Гарячі страви з м’яса на святковий стіл, з трав’яним соусом

На святковому столі завжди присутні гарячі страви з м’яса, а так, як 2018 рік ще й рік жовтого Собаки, то і наш стіл не може обійтися без м’ясного. Треба ж задобрити Собаку, дивись, і нам пощастить в наступаючому році.

Для свого святкового меню, я підготувала добірку таких рецептів гарячих страв.

1.Горячіе страви: Соковита курка, запечена в сметані з овочами в духовці

2.Горячіе страви: Перепели запечені в духовці з картоплею

3.Горячіе страви: Баранина, тушкована з баклажанами і морквою на сковороді

4. Новорічні м’ясні мішечки з сиром і грибами

5. Гарячі страви: Святкові м’ясні рулетики з корейською морквою, тушковані в вершках

6. Шашлики зі свинини в банку з духовки з легким димком

7. Трав’яний соус до шашлику

Гарячі страви: Соковита курка, запечена в сметані з овочами в духовці

Нам потрібні:

  • 1 шт (1кг – 1,5 кг) курки
  • 3 ст.л сметани 20%
  • 1 кг картоплі
  • 1 шт моркви
  • 1 шт ріпчастої цибулі
  • 2 зубки часнику
  • Зелень кропу, петрушки, цибулі – за вибором
  • Сіль, перець чорний мелений за смаком
  • Рослинна олія

приготування:

1.Куріцу вимиємо і обсушити паперовим рушником.

2. Деко застилає фольгою.

3. Нарізаємо часник, видавлюємо через землянку, і змішуємо його з сіллю, перцем чорним і сметаною, перемішати.

4. Отриманою сумішшю натираємо з усіх боків курку і кладемо на деко.

5. Картоплю і моркву очищаємо від шкірки і нарізаємо: картопля на 4 частини, а морква – кружечками. Кладемо на деко, навколо курки. Посолити і скропити рослинним маслом, злегка.

6. Деко накрити фольгою і відправити в духовку, розігрітій до 180 градусів на 1 годину 10 хвилин, а потім зняти фольгу і потримати в духовці 20 хвилин.

Подаємо курку разом з овочами, посипавши подрібненою зеленню і соусом.

 

Гарячі страви: Перепели запечені в духовці з картоплею

Нам потрібні:

  • 2 тушки перепелів
  • 3 ст.л. майонезу
  • 2-3 шт лаврового листа
  • 5-6 штук білого картоплі
  • 1 шт моркви
  • 1 пучок цибулі зеленого до смаку
  • 1 зубок часнику

приготування:

1.Тушкі перепелів помити і покласти в каструлю.

2. Картоплю і моркву очистити від шкірки. Морква нарізати кільцями і покласти до перепелам, посолити, кладемо лавровий лист. Заливаємо гарячою водою і варимо на вогні 1 годину.

3. Після цього, виймаємо тушки з бульйону. У бульйон кладемо картоплю і проварюємо ще 20 – 25 хвилин.

4. Зелену цибулю дрібно порубати і змішати з майонезом, сюди ж видавлюємо часник, перемішуємо. Цією сумішшю змастити тушки перепелів і картопля.

5. У посуд для запікання, викладаємо тушки і картопля, можна морква, за бажанням, і кладемо в духовку. Запікаємо при температурі 220 градусів 20 хвилин.

Подавати, посипавши зеленою цибулею і соусом.

 

Гарячі страви: Баранина, тушкована з баклажанами і морквою на сковороді

Нам потрібні:

  • 500 г м’якоті баранини
  • 2 шт моркви
  • 2-3 шт цибулі ріпчастої
  • 4-5 шт рожевих помідор
  • 1 шт баклажан
  • 50 г вершкового масла
  • 200 г зелені (кріп, петрушка, цибуля)
  • 1 ст.л лимонного соку
  • Сіль, перець за смаком

приготування:

1.Бараніну помити і нарізати шматочками 4 см х 4 см і обсмажити на рослинному маслі. Прибираємо зі сковороди.

2. З помідор знімаємо шкірку, для цього робимо надрізи навхрест, заливаємо окропом, через 3-5 хвилин перекладаємо їх в крижану воду. Знімаємо шкірку і нарізаємо на дрібні шматочки.

3. Лук подрібнюємо і обсмажуємо в сковороді, після баранини. Сюди ж додаємо? частина помідор, трохи протушкувати.

4. Баклажани нарізаємо півкільцями і кладемо в сковороду. Повертаємо баранину сюди ж, накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 15-20.

5. Натерту на крупній тертці моркву, обсмажуємо окремо на сковорідці, на вершковому маслі.

6. До м’яса додаємо тушковану моркву і другу частину помідор,

  все перемішуємо і ще трохи протушкувати, під кришкою.

Подаємо, посипавши зеленню і побризкати лимонним соком.

 

Новорічні м’ясні мішечки з сиром і грибами

Нам потрібні:

  • 1 кг свинячих відбивних
  • 300-400 г грибів (глива, шампіньйони)
  • 1 шт плавленого сиру
  • Сіль, чорний перець мелений по -вкусу
  • 3 стебла зеленої цибулі

приготування:

1.Свіное м’ясо тонко відбиваємо, солимо і перчимо.

2. Плавлений сирок нарізаємо шматочками 2х2 см.

