Глід – як заварювати і як пити отриманий напій

Глід – рослина, яке восени радує око яскравими гронами своїх плодів, а з настанням весни красивим білим цвітінням. Але не тільки за красу цінують цю рослину. З давніх-давен його плоди, пагони, квіти використовували в народній медицині. І зараз фахівці рекомендують його для лікування різних захворювань. З нього готують відвар, його заварюють як чаю, використовують в різних лікарських зборах.

Чим корисний глід

В кольорах і листі глоду містяться вітаміни C, K, E, флавоноїди, каротин, ацетилхолін, мікроелементи (кальцій, калій, залізо, кобальт, хром, барій, магній та інші). У плодах є органічні кислоти (урсоловая, лимонна, кавова, виннокаменная), жирні олії, дубильні речовини, трітерпени.

Найбільш корисний глід в лікуванні серцево-судинних захворювань. Він покращує роботу міокарда, розширює коронарні судини, підсилює кровообіг. Показаннями до застосування є:

  • миготлива аритмія;
  • пароксизмальнатахікардія;
  • атеросклероз;
  • клімактеричний невроз;
  • підвищена нервова збудливість;
  • безсоння;
  • головний біль та запаморочення;
  • захворювання нирок;
  • подагра;
  • ревматизм;
  • гепатит;
  • гіперфункція щитовидної залози.

Способи приготування настою з глоду

Багатьох цікавить питання, ніж цінний глід, як заварювати і як пити його, щоб отримати максимальну користь? У народній медицині є багато рецептів приготування цілющих напоїв, для кожного захворювання – свій рецепт.

вітамінний напій

Глід – 2 частини;
Чай зелений – 3 частини;
Мелісса – 1 частина.

Одну-дві чайні ложки висушеної суміші залити однією склянкою окропу. Залишити для настоювання на 15 хвилин. Рекомендують пити з медом. Такий напій зміцнює імунітет, постачає організм великою кількістю вітамінів і корисних речовин.

Настій при гіпертонії

Як правильно заварювати такий напій? Плоди глоду, шипшини, аронії, горобини, вишні (без кісточок) беруться в рівних частинах і подрібнюють за допомогою м’ясорубки. 10 г підготовленої суміші заварюється 200 мл крутого окропу. Збір настоюється і п’ється як чаю.

Настої для чоловічого здоров’я

Глід дуже корисний для чоловічого здоров’я. Він використовується профілактичним засобом проти простатиту, лікування аденоми, він здатний зміцнити статеву функцію.
Для заварювання корисного напою використовується наступний збір: суцвіття глоду – 5 грамів, вероніка лікарська – 10 г, кипрей – 12 г, горець пташиний – 15 г, м’ята перцева – 5 г. Усі компоненти потрібно перемішати. Залити окропом (225 мл) 15 грамів суміші, настояти. Приймати по 75 г напою за годину до їди.

Як заварити глід в термосі

Оптимальним варіантом буде глід заварювати в термосі. Це зручно, напій зберігає максимум поживних речовин, що містяться в рослині.

Фіточай з глоду (класичний рецепт)

Глід (ягоди) – 30 штук;
Окріп – 1 літр.

Варто дотримуватися деякі рекомендації при заварюванні плодів в термосі:

  • Краще брати цільні ягоди без подрібнення.
  • Термос потрібно закрити через 5-10 хвилин, щоб настій попередньо «подихав».
  • Для поліпшення смаку і цінності напою глід змішують з іншими лікарськими рослинами: м’ятою, іван-чаєм. Можна додавати до глоду ягоди чорної смородини, малини, суниці, шипшини.

Настій з глоду для дітей

Деякі травники не рекомендують давати дітям такий настій, але неврологи відзначають позитивний ефект при лікуванні гіперактивності дітей, їх підвищеної збудливості. Як заварити глід для дітей? Для приготування настою літр окропу береться на 10 плодів шипшини, які заварюються в термосі. Настій слід наполягати протягом доби. Процідивши напій через ситечко, його дають дітям, але не більше сімдесяти мл на добу.

Кому не можна пити глід

  • При зниженому тиску потрібно строго дотримуватися дозування, оскільки чай з глоду здатний сильно знизити тиск, значно знизити пульс.
  • При виразковій хворобі, запальних процесах в травній системі такий чай краще не пити.
  • Медоносна рослина – глід, є алергеном. Людям, які схильні до алергії, можуть спостерігати при прийомі глоду шкірні висипання.
  • Фіточай може посилити ефект лікарських засобів, які застосовуються при комплексному лікуванні підвищеного тиску.
  • Перед застосуванням напоїв з глоду слід проконсультуватися з лікарем, якщо ви чекаєте дитину або є годує мамою.
  • Не рекомендується приймати настій з глоду натщесерце.

Глід – доступне і корисне засіб. Напій з нього смачний, поживний. Але потрібно пам’ятати, що цей лікарський засіб і надмірне вживання може завдати шкоди.