Домашній квас: рецепти приготування напою в домашніх умовах

Промислове виробництво квасу дуже довгий і трудомісткий. Спочатку зернова сировина пророщують, потім сушать, перемелюють і зброджують. Такий процес виправданий, враховуючи кількість продукції, що випускається і продукції, що продається.

У домашніх умовах виробництво всіма улюбленого і дуже корисного напою набагато простіше і дешевше.

Спосіб приготування домашнього квасу без дріжджів

Вихідні матеріали для приготування закваски:

  • 400 мілілітрів води;
  • 200 грам житнього хліба без зернових добавок і прянощів;
  • одна чайна ложка цукрового піску.

Як готується закваска:

  1. Закип’ятити воду, остудити до кімнатної температури.
  2. Подрібнити хліб і залити крихти остиглим окропом.
  3. Додати цукор, накрити ємність з закваскою полотняною тканиною.
  4. Поставити баночку з сумішшю в тепло.
  5. Через два дні рідина помутніє, стане трохи різким за смаком.

Приготування квасу за допомогою домашньої заготовки:

Необхідні продукти:

  • 5 літра води;
  • 5 літра готової закваски;
  • 300 грам житнього хліба,
  • 5 столових ложки цукрового піску.

Принцип приготування:

  1. Вилити закваску в трилітрову банку.
  2. Закип’ятити воду, остудити до кімнатної температури.
  3. Подрібнити хліб, додати його в банку з закваскою.
  4. До хлібного сусла покласти цукор, долити в банку до країв остуджений окріп.
  5. Накрити полотняною тканиною, поставити в тепле місце.
  6. Через три дні злити з банки дві третини першого квасу.
  7. Частину, що залишилася суміш долити охолодженим окропом, додати кілька шматочків чорного хліба.
  8. Знову поставити на наполягання.

Рецепт корисних цукатів з буряка і гарбуза: http://zakatushki.ru/sushka-zukati-pastila/tsukaty-iz-tykvy-i-tsukaty-iz-svekly-traditsionnye-retsepty-i-bez-varki/

Спосіб приготування домашнього квасу з додаванням дріжджів

Необхідні продукти для приготування напою в трилітровій банці:

  • півкілограма чорного житнього хліба;
  • чотири столові ложки цукру;
  • 1 столова ложка сухих дріжджів або 15 грам пресованих;
  • 5 літра чистої води.

Як приготувати:

  1. Дрібно нарізати хліб, підсушити в духовці на невеликій температурі до рум’яної скоринки.
  2. Стежити, щоб сухарі не перепечеться, інакше напій буде гірчити.
  3. Засипати хліб в банку, залити гарячою водою ємність на дві третини. При бродінні обсяг рідини збільшиться і продукт може «втекти».
  4. Додати в банку з сумішшю цукровий пісок, розмішати.
  5. Коли рідина в банку охолоне до кімнатної температури, ввести до заквасці дріжджі.
  6. Накрити банку чистою тканиною, поставити в тепле місце і укутати в непотрібне ковдру.
  7. Через добу злити рідину, проціджуючи через марлю, в інший посуд і прибрати готовий квас в холодильник для зупинки процесу бродіння.
  8. Частину, що залишилася хлібну масу можна використовувати для приготування наступної порції квасу.

Всякий раз при повторному використанні сусла в посуд для бродіння слід класти частину закваски і частина нових сухарів і цукру.

Відео-рецепт:

Рецепт яблучного квасу

Дуже корисні напої, приготовані на фруктах і ягодах.

Яблучний варіант, мабуть, найпоширеніший з усіх і є далеким родичем знаменитого сидру.

Вихідні продукти:

  • п’ять штук яблук, кислих сортів;
  • два з половиною літра чистої води;
  • дві склянки цукру;
  • одна столова ложка сухих або 15 грам пресованих хлібопекарських дріжджів.

Процес приготування:

  1. Яблука помити, розрізати навпіл, видалити насіння і перегородки.
  2. Зварити фрукти в заданій кількості води до м’якості, остудити.
  3. Яблучну масу розмолоти в блендері або потовкти до пюреобразного стану.
  4. Викласти масу в трилітрову банку, додати цукор і дріжджі, залити яблучним відваром.
  5. Накрити нещільної тканиною, поставити в тепле місце.
  6. Через чотири дні напій злити, процідити через нещільний тканину, в ємність для зберігання.
  7. Поставити пляшки з яблучним квасом в холодильник.

Існує маса фруктових квасів, що готуються за одним і тим же принципом, все залежить від використовуваного вихідного матеріалу.

Слід знати, що всі види квасу містять до двох відсотків алкоголю, тому дітям варто давати квас з обережністю.