3. Гриби і цибулю дрібно нарізаємо і підсмажуємо на сковороді.

4. На відбивні викладаємо по два шматочки сиру і ложку грибів.

Потім збираємо м’ясо косиночки в торбинку. Закріплюємо зубочистками (3 шт), або обв’язати ниткою.

Обертаємо в фольгу кожну торбинку.

5. Кладемо на деко і запікаємо 15-20 хвилин при температурі 220 градусів, потім фольгу розгорнути і ще потримати в духовці 15 хвилин, до рум’янцю.

6. Пір’ячко зеленої цибулі обдати окропом.

7. Перед подачею, з мішечків зняти нитки або зубочистки, і обв’язати пір’їнкою лука. Подавати можна на фользі або на листі салату. Окремо подати соус.

 

Гарячі страви: Святкові м’ясні рулетики з корейською морквою, тушковані в вершках

Ми вже готували м’ясний рулет з курки та свинини, а тепер будемо готувати рулетики. За цим рецептом виходить м’ясо соковите і ніжне, запашне ароматами спецій, чому не претендент на почесне місце на святковому столі.

Нам потрібні:

  • 800 г м’яса свинини (яловичини, птиці)
  • 150 г бекону
  • 2/3 ст моркви по-корейськи
  • 1,5 ст. вершків, жирність не має значення
  • 2 ст.л. рослинного масла
  • Сухий часник, перець чорний мелений, орегано, базилік, сіль – за смаком.

приготування:

1.Мясо відбити в тонкий листик, але акуратно, щоб не порвати. Солимо, перчимо і посипаємо часником і спеціями.

2. На відбивну кладемо корейську моркву, шматочок бекону і загортаємо в рулетик, обмотуємо ниткою.

3. Обсмажуємо на розпеченому маслі з двох сторін, на великому вогні, швидко. Остужіваем, знімаємо нитки і складаємо в термостійкий посуд або деко.

4. Заливаємо вершками і відправляємо в духовку на 30 хвилин при температурі 190 градусів.

Подаємо до гарніру, полив вершками з дека.

Шашлики зі свинини в банку з духовки, з легким димком

Цей рецепт цікавий способом приготування і тим, що шашлики виходять, як на мангалі.

Нам потрібні:

  • 1 кг свинини (ошийок)
  • 4 шт ріпчастої цибулі
  • 230 г рису
  • 200 г копченого сала

Для маринаду № 1

  • 1 ст.л. гірчиці
  • 1 ч.л. солі
  • 0,5 ч.л. перцю чорного меленого
  • 1 ст.л. лимонного соку

Для маринаду №2

  • 30 мл горілки
  • 200 мл сметани 20%
  • 1 ч.л. солі
  • 0,5 ч.л. перцю меленого чорного

приготування:

1.Мясо промити, обсушити паперовим рушником і нарізати кубиками 4х4 см.

2. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо до м’яса.

3. Готуємо маринад по 1-му або по 2-му рецептом. Всі інгредієнти перемішуємо і маринуємо м’ясо. Кладемо під гніт на 1 годину.

4. Сало нарізаємо пластинками завтовшки 1 см, за розміром м’яса.

5. М’ясо нанизуємо на дерев’яні шпажки, чергуючи м’ясо з салом, по 4 шматочки кожного.

 На кінчик шпаги, який піде вниз банки, робимо фіксатор з фольги, щоб м’ясо не спадало зі шпажки.

6. Вибираємо 2-х літрову скляну банку. Дивимося, щоб не було відколів і тріщин.

7. На дно банки сиплемо? склянки рису, (він вбере в себе зайву вологу, та й сам рис може послужити гарніром) і цибулю з маринаду.

Кладемо вертикально вниз шпажки з м’ясом і накриваємо горлечко фольгою. Для виходу пара з банки, робимо проколи в фользі.

8. Щоб отримати смак шашлику, як з мангала, нам необхідний димок і отримати його, можна так:

9. Включаємо духовку на 1 годину – 1 годину 15 хвилин, температура 220 градусів.

Після закінчення процесу, духовку відразу не відкривати, може тріснути банку, і тоді наша праця марні. Даємо охолонути, а для прискорення, трохи відкривши дверцята духовки, щось підклавши.

10. Подаємо на шпажках з овочами, вірменським тонким лавашем і соусом

Трав’яний соус до шашлику

Нам потрібні:

  • 0,5 кг помідорів
  • 5 гілок кінзи
  • 5 гілок базиліка
  • 5 гілок кропу
  • 2 гілки петрушки
  • 3 зубки часнику
  • ? ч.л. перцю чорного меленого
  • ? ч.л. солі
  • ? ч.л. хмелі-сунелі

приготування:

1.Всю зелень дрібно нарізаємо і змішуємо.

2. Часник дрібно порубати.

3. Помідори очищаємо від шкірки, (як це робиться дивіться вище) і нарізаємо дрібними шматками і перебиваємо в блендері.

4. Змішуємо зелень з помідорами і ставимо на вогонь. Соус потрібно проварити. Коли закипить, робимо дуже маленький вогонь і додаємо часник, сіль і хмелі-сунелі. Проварюємо 15 хвилин.

Остудити і тримати в холоді 20 хвилин і соус готовий. Подавати до м’яса.

Смачного!