Чим корисний шипшина для чоловіків, жінок і дітей

Шипшина – багаторічний чагарник, відомий всім. Він росте на всіх материках земної кулі. Це пояснюється просто: він невибагливий. Його кущі прикрашають парки і сквери, залучаючи в період цвітіння своїми рожевими ароматними квітами. А з настанням осені яскраві ягоди червоно-бордового кольору радують око і піднімають настрій. З давніх-давен шипшина цінували і за його корисні властивості. Чим корисний шипшина? Спробуємо розібратися.

склад шипшини

Ягоди шипшини містять велику кількість мінералів і вітамінів. Головна цінність – вітамін C, його кількість складає не менше 0,2%, але чого там тільки немає. Відзначається великий вміст вітамінів P, PP, B1, K, B2, E. У плодах є: дубильні речовини, антоціани, каротиноїди, органічні кислоти (олеїнова, лимонна, пальмітинова, арахінова і інші), флавоноїди, пектини, глюкоза, сахароза, фруктоза . Містяться мікроелементи (нікель, алюміній, марганець, молібден, цинк, селен, макроелементи (кальцій, калій, магній, залізо. З плодів шипшини отримують сироп, екстракт, масло, заварюють чай, роблять відвари, настій шипшини.

Корисні властивості шипшини

Завдяки своєму багатому складу, шипшина застосовується в різних напрямках традиційної та народної медицини. Фахівці рекомендують шипшина в наступних випадках:

  • Для зміцнення імунітету. Шипшина служить прекрасним імуномодулятором, який захищає організм від вірусів. Відвар, приготовлений з 1-2 столових ложок плодів на 1 літр води, застосовуваний регулярно, дозволить уникнути застуд в міжсезоння.
  • Для зниження кров’яного тиску. Гіпертонікам шипшина допомагає впоратися з високим тиском. Будучи сечогінним засобом, настій шипшини сприяє виведенню надлишок рідини.
  • Для нормалізації обміну речовин і зміцнення судин. Стінки судин зміцнюються за рахунок багатому мінеральному складу. Шипшина поліпшує кровообіг, знижує рівень шкідливого холестерину, сприяє згортання крові. Рекомендується при атеросклерозі та анемії.
  • Для поліпшення травлення. Відвар з шипшини сприятливо впливає на засвоєння жирів і цукру, покращує мікрофлору і апетит.
  • Для загоєння ран. Ягоди шипшини здавна використовували для лікування глибоких ран. Корисні вони при укусах різних комах і змій.
  • Для профілактики малярії.
  • Для очищення організму. Відвар виводить з організму шкідливі токсини і шлаки.

Відзначається, що шипшина ефективний при лікуванні туберкульозу, він має протизапальну властивість, використовується для стимуляції функції статевих залоз. Регулярне вживання розчиняє камені в жовчному.

У косметологічних цілях шипшина знайшов широке застосування. Його використовують для виготовлення масел, бальзамів і лосьйонів. Відвари з цієї диво-ягоди корисні для очищення шкіри, її харчування і пом’якшення. Рекомендуються при в’янучої і сухої шкіри.

Шипшина: протипоказання

Говорячи про цілющі властивості шипшини, варто сказати і про шкоду, яку можуть заподіяти ці гарні ягоди. Існує ряд протипоказань, перед вживанням сиропу, настою або чаю з цієї рослини, необхідно знати про них, щоб виключити ризик виникнення ускладнень або побічних ефектів. Шипшина не рекомендується:

  • При підвищеній кислотності шлунка.
  • При запорах.
  • При тромбофлебіті і тромбоутворенні.
  • При виразці 12-палої кишки та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту в період загострення.
  • Гіпертонікам не варто пити настій шипшини на спирту. А гіпотонікам навпаки рекомендуються такі настойки.

Пам’ятайте! Добова доза шипшини повинна бути 7-10 ягід, в них міститься добова норма вітаміну C. Не можна допускати надмірного вживання шипшини в будь-якому вигляді. Завчасна консультація з лікарем дозволить уникнути багатьох проблем. Після вживання відвару або чаю з шипшиною слід прополоскати рот, оскільки кислота, яку містить плід, сприяє псування зубної емалі. Не можна використовувати шипшина, зібраний у трас, доріг, поблизу промислових об’єктів.

Користь шипшини для дітей

Шипшина відноситься до продуктів, які можуть викликати алергію, до шести місяців дитині краще його не давати, і мамі, що годує не вживати. Починаючи з восьми місяців, дитині можна запропонувати відвар шипшини в кількості 20 мл. Якщо алергічної реакції не буде, можна збільшити обсяг до 50 мл на добу.
Настій показаний дітям тільки старше одного року. Сироп з плодів шипшини рекомендується з трьох років. Дитина може вживати до 100 мл відвару на добу з двох років, норма для школярів збільшується в два рази. Відвар п’ється тижневими курсами з невеликою перервою.

Шипшина і вагітність: шкода чи користь

Смак напоїв з додаванням плодів шипшини привертає практично всіх вагітних жінок. Він кислуватий, відмінно допомагає впоратися з нудотою, пов’язаної з токсикозом. У період загострення простудних захворювань чай з шипшиною зміцнює імунітет, живить організм вітамінами.
Настій шипшини не заподіє шкоди мамі і малюкові, якщо дотримуватися дозування, не пити занадто насичений відвар, правильно готувати настій. При деяких захворюваннях шипшина протипоказаний, уникнути ризику допоможе консультація акушера-гінеколога.

Користь шипшини для чоловіків

Чоловіки старше сорока років схильні до серцево-судинних захворювань, а шипшина стане чудовим профілактичним засобом. Він допомагає зміцнити судини, нормалізувати тиск, знизити рівень холестерину.
Тим, хто боїться набрати вагу, не варто побоюватися. Напій з шипшини низькокалорійний, містить всього 51 ккал. Чоловіків зможе порадувати і таке цінне властивість шипшини, як стимуляція функції статевої сфери.

Приготування настою і відвару з шипшини

Настій шипшини легко готується вдома. У термос заливається літр гарячої води, додається 3-4 столові ложки ягід. Залишається на ніч. Вранці настій проціджують, після чого п’ється замість звичайного чаю до їжі тричі на день.

Відвар шипшини застосовується в лікуванні багатьох хвороб, він є лікарським. Для його приготування ягоди спочатку подрібнюються, потім заливаються гарячою водою. На слабкому вогні дана суміш вариться близько 15 хвилин, після цього проціджують. Отриманий відвар необхідно приймати по 0,5 склянки тричі на добу.

Як ми з’ясували, цілющі властивості шипшини переважають над протипоказаннями. Напої на основі шипшини надзвичайно корисні всім, що дозволяє ввести їх в повсякденний раціон. Дуже корисно це зробити в осінньо-зимовий період.