Як правильно заварити шипшина в термосі – рецепти і особливості

Шипшина – унікальний по набору вітамінів та інших корисних речовин продукт, регулярне вживання якого в тому чи іншому вигляді надзвичайно корисно для організму. Класичний варіант використання цих ягід – це відвар, настій або заварений чай. Для простоти процесу господині часто заварюють шипшина в термосі, адже така обробка дозволяє плодам максимально розкритися, а отриманий в результаті напій буде джерелом вітамінів і антиоксидантів. Як правильно заварювати шипшина в термосі ви дізнаєтеся в нашому огляді.

Шипшина: користь продукту і показання для застосування

Складно переоцінити можливу користь для організму від вживання шипшини, адже навіть вітаміну С в цих плодах міститься в 50 разів більше, ніж у лимоні – класичному джерелі цієї речовини. Крім цього, ягоди багаті вітамінами групи В, вітамінами Е, Р, А і К, а вже кількість мікроелементів і зовсім важко порахувати: калій, магній, мідь, фосфор – все це знайомий з дитинства шипшина. Чай з висушених плодів можна вважати універсальним засобом від авітамінозу і необхідним складовим будь-підтримуючої терапії.

Чайний продукт з цими плодами повинен бути присутнім на столі кожен день, особливо актуально його застосування в проблемний час року: восени і навесні, коли негода, авітаміноз і застуди докучають всім членам сім’ї. У таких випадках можна просто заварювати шипшина в термосі і пити потроху протягом дня. Крім підвищення імунітету, плоди зміцнюють серце, знижують тиск, ефективні в боротьбі з анемією, позитивно впливають на сечостатеву систему.

Особливості заварювання шипшини в термосі

Щоб розібратися в тому, як заварити плоди шипшини правильно, важливо розуміти принцип передачі корисних речовин з ягід в рідину. З цього продукту можна отримати кілька видів вітамінних складів: відвари, настої, чаї, екстракти. Найбільшою популярністю користуються саме відвари, так як вони максимально прості в приготуванні і корисні.

Щоб заварити шипшина, необхідно підготувати такі інгредієнти: близько 50 грам сухих ягід шипшини (2-3 жмені) на 1 літр води, мед або цукор за смаком. Термос, в якому буде готуватися відвар, перед початком заварювання необхідно ретельно вимити і обдати окропом, після чого висипати в колбу плоди, додати цукор і залити все окропом. Для нормального настоювання відвару знадобиться не менше трьох годин, а в ідеалі – близько 12: найчастіше господині починають процедуру заварювання ввечері, щоб вранці вітамінний напій був готовий до вживання.

Для додання відвару додаткового смаку господині додають до шипшині гілочки материнки, м’яту, чебрець або мелісу. В результаті напій більше нагадує класичний трав’яний чай, так що деяким простіше пити шипшину саме в такому вигляді. Також відвар можна присмачити тертим імбиром (1 чайна ложка на 1 літр води) – в сезон застуд це засіб можна вважати надійним захистом від вірусів. Для додаткового смаку і вітамінізації в термос можна додати сухофрукти – подрібнені родзинки, курагу, чорнослив.

Рецепти відвару шипшини для термоса: секрети і нюанси процесу

У тому, як заварювати шипшина правильно – зі збереженням користі і смаку – допоможуть важливі поради від досвідчених господинь:

  • Ягоди перед початком процесу заварювання слід перебрати, промити і висушити. Дефектні і запліснявілі плоди потрібно прибрати, щоб не псувати якість і смак продукту.
  • Заливати ягоди слід трохи остиглим окропом (після закипання вода повинна відстоятися не менше п’яти хвилин). Окріп може зруйнувати вітаміни і позбавити відвар здебільшого корисних речовин.
  • Воду в термос не слід наливати «під горлечко»: в термосі повинен бути повітря, який дозволить відвару «дихати» і насичуватися вітамінами. Так як правильно заварювати шипшина можуть не всі, то в більшості випадків замість корисного вітамінного пиття обивателі отримують марну воду з плаваючими в ній малопривабливими плодами.
  • Оптимальний термін заварювання подрібнених плодів – 7 годин, цілих великих ягід – 12 годин.
  • Після того, як правильно заварили шипшина в термосі, довго зберігати відвар не рекомендується: найбільшу користь продукт приносить в перший день після приготування.
  • Для насичення організму вітамінами необхідно випивати не менше двох склянок відвару в день: таке дозування оптимальна для здорової дорослої людини.