Чіпси з буряка – фото рецепт приготування в домашніх умовах

опис

Чіпси з буряка – хіба таке буває? З упевненістю відповімо вам, що ще як буває. У продажу в нашому регіоні, зустрічається вкрай рідко, а ось у Великобританії вони давно вже звичний продукт на вітринах, майже такий же, як у нас картопляні чіпси. Поширені там у продажу чіпси з яблук, які за смаком нагадують звичну нам сушку, і навіть з моркви.

При всій незвичайності для нашого споживача ці продукти дуже смачні, а головне – дуже корисні, адже такі чіпси без побоювання можуть їсти діти в необмеженій кількості. У сушених продуктах залишаються всі корисні речовини практично в незмінному вигляді, а при попаданні в воду або середу, де вони можуть увібрати в себе рідину, мають можливість відновлюватися і віддавати ці речовини в повному обсязі. Звичайно, не секрет, що будь-які сухофрукти калорійні через великої кількості цукрів у них і можуть впливати на процеси обміну речовин в організмі людини, але дітям, в більшості своїй, це не загрожує – метаболізм дитячого організму, їх ритм життя і швидкість руху, спалюють все калорії найкращим чином.

Рецепт незвичайних для нас чіпсів нескладний. Трохи тривалий процес сушіння, але при наявності побутової техніки на кухні максимально полегшений. Суть самого процесу приготування зведена до підготовки свіжого буряка до сушіння, додаванню спецій і масла, і самого процесу сушіння. Примітно, що приготувати чіпси можна в мікрохвильовці, в духовці, краще конвекционной, або в електросушарці. Різнитися буде тільки час приготування. Швидше за все приготуються бурякові чіпси під впливом мікрохвиль, найдовше готуватися ласощі буде в сушарці, а найбільш смачними вони вийдуть саме в духовій шафі.

Пропонуємо вам поєднати приємне з корисним, і зробити ці незвичайні чіпси в домашніх умовах своїми руками, скориставшись рецептом з докладними поясненнями і покроковими фотографіями. Рекомендуємо приготувати чіпси потай від рідних, пригостити, а потім поставити запитання їм, який продукт, на їх погляд, вони їли. Запевняємо, ваші домочадці будуть дуже здивовані складом і вбиті смаком ласощі. Байдужих не знайдеться, адже чіпси з буряка настільки смачні, що пальчики оближеш.

складові

Буряк

(Велика, 2 шт.)

Оливкова олія

(2 ст. Л.)

Морська сіль

(1/2 ч. Л.)

Чорний перець мелений

(1 ч. Л.)

кроки

  1. Візьмемо буряк: жовту (цукрову) або звичайну бордову (вінегретних) – головна умова полягає в тому, щоб вона була щільною і соковитою. Ми вибрали для наочності обидва сорти, але готувати їх будемо порізно, тому що сік буряка бордового кольору має здатність добре проникати в супутні продукти і швидко їх фарбувати. В ідеалі, буряк повинна бути солодкуватої на смак. За допомогою щітки промиємо овочі в проточній теплій воді, обсушити, і обрізаємо листову розетку, а потім, буряк очистимо від шкірки, намагаючись зняти шар якомога тонше. Допоможе полегшити процес спеціальний ніж для очищення овочів. Цим же ножем або за допомогою терки-овочерізки очищену буряк наріжемо на скибочки товщиною приблизно 1 міліметр. Процес приготування чіпсів почнемо з підготовки жовтої буряків.

  2. Промиємо в проточній воді буряк бордового кольору. Потім очистимо й наріжемо красивими тонкими пластинками, як і цукровий буряк.

  3. У вас вийде приблизно така кількість пластинок різного кольору. Кожен вид буряка будемо викладати на окремі листи, попередньо встеливши їх папером для запікання. Якщо папір одностороння, то найбільш гладкою стороною стелите вгору – це допоможе вам в кінці сушіння з легкістю зняти чіпси з неї.

  4. Перемішайте у великій мисці оливкова олія, сіль і мелений перець. Потім додайте в цю миску пластинки жовтої буряків і добре перемішайте. Залиште на півгодини – ця суміш витягне сік з буряка, і чіпси швидше приготуються. З плином часу, починайте обережно виймати пластинки з масла, намагайтеся не торкатися руками, щоб не залишалося сухого місця, інакше воно може обвуглитися. Полегшить процес викладки зможе дерев’яна зубочистка або острозаточенного шпажка. У сік, що залишився з оливковою олією і спеціями викладіть вінегретних буряк. Повторіть процедуру.

  5. Коли буряк буде розкладена на деках, розігріємо духовку до 150 градусів Цельсія або до 135 градусів для конвекційної печі. Виставляємо в неї листи і залишаємо на годину. Після закінчення часу буряк трохи підсохне. Можете поєднати підсохлі чіпси на одному листі, але якщо зважитеся доставити лист з новою порцією, то не змішуйте буряк різного ступеня просушування на одному аркуші. Коли краю пластинок підсохнуть і стануть крихкими, переверніть чіпси на протилежну сторону. Тільки не робіть цього руками, тому що буряк швидко втягне вологу з рук, і на ній обов’язково з’являться плями. Також ви можете обпектися, адже пластинки досить гарячі.

  6. Коли буряк просохне і стане хрусткою і тендітною, зніміть обережно її, за допомогою лопатки, з дека і перекладіть в один шар на багатошарові паперові серветки. Остигнули чіпси пересипте в красиву вазу, і кличте дегустаторів. А тепер насолоджуйтеся прекрасним видом бурякових чіпсів і їх дивовижним надзвичайно ніжним смаком. До речі, чіпси з буряка прекрасно зберігаються протягом декількох діб в щільно закритій тарі без доступу повітря і зберігають свою крихкість і смак. Хоча, щоб зберігати таку смакоту так довго приготувати доведеться не одну партію ласощі.

    Смачного!