Як варити курячий бульйон з курки: рецепт з фото

Куряче м’ясо є дієтичним продуктом, саме тому його рекомендують лікарі для відновлення і підтримання організму під час і після хвороб. Відвар з курячого м’яса не навантажує печінку і інші органи шлунково-кишкового тракту, так само в його склад крім м’ясного продукту входять тільки корисні овочі, а з спецій використовується сіль і зелень. Знижується кислотність шлунка.

Курячий бульйон не тільки смачний супчик, він також робить позитивний вплив на серцевий м’яз, судини, і нормалізує артеріальний тиск. Для лікування і профілактики хвороб, пов’язаних з серцевим ритмом достатньо всього 100 мілілітрів в день бульйону з курки.

Американські вчені в штаті Небраска науковим методом, дослідженням, довели позитивні лікувальні властивості курячого бульйону при зниженому імунітеті і розвивається застуді.

Для цього 15 недужих учасників експерименту постійно вживали курячий бульйон, і як з’ясувалося, він прискорив процес позбавлення дихальних шляхів від слизу, завдяки амінокислотам, що розм’якшує мокротиння. Ще одним плюсом є підвищення імунітету.

Також, цим диво-супом можна запобігти респіраторно вірусні захворювання, якщо вони в початковій, що розвивається стадії. Дихати парами теплого бульйону теж буде корисно при закладеному носі.

Людям, що страждають від проблем з опорно-руховим апаратом, курячий бульйон допоможе з поліпшенням структури кісткової тканини, завдяки мікроелементів, випарюють з нього в процесі приготування.

Відновлення організму курячим бульйоном при похміллі

Після бурхливого застілля, свята не так просто вийти з похмільного стану. Курячий бульйон доступне домашнє засіб для відновлення сил після значної дози алкоголю.

Кавказці славляться своїми міцними алкогольними напоями. Тому ще з ранніх 4 години ранку у них можна з’їсти хаш. Це популярний засіб від похмілля готуватися з разносортних жирних шматків м’яса з щедрим додаванням спецій і часнику. Процес варіння займає кілька годин, тому для екстрених домашніх умов він не підходить.

Відмінним його замінником буде курячий бульйон. Для його приготування необхідно взяти жирні окорки, чорний перець і часник. Спеції та часник в даному випадку необхідні, вони подадуть сигнал на відновлення роботи шлунково-кишкового тракту, а також позбавлять від спазмів. Організмом такий перчений суп, на подив, сприймається дуже добре.

Корисність курячого бульйону

Курячий бульйон завдяки своєму набору інгредієнтів, дієтичного м’яса і овочів, відрізняється від інших блюд своїми корисними властивостями. Він насичений:

  • вітамінами. Група В – позитивно впливає на обмінні процеси організму (жирових, вуглеводних, білкових). В6 і В2 підтримують і відновлюють здоров’я шкірних і нігтьових покривів. В9 покращує кровотворення. В12 усуває безсоння і депресію також курячий бульйон нормалізує центральну нервову систему.
  • білками. М’ясо курки насичено білком, який сприятливо впливає на будову м’язової маси. Також, білок легко засвоюється організмом, покращує мозкову діяльність, бере участь в будові кісток і клітинному розподілі.
  • колагеном. Знижений вміст колагену в курячому м’ясі впливає на швидке засвоєння організмом. Тому при порушеннях процесу травлення, цукровому діабеті, ожирінні курячий бульйон відмінна і незамінна їжа.

Не всі куряче м’ясо однаково корисно.

У білому курячому м’ясі міститься мало жиру, більш темне насичене залізом. Куряча грудка вважається найкориснішою частиною курки, а ось її нижня частина, ніжки, навпаки. Також, не слід вживати курячу шкіру, вона містить багато жирів.

Як зварити курячий бульйон?

Для того що б зварити по справжньому смачний і корисний курячий бульйон необхідно брати якісне домашнє м’ясо курки. Звичайно ж, не у всіх є можливість придбати домашню курочку, що не напхану стимуляторами росту, як бройлерів, вирощених на спеціальних курячих фермах.

На кілограм м’яса досить трьох літрів води. Для насиченості смаку краще брати всі частини курки, але якщо такої можливості не представляється, нічого страшного.

Отже, для бульйону потрібно добре вимиту курячу тушку залити холодною водою і варити її, додаючи цибулю, можна цілу головку, морквину, розрізану на декілька частин і зелень. Коли відвар закипить, утворилася пінку потрібно зняти, зробити вогонь менше, накривши кришкою. Приблизно через 20 хвилин все овочі бажано вилучити.

Якщо ви варите цілу тушку курки, то після таких дій до повної готовності варити бульйон потрібно близько двох годин, якщо тушка розрізана на кілька великих частин – півтора, якщо з зовсім маленьких не більше години.

За 20 хвилин до готовності покладете прянощі в бульйон, лавровий лист і чорний перець горошком. Коли бульйон буде готовий, потрібно витягнути курку і спеції, після чого його процідити.

