Як харчуватися взимку і влітку: харчування по сезону – прості секрети

Тільки хвойні рослини не змінюють колір цілий рік, а ось раціон харчування в різні пори року повинен бути відповідним. Дізнаємося, як харчуватися взимку, щоб не замерзнути, і влітку, щоб не перегрітися, це важливо. Справа в тому, що сезонні особливості травлення різні в холодні і теплі місяці. Такої думки дотримуються прихильники аюрведи – стародавньої східної медицини. Для сучасних дієтологів такий підхід до харчування виправданий. Вони наполягають на тому, що організм необхідно готувати до зими або літа. Тільки в цьому випадку меню буде правильним і корисним для здоров’я.

Зігріваючі та охолоджуючі продукти

Фахівці від аюрведи ділять всі продукти, прянощі і трави на зігріваючі, здатні захистити організм взимку, і охолоджуючі, що сприяють позбавити тіло від перегріву влітку. Температура тут зовсім ні до чого. Перш за все, мова йде про здатність продуктів, які людина вживає в їжу, до терморегуляції: не дати переохолодитися в зимову холоднечу, і не перегрітися в літню спеку. Так, наприклад, якщо в організмі немає достатньої кількості зігріває їжі в холоду, він накопичує підшкірний шар жиру, щоб не замерзнути. Але, як тільки людина змінює раціон, тіло починає зігріватися зсередини і позбавляється від небажаних відкладень.

Почитайте також: правильне харчування, смачні корисні рецепти здорової їжі. Смачно, просто, і з користю для здоров’я.

Як харчуватися взимку

Східні лікарі рекомендують взимку частіше і більше використовувати в приготуванні страв спеції і прянощі. Не зайвим буде і безалкогольний глінтвейн: алкоголь – це додаткові калорії, які зовсім ні до чого модницям і красуням. Позитивні емоції не змусять довго чекати: організм почне боротися з жиром, і перетворювати його в енергію тепла. Люди, які готують і вживають в їжу «зігріваючі» продукти, можуть проходити цілу зиму в легкій курточці і зберігають талію в формі, тоді як ті, чий раціон не змінюється, замерзають в хутрі і набирають вагу.

Крім усього іншого, дієтологи дуже радять використовувати в якості прянощів червоний мелений перець, який багатий найгострішим речовиною, відомим людині, капсавіціном. Тільки не треба посипати готову їжу цієї спецією, краще додавати її під час приготування страви; це принесе набагато більше користі.

Багато європейських дієтологи вважають, що вживання спецій призводить до переїдання, оскільки виділяються секрети шлунка, посилюють апетит. Але східні медики стверджують, що без спецій не обійтися. Вони необхідні для підвищення рівня енергетичного обміну. Інше питання, що спеції спецій ворожнечу: одні годяться для зими, а інші краще використовувати влітку.

Як харчуватися влітку

Досвід східних лікарів підказує, що такі трави необхідно вживати влітку, так як є «холодними»:

• Аніс;
• Кмин;
• Шавлія;
• М’ята;
• Чебрець (чебрець).

Для того, щоб не замерзнути всю зиму і бути в формі, необхідно використовувати для приготування їжі, і вживати в сирому вигляді, такі дари природи:

• Імбир;
• Часник;
• Корицю;
• Цибуля;
• Горчицу;
• Мускатний горіх.

Їжте зелень на здоров’я!

А ось свіжу зелень: петрушку, кріп, листові види салатів і приправ, можна зі спокійною душею вживати в їжу круглий рік. Головне, щоб ці продукти були свіжими. Краще їх їсти до або під час їжі – так зелені «помічники» організму ефективніше засвоюються і перетравлюються.

Звичайно, у всіх людей існують особливі пристрасті в їжі. Це пов’язано, як з особистими уподобаннями, так і зі станом здоров’я. Для багатьох вживання гострих продуктів не можливо в силу деяких захворювань. Організм інших не в змозі сприймати окремі продукти через індивідуальних особливостей. Тому, якщо людина прийняла рішення харчуватися правильно і раціонально, краще проконсультуватися із знаючими людьми. Вже вони-то точно знають, що, коли і як можна вживати в їжу.