Чорний чай, індійський чай: заготівля, якість чаю

Чорний чай є одним з найпопулярніших напоїв у світі. Його Батьківщиною вважається Китай, але вирощуванням чаю займаються і в інших країнах. Друге місце з виробництва чаю займає Індія. Багато цінителів чаю віддають перевагу саме індійським сортам чаю. Чим же відрізняється індійський чорний чай від китайського або цейлонського, в яких умовах він вирощується, якими властивостями володіє? Щоб відповісти на всі питання, потрібно згадати історію.

Історія індійського чаю

Офіційно історія індійського чаю починається в середині 19 століття. Хоча чайні дерева завжди росли в передгір’ях Гімалаїв, і місцеві жителі використовували чайне листя для заварювання. Поява чайних плантацій пов’язують з англійськими колонізаторами. Саме вони в 30-і роки завезли з Китаю кущі чаю і розбили плантації. Кущі прижилися, почали давати урожай, тому було прийнято рішення про вирощування чаю і розширенні плантацій.

В Індії відкрилося кілька чайних компаній, які стали виробляти чай. Спочатку випускався тільки високоякісний чай, зібраний вручну. Але зараз він становить лише 15% від загального обсягу. Перевага віддається гранульованому чорного чаю, який краще розкуповується покупцями в самій Індії і в західних країнах.

Області вирощування чорного чаю

Чайне виробництво в цій країні зосереджено в наступних областях:

  • Дарджилінг,
  • Ассам,
  • Нілгірі,
  • Бенгалія.

У Дарджилинге вирощується найкращий в країні чай. Вирощений на висоті 2000 метрів, чай відрізняється яскравим і оксамитовим ароматом, медовим смаком, глибоким кольором заварки. Це завжди крупнолистовий чай, в залежності від часу збору чайного листа чай буває різної якості. Цінним і дорогим чаєм вважає той, який збирається в березні. Він самий ароматний з усіх індійських чаїв.

На справжніх упаковках чаю Дарджилінг вказується місце вирощування чаю, дата збору, вік кущів. На жаль, велика частина чаю, що надходить у продаж, є тільки сумішами, де справжній чорний індійський чай міститься в кількості 50%.

У Бенгалії вирощується чай різної якості. За смаком, кольором і ароматом вони схожі на ассамские.

У Нілгірі, на півдні Індії вирощуються незвичайні чаї. Вони відрізняються різким і трохи жорстким смаком на відміну від елітних сортів. Їх найчастіше п’ють з молоком, щоб знизити різкість напою. У районі Блакитних гір в Нілгірі вирощується якісний чай. Його збирають круглий рік на висоті 1800 метрів. Кращими сортами вважаються тим, які збирають в лютому, січні та грудні.

Інші чайні плантації розташовані в різних районах Індії, але обсяги їх не великі. Можна відзначити райони: Анаімаллаі, Сіккім, тера, Дуарас і інші.

заготівля чаю

Чай збирається двома способами: вручну і за допомогою машин. Вручну збиральництва збирають два верхні листочки з нирками. Робота це складна, чоловіки практично до неї не допускаються, чоловічі пальці не пристосовані для такого збору. Молоді збиральництва збирають чай кожен день під палючим сонцем. Вартість чаю, зібраного вручну, досить висока.

На основних плантаціях використовуються чаеуборочние механізми. Вони прискорюють трудомісткий процес збору чайних листочків, але на якості продукту це позначається. Машина може зрізати огрубілі і старі листочки, тому чай виходить неоднорідним. При порізі чайного листя починається ферментація, відбуваються непотрібні хімічні зміни. Машина не може гарантувати якість процесу заготівлі, чай виходить низької якості. В основному чай, зібраний машинами, йде в дешеві сорти.

Якість індійських чаїв

Великолистовим сортом з індійських чорних сортів чаю є тільки Дарджилінг. Всі інші сорти – подрібнені, різані чаї. Промислові сорти чаю – це купажі, які складаються з декількох видів чаю, в основному, низьких сортів.

Незважаючи на це, індійський чай як і раніше популярний. Він відрізняється простотою заварювання, яскравістю смаку, ароматом і насиченим кольором. Саме тому його обирає більшість покупців. Щоб вибрати якісніший індійський чай, потрібно звернути увагу на колір чайного листя, ступінь їх скрученности і якість. Справжній чорний чай (індійський чай) повинен бути чорного кольору. Можуть бути чаїнки помаранчевих, червонуватих і бузкових відтінків, чай може блищати. Якщо чаїнки сірого кольору, напій буде низької якості. Такий відтінок чаю говорити про те, що в процесі обробки були допущені порушення, листя втратили корисні компоненти, аромат і смак. Занадто світлий колір настою говорить також про порушення технології. Для виробництва такого чаю використовувалися огрубілі листя.

Як заварювати індійський чорний чай

Індійський чай не вимагає дотримання особливої ??чайної церемонії, як це прийнято в Китаї. Популярні два способи заварювання, вони застосовуються найчастіше.

Приготування по-англійськи. Береться добре прогрітий чайник, туди поміщається велика кількість заварки. На одну чашку потрібно взяти 1 ч. Л. ложку чаю. Чай заварюється близько чотирьох хвилин, температура води повинна бути 95 ° С. Заварений чай виходить міцним, насиченим, його часто п’ють з вершками або молоком. На його основі готують напій зі спеціями, імбиром. Такий напій можна вважати ранковим чаєм, який відноситься до тяжких, він добре пробуджує, вражає. Але користі в ньому небагато.

Приготування по-китайськи. 1-2 ч. Л. чаю заварюється 100-120 мл гарячої води. Використовується прогріта посуд. Чай витримується не більше 2 хвилин. Цей спосіб підходить для елітних сортів, таких як Дарджилінг. Його смак і аромат ідеально розкривається при цьому способі.

Як купити справжній чорний індійський чай

  • Якщо на упаковці чаю значиться напис «Made in India», можна бути впевненим, що це підробка.
  • A.Toch, C.T.C., Davenport є відомими індійськими марками чаю. Їм можна довіряти, їм належить більше 70% експорту. На упаковках такого чаю завжди вказується найменування сорту, наприклад, «Індійський чай Тоша або Давенпорта».
  • Провідні індійські компанії на своїх упаковках зображують голову барана, що символізує міцність чаю, і циркуль – ознака міри точності.
  • Якщо на упаковці чаю зображений лев, це чай, що випускається в республіці Шрі-Ланка.
  • На упаковках справжнього індійського чай назва фірми друкується дрібним шрифтом.
  • Чай, який фасується в Росії, звичайно вбирає в себе сторонні запахи. Це низькосортний чай, який закуповується в Індії.