Кілька порад, як зварити курячий бульйон

Перед цим варто зайнятися обробкою курки. Якщо ви взяли цілу тушу, її варто розділити на частини, ретельно все промивши в холодній воді. Для прозорості бульйону всі зайві і непотрібні частини курки потрібно видалити, хрящики і шкуру.

Заморожену курку необхідно розморожувати при кімнатній температурі або поклавши на нижню полицю холодильника.

Пінку варто знімати, якщо ви варите бульйон з магазинної курки. З домашньої тушкою і пінкою він буде більш поживним (якщо не хочете що б він був прозорим).

На час приготування також впливає вік домашньої курки, ніж вона молодша, тим швидше зваритися бульйон.

Не потрібно допускати, що б бульйон кипів, не перестаючи із закритою кришкою, краще варити його на слабкому вогні, інакше він буде каламутним.

Ще для прозорості бульйону його можна процідити кілька разів через сито з марлею. Є інший спосіб: яєчний білок збити з водою і додати в бульйон, він притягне і вбере все непотрібне і зайве, після чого його витягти.

Для смачного, ситного бульйону, бажано використовувати суповий набір.

У дієтичному легкому варіанті курячого бульйону досить грудки. В даному випадку час приготування значно скорочується, не більше години.

Золотистий бульйон виходить з домашньої птиці, якщо доступу до такої не виявилося, такий колір може забезпечити добре вимита цибулина в лушпинні, яку варто додати при варінні.

При подачі можна додавати свіжу зелень, сухарі, відварене яйце, морква, яка була в бульйоні, а також смакові приправи, але їх використання не рекомендується, якщо ви хочете отримати натуральний і корисний бульйон.

У підсмаженні не варто сильно зажарювати морквину, інакше вона втратить всі корисні речовини і вітаміни. Також піджарка з цибулі і моркви відмінно освітлює мутний курячий бульйон.

Курячий бульйон рецепт з овочами і яйцями

Для приготування овочевого курячого бульйону з яйцями необхідно взяти близько кілограма курячого м’яса. Це може бути як ціла курка, так і її частини (якщо брати по частинах, краще використовувати різні: крильця, грудки, ніжки і т.д.).

Промивши і очистивши м’ясо від всього зайвого її потрібно покласти в гарячу воду. Після того як закипить перша порція бульйону, його потрібно злити, вимити каструлю, сполоснути м’ясо, замінити воду, знову поставивши курку вариться. На слабкому вогні варити бульйон до закипання. У разі появи піни – зняти її.

Через півгодини після кипіння, можна додавати овочі та спеції. Заздалегідь потрібно підготувати корінь селери. Він повинен бути твердий і без плям.

Очищати його найзручніше картоплечисткою, протерти його на крупній тертці і змішати з соком лимона або лимонною кислотою, так він не потемніє. Пару картоплин і одну морквину, почистити, порізати великими шматками. Додати всі овочі + одну середню цибулину в курячий бульйон.

Після додавання овочів потрібно посолити бульйон, додати лавровий лист вже в кінці варіння, за 10-15 хвилин.

Яйця використовуються при подачі бульйону на стіл. Можна брати курячі або перепелині яйця. Заздалегідь відварене яйце розрізати навпіл і додати в тарілку з бульйоном, посипати зеленню, можна додати варену моркву.

Як зварити курячий бульйон з локшиною

Для тих, у кого є час і бажання зробити курячий бульйон з локшиною ще ситніше і смачніше, можна використовувати цей рецепт, не полінується і приготувати її самостійно.

Отже, для приготування бульйону досить взяти 800 грам курки, близько чотирьох літрів води, одну велику цибулину, пару середніх морквин, сіль + спеції + зелень. Локшину ми будемо робити з 3 яєць і 300 грам борошна.

Заздалегідь замочений в холодній воді на 3 години курка, промивається, і ставитися варитися до кипіння. Після, зробити вогонь менше і варити півтори години (в залежності від м’яса, старе або молоде, домашнє або куплене час варіння варіюється від години до чотирьох), поки м’ясо не почне відділятися від кістки. Знімати піну після закипання.

Очистити моркву і нарізати великими шматками. Хрестоподібно надрізати цибулину і кинути овочі в бульйон приблизно за півгодини до готовності, в цей момент посолити. Доваривши, вилучити цибулю і зняти з вогню.

Під час приготування бульйону, можна зайнятися приготування локшини. Замісити туге тісто з яєць і борошна, його консистенцію можна зробити рідині, додаючи воду. Загорнути тісто в плівку або поліетиленовий пакет.

По закінченню 15 хвилин розділити навпіл тісто і розкачати тонким шаром приблизно в 1 міліметр, присипати борошном. Після того як тісто підсохне згорнути рулетом і тонко нарізати. Акуратно розправити локшину і залишити її підсихати.

Зварити локшину в підсоленій воді, вариться вона не більше 10 хвилин, процідити і промити холодною водою. Домашню локшину розкласти по тарілках, додати бульйон, зелень.

Якщо ви використовуєте звичайну локшину, то хвилин за 15 до готовності вилучити цибулю, засипати локшину, періодично помішуючи варити на маленькому вогні.