Як приготувати варення з чорної смородини «п’ятихвилинка»

Круглу чорну смородину цінують за безсумнівні лікувальні властивості. Ківі, лимони і ягоди смородини – «чемпіони» за вмістом вітаміну С. Посилена вітамінізація організму стає своєрідною бар’єрної захистом при зимовому «нашестя вірусів». Зрозуміло, свіжі ягоди – повноцінний «вітамінний комплекс», а в варення містяться тільки залишки уцілілих після кип’ятіння корисних речовин. Але, загорнене в банки на зиму варення з чорної смородини «п’ятихвилинка», рецепт якого наведений нижче, принесе більше користі, ніж годинами томівшееся на вогні ягідне повидло. Смородинове варення допомагає зміцнити імунітет, воно має повне право входити до переліку продуктів, призначених для здорового харчування.

Рецепт варення з чорної смородини на зиму «п’ятихвилинка»

Складові:

  • чорна смородина – 800-900 г,
  • цукор – 650 г,
  • вода – 300 мл,
  • лимонна кислота – 5 р

Як варити варення з чорної смородини на зиму: покрокова інструкція

1. Ступінь стиглості смород складно визначити за зовнішнім виглядом. Ягоди можуть бути великими і глянцево-чорними, а солодкий смак виявити не вдасться. Обов’язково потрібно спробувати смородину. Чи не вийде гарне варення з ягід, від яких оскома «вилиці зводить».

2. Відібрану солодку чорну смородину миють. У круглій смородини не вдасться зрізати засохлі залишки суцвіть, надто вже вони короткі. Але в готовому варення ви не відчуєте їх присутності, так як структура ягід стає однорідною і м’якою.

3. Головне завдання – вберегти ягоди від разваривания, тому спочатку готують сироп. Відведені кількість цукру кладуть в глибоку миску або каструлю.

4. Додають лимонну кислоту, можна кинути одну зірочку бадьяна.

5. У каструлю наливають воду, сироп кип’ятять 5 хвилин при середньому кипінні.

6. Каструлю знімають з вогню, відразу ж кидають чорну смородину в гарячий сироп. Перемішують ягоди, щоб вони все поринули в сироп. Каструлю не накриває кришкою, залишають чорну смородину настоюватися протягом 5 годин.

7. Прогріті ягоди не будуть масово розтріскуватися при кипінні варення. Каструлю ставлять на вогонь рівно на 5 хвилин. Кипіння має бути середнім, що з’являється час від часу рожеву піну ретельно збирають ложкою.

8. Варення прийнято розмішувати дерев’яними ложками. Варто придбати парочку великих різьблених ложок, щоб їх вистачило на весь сезон заготівель. Місткі ложки знадобляться при фасуванні варення: вони за один раз можуть зачерпнути стільки смородини, що вона заповнить третину півлітрової банки.

9. зазначеного в рецепті кількості продуктів вистачить для двох півлітрових банок. Кипляче варення з чорної смородини кладуть в стерилізовані банки, закочують металеві кришки. Заготовки перевертають і накривають рушником.

10. Варення можна вважати «п’ятихвилинкою», враховуючи тільки час кипіння. Наполягання ягід в гарячому сиропі відноситься до підготовчих операцій. Остигнуло варення відносять в сухе спекотне місце.


Подібна заготовка з чорної смородини боїться вогкості і вологи. Вона може зіпсується, якщо заіржавіють кришки. У прохолодному сухому приміщенні смородинове варення зберігається 12 місяців. Ягоди в «п’ятихвилинці» за смаком дуже схожі на свіжі, щойно зірвані з куща.