Як заварювати шипшина – наші рекомендації

Про цілющі властивості шипшини ходять легенди, його корисні властивості описують численні медичні енциклопедії. Має масу корисних властивостей. Але поділитися ними він зможе тільки з тими, хто вміє готувати напій із шипшини. Так як заварювати шипшина, щоб по максимуму зберегти його унікальні властивості і цілющий склад? Спробуємо розібрати всі тонкощі цього процесу, щоб кожен зміг приготувати чудовий напій молодості і краси для себе і своїх рідних. З шипшини можна приготувати чай, відвар, настій, компот, сироп.

Готуємо чай з шипшини для зміцнення імунітету

Для приготування чайного напою можна використовувати свіжі або висушені плоди шипшини. Їх потрібно ретельно вимити, видалити пересушені і пошкоджені плоди. Якщо використовується свіжий шипшина, можна очистити його від ворсистої середини. Слід уникати тривалого кип’ятіння плодів, оскільки при тривалій дії високої температури корисні речовини і вітамін C руйнуються. Плоди можна попередньо подрібнити або використовувати в цілому вигляді.

У фарфоровий або скляний чайник поміщаються плоди в кількості 2 столових ложок на стакан води. Додається кипляча вода, яка повинна покрити плоди, десять хвилин чай настоюється під закритою кришкою. Після цього додається окріп до потрібного обсягу. Гарячий чайний напій готовий!

Багато хто віддає перевагу використовувати інший, більш простий спосіб. Невелика кількість плодів заливається окропом, залишається настоюватися на 15-20 хвилин. Можна використовувати чайник або термос для заварювання чаю цим способом.

Ще один спосіб заварювання чаю: приготування його на водяній бані. Береться дві столові ложки подрібнених плодів, які заливаються гарячою (близько 70-80 ° С) водою. Ємність з сумішшю поміщають у велику ємність з водою, що стоїть на повільному вогні. На водяній бані відвар настоюється протягом 15 хвилин. Пізніше його переливають в інший посуд, остуджують, проціджують.

Використання чаю з шипшини допоможе підняти імунітет, скоротити кількість простудних захворювань і загострень хронічних бронхітів. В період загострення хвороби цей цілющий чай, багатий вітаміном C, допоможе знизити температуру, зняти запалення і пом’якшити кашель. Шипшина, правильно приготований, принесе користь серцево-судинній системі, запобігаючи ризик інсульту та інфаркту.

Як приготувати цілющий відвар з шипшини

Відвар з шипшини використовують для профілактики і лікування багатьох захворювань. Головне, щоб він був приготовлений правильно. Як заварити шипшина? Потрібно взяти висушені плоди шипшини і подрібнити їх. Зробити це не просто, найкраще використовувати для цього спеціальну ступку. Отриману подрібнену суміш потрібно помістити в емальований посуд, поставити на слабкий вогонь, затока гарячою водою. Після закипання процес кипіння повинен тривати не більше п’яти хвилин. Настоюватися відвар повинен два-три години. Перед вживанням відвар проціджують. Оптимальна насиченість відвару виходить з 100 грамів плодів і літра води.

Отриманий відвар дуже корисний для дітей і вагітних жінок. Він підвищує гемоглобін, вивільняючи запаси заліза, є профілактичним засобом для боротьби з грипом та застудами, що допомагає запобігти шкоді, яку вони можуть завдати плоду. Відвар надає рухливість кровоносних судинах, надає їм еластичність, захищає вени від варикозу.

Регулярний прийом відвару повинен проводитися під контролем лікаря, після кожного прийому слід очищати рот, смужка, щоб не пошкодити зубну емаль.

Заварювання шипшини в термосі

Термос є оптимальним рішенням для заварювання шипшини і приготування напою.

Переваги цього способу:

  • максимально зберігаються вітаміни і корисні речовини;
  • це найпростіший спосіб приготування;
  • напій в термосі виходить насиченим.

