Гарбузовий кекс | різдвяна випічка

  • Думаю, почати треба з того, що потрібно заздалегідь приготувати гарбузове пюре. Можна використовувати і покупне, але домашнє набагато краще. Гарбуз потрібно запекти в духовці і пюрировать за допомогою погружного блендера.

  • Горіхи теж потрібно підготувати. Я використовувала волоські горіхи, але думаю підійдуть будь-які ваші улюблені. Горіхи потрібно підсушити на сковороді або в духовці і порубати ножем, але я скористалася блендером.

  • Раджу включити духовку заздалегідь тому що, як і всі кекси цей теж робиться дуже швидко. А також приготуйте форму, в якій ви будете випікати кекс. Її потрібно змастити вершковим маслом і присипати борошном або манкою.


Зберемо суху суміш.

  • У посуд просеем борошно, додамо сіль, розпушувач і спеції для різдвяної випічки. Все перемішуємо і відставляємо поки в сторону. Наступний крок – збиваємо яйця з цукром. Спочатку одну хвилину збиваємо без цукру, потім поступово додаємо цукор і продовжуємо збивати хвилини дві, три, просто домагаємося пишною пінистої маси. Цукор повністю весь не розчиниться, але це не страшно – він потім разойдется.Добавляем рослинне масло і збиваємо ще півхвилини.
  • Закладаємо підготовлене пюре і знову трохи перемішуємо.
  • При бажанні можна додати жовтий харчовий барвник, але це зовсім не обов’язково, тісто і так буде красивого жовтого кольору.
  • Якщо будете використовувати соду, а не розпушувач то її потрібно додати на цьому етапі. Чайну ложку соди погасіть столовою ложкою оцту, додайте до цієї маси і перемішайте.

  • До рідких складових в два три етапи додаємо борошняну суміш кожен раз перемішуючи тісто. В кінці додаємо горіхи і теж перемішуємо. Виходить густе тісто.

  • Викладаємо тісто в підготовлену форму і випікаємо при 170-175 градусах приблизно хвилин 50. Пробуйте до сухим дерев’яним шпажки.

  • Кекс можна просто присипати цукровою пудрою або полити який не будь помадкою.

Кекс виходить високий, красивого жовтого кольору, горіхи тут дуже до речі, вони дають свій аромат і запаху гарбуза не чути. Також ще одна порада від мене: дайте кексу постояти добу. Він дивно змінюється в смаку. Якщо в перший день тісто ніби як вологе, то на другий день цієї вологості менше, кекс як би настоюється і смак стає більш насиченою чи що. Ну в загальному якщо вистачить витримки залиште хоча б шматочок для порівняння.

Веселого Різдва і приємного чаювання!
ВІДЕО рецепт як приготувати гарбузовий кекс:

Рецепт кексу:
Рідка суміш:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Цукор – 300 гр.
  • Рослинна олія без запаху – 170 гр.
  • Гарбузове пюре – 500 гр.
  • Лимонний сік або яблучний оцет – 1 ст. ложка