Грушевий сік на зиму: заготовляємо грушу і зберігаємо вітаміни

Великий вибір різних соків на прилавках магазинів вражає своїм різноманіттям. І, звичайно ж, величезною кількістю різних консервантів, емульгаторів і усіляких стабілізаторів. Куди корисніше заготовити домашній, смачний і вітамінний напій на зиму.

Найкраще заготовляти сік в суміші, наприклад, з яблучним. Особливість грушевого соку в малій кількості кислоти, що є прекрасним живильним середовищем для розмноження бактерій і скорочує термін придатності приготованого напою. Тому грушевий сік необхідно змішати з будь-яким напоєм з кислуватих плодів або ягід.

Плоди краще брати щільні, з яскраво вираженим грушевим ароматом. В середньому з 20 кілограмів груш може вийти до 10 літрів відмінного напою з м’якоттю на зиму.

Сік для тривалого зберігання, приготований за допомогою м’ясорубки

  1. Груші перебрати, очистити від плодоніжок і насіннєвих коробок.
  2. Порізати невеликими шматочками над мискою, щоб зберегти якомога більше соку.
  3. Пропустити через м’ясорубку, віджати за допомогою преса.
  4. Процідити через подвійний шар марлі, закип’ятити.
  5. Розлити в підготовлений посуд, не доливаючи до верху банки або пляшки 2 сантиметри.
  6. Накрити кришками, поставити в каструлю з водою для стерилізації.
  7. Залежно від обсягу, нагрівати при температурі 85 градусів від 15 до 30 хвилин.
  8. Закатати, винести в підвал або льох.

Процес заготівлі соку через соковижималку гарячим розливом

  1. Віджатий і проціджений сік злити в каструлю, закип’ятити.
  2. Тримати на середньому вогні 10 хвилин, весь час знімаючи піну.
  3. Розлити гарячим у простерилізованих тару, закатати.
  4. Перевернути консерви догори дном і утеплити.
  5. Після охолодження прибрати в темне, прохолодне місце.

Рецепт заготовки соку для швидкого вживання

Витрата продуктів:

  • 1,5 склянки цукрового піску на кожен кілограм підготовлених плодів.

Спосіб приготування:

  1. Вимити фрукти, видалити кісточки і хвостики.
  2. Нарізати груші шматочками товщиною приблизно 2 сантиметри.
  3. Засипати порізані плоди цукром, відставити в тепле місце на 24 години.
  4. Злити рідину, що утворилася в каструлю, закип’ятити.
  5. Розлити нектар в стерилізовані банки, швидко закупорена.

Зберігати тільки в холодильнику не довше 2 місяців.

Інші способи заготовки соку на зиму

При бажанні сік можна заготовити за допомогою соковарки. Такий спосіб видає відразу пастеризований напій, що не потребує додаткового прогріванні і проціджуванні.

Якщо дозволяє об’єм морозильної камери, грушевий сік, прокручувалися через соковижималку, цілком можна зберігати в замороженому стані в стаканчиках (як на фото). Тоді в ньому збережеться ще більше корисних елементів і вітамінів. Для вживання варто дістати порцію, розморозити природним шляхом, змішати з цукром за смаком.