон потрібно мити.

Принцип роботи сифона

Перед початком роботи необхідно перевірити конструкцію сифона. Фільтр потрібно закріпити до верхньої колби за допомогою пружини. Сама пружина в натягнутому положенні фіксується за допомогою спеціального гачка, що йде від краю сполучної трубки.

Пристрій працює за принципом розширення газу при нагріванні. В одну з колб потрібно налити гарячу воду, а в другу, яка з’єднана з першою скляною трубочкою, засипати заварку. Вода в нижній колбі нагрівається і починає вирувати, піднімаючись в верхню колбу. Процес бурління, а не кипіння, дозволяє воді насититися киснем, що сприятливо діє на смак і користь чаю. Процес займає від 30 секунд до хвилини. Змінюючи силу полум’я пальника, можна регулювати інтенсивність бурління.

Можна приступати до розбирання сифона для чаю. Колби знімаються в рукавичках. Верхня колба витягується, акуратно встановлюється на перевернуту кришку. Чай не варто викидати, його можна заварити ще один раз.

З нижньої колби чай розливається по піалах або переливається в проміжний чайник. Це дозволить трохи остудити напій і дати йому добре перемішатися. Весь процес приготування займає не більше десяти хвилин.

Як вибрати чайний сифон

При виборі сифона варто звернути увагу на наступні моменти:

  • Газова горілка. Вона має бути зручною, добре регулюватися, не повинна мати стороннього запаху.
  • Добре скло колб. Скло повинно бути високотемпературної гарту.
  • Металевий фільтр. Він прослужить довше і надійніше звичайного тканинного.
  • Якісна гума. Гумова прокладка з’єднує колби, вона не повинна бути занадто м’якою.
  • Виробник. Варто звернути увагу на двох виробників сифонів: Hario з Японії і Yama Glass (Тайвань).