Як зробити гранатовий сік в соковижималці: з фото.

Хто з нас не любить поласувати справжнім Грузинським або Кримським гранатом. Так склалося в нашій країні, що основна маса цього фрукта поставляється саме з цих географічних зон. І хоча до теперішнього часу, їх привозять і з Туреччини, і з Греції, і з Іспанії, проте, Кримські і Кавказькі «зернисті яблука» найсмачніші і солодкі. Можливо, це є причиною того, що саме до такого смаку ми звикли з самого дитинства.

Але з різних причин багато хто воліє свіжому плоду граната, сік з цього фрукта. Пояснюється таке перевагу цілим рядом причин.

Одна з таких – смакові відчуття. Адже і правда, смак зерен граната відрізняється від терпкого, але солодкого одночасно, смаку соку з гранатових «яблук». Це частково можна витлумачити тим, що в соку відсутній гіркий присмак кісточок, який характерний при поїданні зерен «гранатіна». Навіть якщо їх не розжовувати і не ковтати, то цього специфічного гіркуватого смакового відтінку все одно не уникнути. Тому багато хто, бажаючи відчувати тільки солодкість і трохи, властивої тільки гранату, терпкості, вважають за краще пити свіжовичавлений гранатовий сік.

Ще однією обставиною, який дає підставу для такого вибору, є особливості хімічного складу плодів граната. Склад соку, м’якоті насіння, самого насіння (тобто кісточок), перетинок і шкірки воістину унікальний. І включає в себе неймовірну кількість корисних вітамінів, органічних кислот, цукрів, мікро – і макроелементів, амінокислот. Але перш, ніж перейти до обговорення корисних складових, визначимося все ж, чому склад соку для деяких є великою перевагою перед м’якоттю насіння. Вся справа в тому, що при віджиманні соку дубильні речовини, що знаходяться в кісточках (насінні), не потрапляють в напій, позбавляючи сік від закріплює дії. Тому люди, які страждають запорами, можуть без неприємних для себе «наслідків», спокійно вживати гранатовий сік в їжу. Багатьом подобається робити більше морс, мікс з овочевих соків.

Перша правда про гранатовому соку.

А за великим рахунком, інших переваг соку перед м’якоттю насіння не існує. Можливо тільки навпаки, якщо готувати сік не самостійно, а купувати у недобросовісних виробників. В такому випадку є ймовірність того, що ви купите товар, виготовлений не тільки з м’якоті плоду, а з насіння і шкірки включно, що може викликати запори і токсикоз. Це відбувається не тільки через присутність дубильних речовин, а й наявності в шкірці, наприклад, алюмінію (33,7 мг / г) – відрізняється токсичною дією; стронцію (19,35 мг / г), при накопиченні якого в кістковій тканині можуть страждати і деформуватися суглоби, а у дітей здатний викликати «стронцієвий рахіт», затримку росту. А також в шкірці знаходиться бор (54,5 мг / г), що вважається необхідним для життєдіяльності макроелементом, але при цьому токсична доза становить 4 грами, а з їжею отримує 1-3 мг бору на добу. Тому навіть здоровій людині варто було б задуматися: «Скільки я отримаю цих речовин разом з 200-300 мл« такого »небезпечного гранатового соку? І чи можу я бути впевненим, що токсичний вплив від «такого» соку мені не загрожує? ». Після відвертої відповіді на ці питання, ви напевно прийдете до правильного висновку і почнете робити гранатовий сік в домашніх умовах самостійно. Це вигідно, безпечно і смачно.

Чому робити сік з плодів граната це вигідно?
В першу чергу тому, що гранат один з найбільш «сокових» фруктів. Вихід соку з граната в середньому становить близько 60-65%, а якщо використовувати кращі сорти граната, то ця цифра може становити від 75 до 85%. Це дуже вражає, чи не так ?! Це практично безвідходне виробництво!

Чому ще вигідно? Внаслідок того, що він містить стільки хімічних складових, скільки не міститься ні в одному з фруктів, поширених в нашій місцевості. А це означає, що в чистому 100% вигляді, соку потрібно для організму зовсім небагато – близько 30 мл в один прийом, щоб відшкодувати відсутні вітаміни, кислоти і мінерали. Вживання соку, звичайно, можна не обмежувати одноразовим прийомом. Якщо немає протипоказань таких, як виразкові хвороби або гастрит з підвищеною кислотністю, то можливо приймати сік по 2-3 порції в день після або під час їжі.

Калорійність необробленого гранатового соку.
Також незначні порції вживання гранатового соку частково можна пояснити калорійністю 100% -ного напою – вона досить значна, в залежності від сорту і стадії зрілості плодів, і становить від 45 до 65 Ккал на 100 грамів продукту. Це пояснюється досить високим вмістом природного цукру в соку – до 21% -та глюкози і сахарози. Таким чином, це робить сік високоуглеводной продуктом, з яким потрібно обережно поводитися людям страждаючим діабетом. А підвищений наявність органічних кислот, таких як лимонна кислота, яблучна і щавлева, близько 9-10%, робить свіжовичавлений сік з граната недоступним для використання при загостреннях хвороб шлунково-кишкового тракту.

Друга правда про гранатовому соку.

Вважається, що гранатовий сік дуже ефективний при анеміях, нібито підвищуючи концентрацію гемоглобіну в крові. Чи не відомо на чому побудовані ці гіпотези, але причини появи недокрів’я настільки складні, що навіть самі «легкі» форми, наприклад, залізодефіцитної анемії неможливо лікувати виключно гранатовим соком. Причиною цього є відсутність в плодах граната вітаміну В-12, фолієвої кислоти і навіть належної кількості заліза (1 мг в 100 г продукту). А це в двадцять разів менше необхідної норми на день. Вітаміну В-12 апріорі не може бути в гранаті, тому що він синтезується виключно в м’ясі. Тому вегетаріанцям гранатовий сік не підвищить рівень еритроцитів у загальній масі крові. Необхідно тільки спеціальне лікування!

