Грибний чай, чим корисний чайний гриб, як його пити

Багатьом знаком чайний гриб в банку, що стоїть на кухні, і бадьорить кисло-солодкий напій, що отримується з нього. Історія походження чайного гриба до цих пір залишається загадкою для вчених. Одна з гіпотез говорить про те, що гриб родом з Тибету, звідки він потрапив до Індії, а потім в Китай. Вважається, що відбулося це в період правління династії Цин.

Історія чайного гриба

Високо цінувався чайний гриб в Стародавньому Китаї. Його пили тільки високопоставлені особи, його вважали божественним напоєм, що продовжує життя. У 414 році чайний гриб потрапив до Японії, китайський лікар зцілив їм японського імператора. З Японії гриб швидко поширився по довколишніх країнах. У 19 столітті про нього дізналися в Росії, а в 20 столітті по всій Європі. Німецький вчений Рудольф Скленер в 1964 році провів дослідження чайного гриба, довівши його корисні властивості, і він став продаватися у всіх європейських аптеках.

Протягом тривалого часу чайний гриб в нашій країні використовувався тільки для приготування освіжаючого напою, але в другій половині 19 століття з’явилися публікації Г. Ландау і Л. А. Бачинського, в яких описувалися корисні властивості чайного гриба. Стало модним мати в будинку кілька банок з чайним грибом і пригощати гостей екзотичним напоєм з цілющими властивостями.

Грибний чай практично замінив медовуху, став чудовою альтернативою російському квасу. Його смак оцінили багато медиків, рекомендуючи пацієнтам як лікувальний і загальнозміцнюючий засіб. Лікар Штільман з Гданська після вивчення гриба, заявив, що чайний гриб грибом за своєю біологічною суттю не є. Це суміш бактерій оцтового бродіння і дріжджових грибків. Вона утворює слизову субстанцію, схожу на медузу. Гриб здатний перетворити чайну заварку і цукровий розчин в комплекс корисних речовин, які і надають на організм людини сприятливий вплив.

До 40-х років чайний гриб був в кожній родині. У воєнні та повоєнні роки, в період розрухи і голоду про нього на деякий час забули, але в 80-ті він знову став дуже популярний. Незважаючи на те, що зараз на полицях універмагів можна знайти напої на будь-який смак, напій з трилітрової банки не перестає бути популярним, його вирощують у багатьох сім’ях, цінуючи за корисні властивості і неповторний смак дитинства.

Корисні властивості чайного гриба

У чайному грибі міститься велика кількість біологічно активних речовин:

  • вітаміни групи B,
  • вітамін C,
  • ароматичні масла,
  • вітамін P,
  • полісахариди,
  • винний спирт,
  • вугільні та органічні кислоти,
  • мікроелементи (цинк, йод, кальцій),
  • бактерії (природний антибіотик).

Завдяки такому багатому складу грибний чай рекомендується для:

  • поліпшення травлення,
  • лікування виразкового стоматиту як полоскання,
  • поліпшення загального самопочуття,
  • зниження артеріального тиску,
  • зменшення головного болю,
  • лікування ангіни,
  • зниження ваги,
  • лікування інфекцій очей,
  • зміцнення нервової системи,
  • відновлення після інсульту,
  • полегшення перебігу туберкульозу.

Чай рекомендується літнім людям для профілактики і лікування атеросклерозу, тим, хто веде малорухливий спосіб життя – для попередження запорів. Може використовуватися в якості бактерицидного засобу при гнійничкових ураженнях шкіри. Застосовується в складі комплексного лікування при грипі, скарлатині, дифтерії, черевний тиф.

На основі чайного гриба випускаються лікарський препарат «Медузін», напої Kom-Bancha, Kom-Sencha, Kom-Chungmee.

Правила догляду за чайним грибом

Для приготування смачного напою буде потрібно трилітрова банка. Там буде знаходитися сам гриб. Необхідно пам’ятати, що це живий організм, йому необхідний доступ повітря. Тому щільною кришкою банку закривати не можна. Краще використовувати марлю, складену в декілька шарів. Банку повинна стояти при кімнатній температурі, подалі від світла і протягів.

Гриб регулярно заливається чайним напоєм, на 1 літр буде потрібно 2 ч. Л. байхового чаю і 50 г цукру. Чай заварюється, в ньому розмішується цукор, настій проціджують, потім виливається в банку з грибом. Не допускається насипати цукор на сам гриб, це призведе до гниття. Необхідно стежити за рівнем рідини в банку. Грибний напій в перший раз буде готовий через тиждень, взимку гриб можна зливати через 5 днів, влітку через три. Кожен раз в банку потрібно заливати новий настій. Готовий чай може зберігатися в холодильнику протягом кількох днів. Розчин, який постоїть довше, перетвориться на оцет, пити його не можна. Раз на тиждень обов’язково потрібно промивати гриб кип’яченою водою, не допускаючи його потемніння. Правильно приготовлений напій повинен бути освіжаючим, не різким, кисло-солодким.

Якщо за грибом доглядати належним чином, він буде рости, на ньому буде постійно утворюватися тонка плівка, яка незабаром стане новим шаром. Його можна відокремити, помістити в окрему банку або поділитися з друзями.

Як пити чайний гриб

Не рекомендується пити чай перед їжею або відразу після неї. Краще робити це в перервах між прийомами їжі, щоб виключити контакт чаю з їжею в шлунку. Можна випити по 100 мл напою вранці як тонізуючий засіб, а ввечері в якості заспокійливого.

Традиційно для приготування грибного чаю використовується чорний чай, але використання зеленого чаю, а також чаю з натуральними трав’яними добавками, не псують його смаку. Корисні речовини при цьому теж зберігаються. Не рекомендується тільки використовувати трав’яні настої, в яких багато ефірних масел (шавлія, ромашка, дика смородина). Такий чай буде схильний до змін, які можуть позначитися на стані здоров’я.

Протипоказання грибного чаю

У грибного чаю теж є протипоказання.

  • підвищена кислотність шлунка;
  • загострення захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • індивідуальна непереносимість;
  • цукровий діабет 1 типу.

З обережністю потрібно пити цей напій жінкам під час вагітності, годування грудьми. Не рекомендується одночасний прийом антибіотиків і чайного гриба. Зловживання напоєм може привести до ацидозу, алергії, порушень роботи печінки.

Не можна вживати напій, який довгий час стояв в теплі. Сам гриб повинен бути напівпрозорим, гладким, щільним, плавати постійно на поверхні. Його, а також банку, де він міститься, потрібно регулярно промивати. Це гарантує, що гриб здоровий і виробляє корисний напій.