Який буває чай, види чаю, сортність та класифікація

Ароматна чашка чаю в холодну погоду – що може бути приємніше? Та й в спеку холодний чай з льодом буде вельми до речі. Хороший чай може підняти настрій, подарувати заряд бадьорості. В даний час існує дуже багато різновидів чаю, кожен з яких відрізняється особливим смаком і ароматом. Який буває чай?

Класифікація чаю за ступенем ферментації

До чаю малої ферментації ставляться:

  • жовтий
  • зелений
  • білий чай.

До високої ферментації можна віднести:

  • чорний
  • синій
  • червоний чай.

Розглянемо кожен з видів докладніше.

Зелений чай. Цей вид слабоферментірованних чаїв має дуже багато підвидів. Головна відмінність – особливість технології обробки. Чайне листя відразу сушать після збору, щоб призупинити процес окислення. Найпоширенішим підвидом є той, який проходить обсмажування на кінцевому етапі обробки. Це Лю Ань Гуа Пянь, Сі Ху Лун Цзін.

Білий чай. Цей вид чаю має ступінь ферментації (5-7%). При зборі збирається тільки нирка і пара листочків. Чайна нирка покрита білим густим ворсом, який і дає назву напою. Основною ідеєю створення цього сорту є те, що чайний лист залишається в тому вигляді, в якому він ріс на кущі. Є особливі сорти чаю, вони були виведені спеціально, з метою отримати білий чай. Найпопулярніші сорти такого чаю – Хао Інь Чжень і Бай Му Дань. Після приготування білий чай має зеленувато-жовтий колір, ніжний, приємний аромат. Білий чай – вишуканий вигляд, він вимагає дотримання правил транспортування, зберігання, приготування.

Жовтий чай. Ступінь ферментації жовтого чаю становить 7-10%. Нарівні з білим чаєм, він є цінним, оскільки виготовляється з високоякісної сировини. Раніше він був доступний тільки імператору і членам його сім’ї. Приготований чай не схожий ні на один вид чаю. Є сорти, які виготовляються тільки з нирок, наприклад Інь Чжень, Цзюнь Шань Інь Чжень. Бувають листові – Бей Ган Мао Цзянь і Хо Шань Хуан Я. Жовтий чай прекрасно бадьорить, адже в ньому значна кількість кофеїну. Він знімає головний біль, активізує захисні сили організму, відновлює сили.

Червоний чай. Розрізняють улун – чай ??сильної ферментації, оолонг – чай ??середньої ферментації. Сухе листя червоного чаю не відрізняються від чорного. Відрізнити їх можна тільки при заварюванні. Листя червоного чаю після запарювання мають по краю червоний відтінок, а в середині він залишається зеленим. Кращі сорти червоного чаю виробляють на Тайвані і в Китаї.

Чорний чай. Цей чай сильно ферментований. Процес його окислення тривав іноді більше місяця. Чай буває пакетірованих, плитковим, гранульованим, байховим. Настій після заварювання виходить червоного, темно-коричневого кольору. Дуже популярний в Європі. Які види чорного чаю розрізняють? Дарджилінг, Ассам, а також китайські Юньнаньськоє сорти, Кимун, Ерл Грей, пуер.

Пуер. Хоч він і відноситься до чорних чаїв, але цей вид чаю можна виділити з основного ряду. Він проходить тривалий процес ферментації, з роками стає тільки краще, не має терміну придатності. Пуер випускається у вигляді пресованих млинців, табличок, цегли.

Класифікація за якістю

Високосортний чай. Його виготовляють з нирок, які ще не розпустилися і перших листочків. Чай цінується серед любителів чайних церемоній, незважаючи на високу вартість. До цього виду чаю відносяться: Orange, Orange Pekoe.

Низькосортний чай. Повна протилежність чаю вищого сорту. У нього входять відходи чайного виробництва, подрібнене листя. З нього виробляють пакетовані і гранульовані чаї. Випуском такого чаю займаються на Цейлоні і в Індії.

Середньосортний чай. Виготовляється з різаних і ламаного листя. До такого чаю можна віднести чаї з маркуванням Broken Orange Pekoe і Broken Pekoe.

Класифікація за наявністю додаткової обробки

Пакетований чай. Його роблять з низькосортного чаю, поміщаючи невелика кількість чаю в окремі пакетики, оснащені ярликами.

Пресований чай. Чай виробляється на чайних фабриках зі старого листя, чайного пилу і стебел, які у великій кількість скупчуються на виробництві. Чай пресують в дрібні таблетки, великі цеглини.

Екстрагований чай. Цей чай виробляється в сухій кристалічній формі або у вигляді рідкого екстракту. Він швидко розчиняється, тому його випускають в герметичних упаковках.

Гранульований чай. Листя в ньому скручені механічним способом після подрібнення. Про якість говорити не доводиться, оскільки використовуються не найкращі сорти чаю. Велика частина гранульованих чаїв доводиться на острів Цейлон і Індію.

Ароматизований чай. Цей сорт відрізняється яскравим, незабутнім ароматом. Найчастіше ароматизируются середньосортної чаї. Поважають себе виробники проводять ароматизацію за допомогою натуральних ароматизаторів, недобросовісні використовують синтетичні есенції.

Пов’язаний чай. Особливий вид чаю, який виготовлений з спеціально підібраних квітів і листя. Вони зібрані в пучок оригінальної форми, який розкривається при заварюванні.