Крім загальнозміцнюючий дії, сік граната має антикоагулянтні властивості. Це пов’язано з тим, у складі напою, що вже згадувалося трохи раніше, є велика кількість органічних кислот і солей. Як це взаємопов’язано? Ефект згортання крові безпосередньо залежить від наявності аніонів та катіонів в крові. У перерахованих складових гранатового соку, а саме лимонної, яблучної, аскорбінової і щавлевої кислоти, а також в солях магнію, кальцію і заліза містяться негативно заряджені іони, тобто аніони. Великий вміст аніонів, забезпечує кращу текучість крові, тобто її «розрідження». Цьому також сприяє мізерна наявність такого макроелементи, як кальцій (10 мг), і такого мікроелемента, як залізо (всього 1 мг). Як відомо, ці два мінерали безпосередньо беруть участь в прискоренні коагуляції крові, і активному виробленню еритроцитної маси. Для очищення крові соки роблять не тільки з граната, але і з буряка та інших продуктів.

Чому робити сік з плодів граната це безпечно?
Звичайно, мова йде про те, щоб робити сік з гранатових «яблук» в домашніх умовах. Це буде безпечніше, тому що по-перше: ви будете твердо впевнені в тому, з плодів якої якості і сорти приготований ваш сік. Це виключить наявність гнильних бактерій у вашому соку, і наявність пліснявих грибів. А придбання соку у неперевіреного постачальника, наприклад на ринку, вам не може гарантувати такий безпеки, без проведення спеціального аналізу в лабораторних умовах. А це погодьтеся, не дешево. По-друге, це безпечно тому, що ви ніколи не станете вичавлювати сік до сухого стану шкірки (якщо мова йде про вичавлюванні через механічний прес для цитрусових), або не станете класти м’якоть граната разом з шкіркою (якщо мова йде про приготування соку в соковижималці для овочів і фруктів). Це гарантує вам напій без домішок токсичних речовин, важких металів і радіоактивних елементів, що знаходяться в складі шкірки гранатів, вирощених в невідомих географічних зонах. Такої гарантії продавці гранатового соку дати не зможуть, хіба що на словах.

Чому робити сік з граната це смачно?
Отже, ми підійшли до самого приємного моменту – приготування соку в соковижималці. Хоча, потрібно погодитися з тим, що виготовлення соку шляхом вичавлювання через механічний прес для цитрусових – це більш швидкий, більш безвідходний, а головне більш акуратний метод вичавлювання соку. Але, на жаль, не кожен може дозволити собі купити цей чудо-агрегат, витративши на нього від 3000 до 6000 рублів. (В залежності від виробника і потужності). Тому, більшість людей змушене робити гранатовий сік, користуючись стандартною електричної соковижималкою, призначеної для овочів і фруктів.

Приготування соку з плодів граната в соковижималці.

Для того щоб зробити гранатовий сік в соковижималці для однієї людини буде достатньо взяти один гранат. Пам’ятайте, що разова доза на людину становить 30-50 мл, залежить від ваги і віку. Середній гранат важить приблизно 150 грам, але ж бувають і 300, і 400 грам. Тому будемо виходити з середньої ваги, тобто 150 грам. Чому це важливо? З причини, того що приготований сік краще випити протягом дня, тому що термін зберігання такого соку максимум добу (залишок, звичайно, можна прокип’ятити, і зберігати ще кілька днів в холодильнику). Тому краще приготувати соку стільки, скільки зможете випити за день, не більше.

Взяти один середній гранат, помити в теплій воді. Це необхідно для того, щоб бруд і мікроби, які не видно неозброєним оком, при очищенні не потрапили на м’якоть, а значить і в сам сік. Таким чином, ми збережемо «стерильність» продукту, збільшуючи його безпеку і термін придатності.

Надріжте гострим або зубчастим ножем поверхню плоду методом «хрест-навхрест», намагаючись прорізати тільки шкірку в цілому зерен м’якоті граната.

Обережно надірвати утворилися пелюстки шкірки, і відірвати їх від «тіла» фрукта.

Розділити акуратно м’якоть граната на кілька частин.

Відокремити зерна від перегородок, щоб вони помістилися в отвір соковижималки для плодів.

Закласти приготовані частини фрукта в отвір для плодів.

Натиснути пуск і повторити з усією м’якоттю шматочків очищеного граната.

Гранатовий сік готовий.

Дотримуйтеся всіх описаних в цій статті рекомендацій, і тоді приготований вами гранатовий сік буде вигідним, безпечним і дуже смачним!

Калорійність соку з граната – 45-65 Ккал на 100 грамів продукту.

Поживна цінність соку гранатового: білків – 0,71 грам; жирів – 0, 64 грам; вуглеводів – 14,6 грам в 100 г продукту.

Вітаміни: А – 5 мкг; Е – 0,4 мг; З – 4 мг; РР – 0,4 мг; В-6 – 0,5 мг; В-9 – 18 мкг. Мінерали: залізо – 1 мг, калій – 150 мг, фосфор – 8 мг, кальцій – 10 мг, магній – 2 мг, натрій – 2 мг.

Читайте також про корисність морквяного соку і капустяного соку, вони обходяться дешевше, ніж гранатовий і солодкий, але не менш корисний ніж представлений сік.