Дріжджові рогалики Тісто на воді і без яєць

  • У теплу (t 36-40 С) воду висипаємо сухі дріжджі, дві ложки цукру і 4-5 ложок борошна із загальної кількості борошна за рецептом. Перемішуємо, накриваємо і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб дріжджі активувалися. Повинна з’явитися характерна дріжджова шапочка.
  • Пінка з’явилася, додаємо чайну ложку солі, ще одну ложку цукру, пакетик ванільного цукру і 90 грам рослинного масла (я взяла 45 г розтопленого вершкового і 45 г рослинного, повірте, якщо взяти чисто рослинне, то різниці не відчувається). Все добре перемішуємо.
  • Поступово просіюємо сюди борошно і замішуємо м’яке тісто. У мене під час цього замісу від самого початку і до кінця пішло рівно 650 грам борошна. Дивіться за своїм тесту, може вам знадобиться трохи більше або менше муки.
  • Розміщуємо тісто в посудину, попередньо змастивши її олією, накриваємо і ставимо в тепле місце на дві години для підйому. Тісто має збільшитися в обсязі в 4-5 разів. Я ставлю в прогріту, виключену духовку з закритими дверцятами.

  • Що піднялося тісто обминають, ділимо на 14 приблизно однакових кульок. Я користуюся вагами і вага одного шматочка приблизно 80 грам. Даємо кулькам хвилин 10 відпочити.
  • Формуючи рогалики, булочки чи пиріжки. Для начинки можна взяти густе варення або повидло.
  • Викладаємо сформовані вироби на деко (попередньо змастити жиром або застелити пекарської папером), накриваємо рушником і залишаємо для вистоювання на 15 хвилин.
  • Злегка піднялися булочки змащуємо збовтаним яйцем, залишаємо ще на 5 хвилин, щоб яєчна мастило трохи підсохла.

  • Ставимо в розігріту духовку і випікаємо при 180 градусах 25-30 хвилин, до рум’яності.


Думаю, все їли магазинні булочки, так ось ці рогалики за смаком один до одного. Тісто виходить м’яке, біленьке, дуже смачне, довго не черствіє, та й по собівартості не дорого. Так що тісто класне, спробуйте!
Відео рецепт:

Дріжджове тісто на воді і без яєць:

  • Вода (t 36-40 С) – 350 мл
  • Дріжджі сухі – 11 г (або свіжі – 33 г)
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія – ??90 г
  • Борошно – 650 г