Як роблять улун молочний: від збору до зберігання

Китайський молочний улун – це чудовий чайний напій з дуже м’яким смаком і тонким молочним ароматом. Як роблять улун молочний? Справжній улун проходить кілька безперервних процесів виробництва. Щоб чай радував нас своїми цілющими властивостями і смаком, необхідно дотримати певні умови, витратити багато часу. Майстри досконало володіють технологією виробництва цього чаю, вкладаючи в процес любов до своєї справи.

Збір молочного улуна

Виробництвом молочного улуна займаються в Китаї і на острові Тайвань. Листя збирають восени і навесні. Чайні плантації розташовані високо в горах, в ці періоди вони стають найбільш м’ясистим і міцними. Вони повною мірою вбирають сонячні промені і вологу ранкових туманів. Сировина заготовлюється досвідченими збирачами, які вручну збирають верхні листочки з однією ниркою. Розрізняють два види молочного улуна: Най Сян Цзінь Сюань і Цзінь Сюань улун. Перший вимагає ароматизації для отримання молочного аромату, а другий досягає потрібного смаку природним чином.

Технологія виробництва молочного улуна

Як роблять чай молочний улун? За технологією, виробленої багато століть назад, улун проходить кілька етапів:

  • Зав’ялювання.
  • Бродіння листя.
  • Ферментація.
  • Скручування.
  • Сортування.
  • Фінальне обсмажування.

Зібрану сировину відразу надходить в обробку. Його розсипають на брезент, щоб листя подвяліть. Майстри приділяють велику увагу тому, щоб процес завяливания проходив рівномірно, листю необхідно отримати однакову кількість тепла. Після того, як листя досягнуть потрібної консистенції, їх струшують, готуючи до ферментації.

Сировину розкладають товстим шаром в прохолодному і вологому приміщенні і залишають на ніч. Це необхідно для того, щоб почалося бродіння клітинного соку. На цьому етапі виробництва бірюзовий чай наповнюється своїм дивовижним ароматом, зовнішній вигляд листя змінюється (в середині лист залишається зеленим, а по краях червоніє).

Листя поміщають в спеціальну машину, де відбувається їх скручування в гранули. Оскільки в сировину можуть перебувати чайне листя з черешками, спеціальні люди сортують чай, відбираючи негідні елементи. Фінальне обсмажування проводиться при температурі 100 ° С.

Ароматизація молочного улуна

Для того, щоб молочний улун наповнився більш стійким ароматом, іноді на етапі сушіння листя в нього додають ароматизатор (на 1 тонну чайного листа 100 г). Такий чай вважається низькосортним, він дешевший, такий улун найчастіше продається в наших магазинах.

зберігання улуна

Цей вид улуна володіє тонким ароматом, тому зберігати чай потрібно в щільно закритому посуді, краще фарфоровому або скляному. При тривалому зберіганні потрібно використовувати холодильник. При кімнатних умовах улун може зберігатися протягом місяця.