Для приготування береться сушений шипшина, його плоди подрібнюють за допомогою ступки або м’ясорубки. Попередньо варто ошпарити термос окропом, потім засипати подрібнену сировину і залити гарячою водою з температурою не вище 80 ° С. Щільно закритий термос залишається на 10 годин. Зручно заварювати шипшина в ніч, на ранок напій вже буде готовий. На один літр води потрібно буде взяти 100 грамів сухих плодів. Отриманий таким чином напій можна пити замість звичайного чаю, за смаком додавши мед або цукор.

Приготування відвару з кореня шипшини

Говорячи про те, як правильно заварювати шипшина, все відразу думають про те, що будуть використовуватися плоди цієї рослини. Але корінь шипшини має масу достоїнств, які заслуговують на увагу. Відвар з кореня корисний при маткових кровотечах, циститі, жовчнокам’яної хвороби, бурситі. Рецепти відварів для лікування тих чи інших захворювань мають деякі особливості, але всі вони зводяться до базового рецептом, при якому зберігається весь комплекс поживних речовин.

Потрібно взяти 2 столові ложки коренів, які заливаються двома склянками кип’яченої води в емальованій посудині. Вона ставиться на слабкий вогонь і протягом 15 хвилин нагрівається. Для настоювання потрібно не менше трьох годин. Отриманий відвар після проціджування може бути вжито.

Заварювання листя і квітів шипшини

Шипшина є унікальним рослиною, в ньому всі складові наділені корисними властивостями і можуть бути використані для приготування відварів, настою або чаю. Листя і квіти потрібно попередньо подрібнити, поставити на вогонь, помістивши в емальовану каструльку. Відвар буде готовий після п’ятнадцяти хвилин кип’ятіння. Залишається тільки процідити його і можна вживати в їжу. Зловживати напоєм не варто, але в помірних дозах він принесе тільки користь.

Компот із шипшини

З плодів шипшини можна приготувати смачний компот. Для цього будуть потрібні плоди шипшини і цукор, які проварюються протягом 20 хвилин. Можна додати трохи ваніліну, свіжих ягід. Компот виходить з дивовижним ароматом і приємним смаком.

Дуже смачний компот з шипшини з додаванням свіжих яблук. На один літр води варто взяти 30 ягід шипшини, два яблука середніх розмірів, цукор за смаком. Компот, приготований таким чином, можна закатати на зиму, щоб завжди був смачний напій.

Прийом напоїв з шипшини: це важливо знати

Чай із шипшини корисний, але його потрібно приймати правильно. Відвар можна пити натщесерце, оскільки це шкідливо для органів шлунково-кишкового тракту.

Тим, у кого відзначаються скачки артеріального тиску, не варто вживати напої з шипшиною.

Потрібна консультація лікаря людям з підвищеним згортанням крові перед тим, як почати приймати в їжу шипшина.

Чим корисний напій із шипшини

Завдяки великому вмісту органічних кислот, пектину, вітамінів груп B, A, E, K, будь-які напої з шипшини роблять позитивний вплив на здоров’я людини. Заварений шипшина надає протизапальний, омолоджуючий, знеболюючий, потужний регенеруючий ефект.

Вживання чаю або відвару, в складі яких є шипшина, допомагає для поліпшення роботи травного тракту, зниження холестерину. Корисний шипшина при яскраво вираженому метеоризмі, при діареї.

Чай з квітами шипшини корисний людям, що страждають від артриту і артрозу. Він допомагає запобігти ризику розвитку захворювань серця, різних судинних патологій. Чай багатий залізом, він дозволяє впоратися з анемією. З трав’яних видів чаю такий чай вважається кращим стимулятором активності імунної системи. Він відмінно тонізує і бадьорить.

Знаючи, як заварювати чай з шипшиною, і скільки користі несе цей дивовижний напій, можна без праці приготувати чай, відвар або будь-який інший напій самостійно.