Як сушити шавлія – ??покроковий фото рецепт на зиму

опис

Як сушити шавлія в домашніх умовах так, щоб він зберіг не тільки всі свої корисні якості, але також чудовий і ні з чим не порівнянний аромат ви дізнаєтеся з представленого нижче покрокового фото рецепта. Саме він наочно опише вам найпростіший і найдоступніший спосіб самостійно запастися до холодів однією з найпопулярніших лікарських спецій. Для сушіння листя шавлії ми будемо використовувати звичайну духову піч, яка напевно є у кожного. Саме тому будь-яка господиня зможе дозволити собі таку важливу і потрібну заготовку. Також ми розповімо і про спосіб висушування листя без застосування техніки, що займе більше часу, але буде куди корисніше.

Чим же так корисний шавлія, запитаєте ви. Насправді сфера застосування цієї рослини як в кулінарії, так і в медицині досить широка. Вже тільки одним своїм запахом, яким він зобов’язаний містяться в листі ефірних масел, шавлія здатний знімати нездужання і нудоту, а також прибирати головний біль. Саме чай з шавлії на рівні з ромашковим заварюють для того, щоб заспокоїти нерви. Більш того, такий гарячий напій лікує застуди, покращує пам’ять, бадьорить і робить розум ясним. Якщо ж цих корисних якостей вам все ще мало, тоді варто відзначити, що заварений шавлія покращує роботу шлунка і бореться з багатьма проблемами травлення. Воістину, чудове рослина надає будь-якої страви нові фарби. Дуже часто таку спецію застосовують в італійській кухні, не менше часто шавлія додають до м’яса для готування страв на грилі. Зберігати сушений шавлія можна в невеликих скляних баночках або в спеціальних бавовняних мішечках, також підходять для збереження запаху спеції бляшані банки. Приступимо до заготівлі на зиму сушеного листя шавлії в домашніх умовах.

складові

шавлія

(за смаком)

кроки

  1. Насамперед ми розглянемо найпростіший спосіб висушування шавлії без використання різної кухонної техніки. Для цього необхідно зібрати гілочки рослини і сполоснути їх під холодною проточною водою. Потім стільницю потрібно застелити кухонним або паперовим рушником, викласти зверху на відстані один від одного гілочки і дати їм повністю висохнути і позбутися від вологи.

  2. Кожну гілочку рослини необхідно розібрати на листочки, при цьому необхідно залишити досить довгу зелену ніжку для того, щоб потім зв’язати листочки між собою в пучки по 8 штук у кожному так, як показано на фото. Для зв’язування обов’язково використовуйте мотузку з натуральної тканини.

  3. Тепер все заготовлені пучки за стебла пов’язуємо між собою в досить довгу низку: необхідно щоб пучки були на достатній відстані і не торкалися листочків один одного. Підвішуємо заготовку на стіну в тому місці, де вони не будуть збирати пил, вологу і де на листя не будуть потрапляти прямі сонячні промені. У такому вигляді листя будуть сушитися при кімнатній температурі від 2-х до 4-х тижнів в залежності від щільності рослини.

  4. Готовність шавлії можна перевірити в такий спосіб: якщо при скручуванні лист ламається по всій довжині в центрі і хрумтить, значить шавлія висушився добре. Можна після цього подрібнювати заготовку і відправляти її в скляних герметичних банках на зберігання в комору.

  5. Існує і більш простий, а точніше, швидкий спосіб висушити листя шавлії самостійно. Для цього нагріваємо духовку заздалегідь.

  6. На цьому етапі таким же чином промиваємо і сущим листя, виклавши їх на кухонний рушник. З поверхні кожного аркуша повинна випарується вся волога.

  7. На цей раз від гілочок відокремлюємо тільки безпосередньо листя, викладаємо їх на деко і виставляємо його в розігріту духовку.

  8. Закриваємо духовку нещільно: в отвір між шафою і дверцятами вставляємо складене в кілька шарів рушник. Пам’ятайте, що проміжок повинен бути мінімум 1 сантиметр. Сушимо шавлія таким образів протягом 2-3 годин до готовності.

  9. На цьому етапі чинимо так само, як і раніше: подрібнюємо сухе листя тільки за допомогою ножа, а краще і зовсім руками, складаємо спецію в банку і герметично її закриваємо. Тепер ви знаєте, як просто сушити шавлія в домашніх умовах на зиму.

    Смачного!