Як пити каркаде, як готують напій в різних країнах

Чай каркаде дуже популярний в країнах Середземномор’я, в Європі. Інтерес до цього напою з квітів гібіскуса пояснюється тим, що в цих країнах люди більше уваги приділяють своєму здоров’ю. Чай володіє масою корисних властивостей, які допомагають підтримувати здоров’я людини. Сувої, виявлені в гробницях багатих єгиптян, говорилося про цілющі властивості гібіскусу, який втамовує спрагу і відновлює життєву енергію.

Гібіскус не тільки використовують для приготування чаю каркаде, а й додають в салати, приправи, м’ясні і рибні страви. У нашій країні каркаде з’явився порівняно недавно, але не всі наважуються його спробувати, оскільки не знають, як правильно пити чай каркаде, щоб не завдати шкоди організму.

Можлива шкода від вживання чаю каркаде

При вживанні чаю каркаде необхідно ретельно вивчити його корисні властивості і виключити протипоказання. Необхідно дотримуватися і ряд правил. При підвищеному тиску чай каркаде слід пити тільки в холодному вигляді. Гіпотонікам рекомендується напій в гарячому вигляді, оскільки він підвищує тиск. Пити чай каркаде при будь-яких захворюваннях шлунка небажано, особливо, якщо хвороба супроводжується підвищеною кислотністю.

Не варто захоплюватися таким чаєм при наявності в нирках і жовчному міхурі каменів, піску. Якщо перерахованих протипоказань немає, можна насолоджуватися смаком каркаде, дотримуючись правил заварювання, щоб не розгубити всі корисні речовини.

Як п’ють каркаде в різних країнах

  • В Європі каркаде п’ють з цукром і лимоном, найчастіше охолодженим. Деякі при заварюванні додають в нього суцвіття мальви і плоди шипшини.
  • В азіатських країнах, зокрема в Таїланді, в напій додають лід. Такий чай добре угамовує спрагу в спеку. Каркаде також є обов’язковим компонентом вина.
  • В Африці, незважаючи на спеку каркаде п’ють в гарячому вигляді. На весіллі келихи з чаєм каркаде піднімають на честь молодят. У країнах Західної Африки в чай ??додають імбир і м’яту.
  • На Ямайці існує ціла культура пиття чаю каркаде. Ексклюзивний рецепт приготування включає суцвіття гибискуса, імбир, корицю, гвоздику, ром і цукор. Все це заварюється окропом, а потім охолоджується. Виходить ароматний, смачний і тонізуючий напій.
  • У Панамі в такий напій при приготуванні додають ще мускатний горіх.

Рецепти приготування напоїв з гибискуса

Квітки гібіскуса потрібно замочити у воді кімнатної температури на кілька годин, потім поставити на вогонь і кип’ятити п’ять хвилин. Заварений таким чином напій виходить красивого рубінового кольору, який можна пити в гарячому і холодному вигляді. За смаком можна додати мед або цукор.

Можна просто заварити квітки рослини окропом і настояти 10 хвилин.

Чай каркаде пряно-свіжий

Свіжий імбир – 0,5 ч. Л.

Вода – 1 літр

Мелений кардамон – щіпка

Каркаде – 2 ст. л.

Всі інгредієнти змішати, залити окропом, настояти 15 хвилин. Вживати для схуднення, оскільки напій сприяє активному обміну речовин.

Чай каркаде лимонно-пряний

Каркаде – 2 ч.л.

Лимон – 2 часточки

Вода – 2 склянки

Стевія – 1 ч. Л.

Спеції для глінтвейну – 0,5 ч. Л.

Всі спеції змішати (крім каркаде), залити водою і варити 1 хвилину. Додати каркаде і ще проварити 5 хвилин. У зимову холоднечу цей напій зігріє, а в спеку чай освіжить. Його можна пити як компот.

Експрес-рецепт чаю каркаде

Вода – 1 склянка

Гвоздика – 2 штуки

Каркаде – 1 ч. Л.

Квіти суданської троянди і гвоздику залити окропом, через 10 хвилин напій готовий. Підходить для щоденного вживання.

Чай сечогінний з шипшиною

Шипшина (попередньо подрібнити) – 1 ч. Л.

Каркаде – 1 ч. Л.

сік апельсина

Вода – 2 склянки

Воду закип’ятити, додати каркаде і шипшина. Протягом 15 хвилин настояти, процідити, додати апельсиновий сік і лід. Вживаючи цей же напій гарячим, можна позбутися від застуди. Поєднання з шипшиною робить чай хорошим протизапальним засобом, що зміцнює імунітет.

освіжаючий чай

Мелісса – 0,5 ч. Л.

Каркаде – 1 ч. Л.

Вода – 1 склянка

Лимон – за смаком

Квіти суданської троянди і листочки меліси залити окропом, настояти 15 хвилин. Перед вживанням додати лимон за смаком. Вийде чудовий освіжаючий напій з легкою кислинкою.

Скільки пити чаю каркаде

Чай каркаде можна заварювати і подавати в металевому посуді, щоб уникнути окислення. Краще використовувати керамічну або порцеляновий посуд. На стіл подають лимон і цукор, щоб кожен зміг додати в чашки з каркаде ці компоненти за смаком.

Для нормалізації тиску потрібно випивати не більше 3 чашок на добу. Якщо потрібно позбутися від стресу, досить випити одну чашку гарячого каркаде.

Як пити каркаде, щоб схуднути? Можливий тривалий прийом каркаде (протягом 3 тижнів). Курс повторюється з перервою в 10 днів. Кількість курсів залежить від ефекту, який потрібно досягти. Вечірня чашка каркаде допоможе розслабитися, заспокоїтися і відпочити.