Який чай п’ють в Індії? різновиди сортор чаю

Чай – це той напій, який люблять і п’ють в кожній країні. Хтось вважає за краще трав’яний, іншим подобається чорний або зелений. Чай з лимоном, як не дивно, називають російським, а чай з молоком – англійською. А який чай в Індії люблять? Якщо є Індійський чай, справедливо припустити, що в цій країні чаювання звели в культ за аналогією з китайською чайною церемонією.

Цікавий факт. Чай на мові хінді співзвучний з російським словом – chai (???). Але традиційний для цієї країни чай з молоком, воду і молоко для якого беруть в рівних частках, а то і заварюють без води, тобто просто на молоці. І тоді він виходить вельми поживним. Індія – країна велика і в кожному її регіоні воліють особливий сорт чаю, додаючи в нього інгредієнти, характерні для тієї чи іншої провінції.

Сорти індійського чаю

Чай – це дерево або високий кущ. Зрозуміло, що він буває декількох сортів. Від цього і від часу збору врожаю залежить насиченість кольору, аромату, присмак, колір чаїнок.

Традиційний індійський чай

Чай, що росте в Індії, можна розділити на 2 категорії за місцем його вирощування:

  • північно-індійський;
  • південноіндійський.

На півночі Індії вирощують і збирають чай в штатах Ассам або Бенгалія. Друге місце вважається батьківщиною кращого індійського чаю Дарджилінг.

На півдні Індії вирощують чай в штатах Тамілнад і Керала. І напій, заварений на цих листочках, виходить темним, з різким присмаком. Його часто розбавляють молоком або заварюють на ньому.

Зелений чай

Любителі зеленого чаю здивуються, але цей чай в Індії не користується великою популярністю. Тому його плантації невеликі. Вирощують його в деяких штатах:

  • Гархвал, Кумаон, Алмора, Дехрадун. Чайний лист жорсткий і при заварюванні напій виходить світлим.
  • Кангра. Ці листочки за смаком і кольором нагадують китайські напої.
  • Ассамі. Заварений чай злегка солодкуватий.
  • Ранчи. Тут спеціалізуються на вирощуванні китайських сортів чаю.
  • Дарджилінг. Цей штат знову відзначився високою якістю чагарнику. А ось чай з описаних вище штатів відправляють на експорт, оскільки він не припав до смаку індусам.

Ассам

Класичний чай з Індії – це і є сорт Ассам. Заварений напій має насичений колір коричнево-червоного відтінку і терпкий смак з пряним, солодовим або медовим післясмаком. Його якраз і п’ють, розбавляючи молоком.

масала

Якщо якийсь із сортів чай ??п’ють в Індії повсюдно, то це масала. У перекладі воно означає «чай зі спеціями». І в нього при заварюванні дійсно додають різні прянощі. І це крім обов’язкових інгредієнтів: молока, чаю, цукру або підсолоджувача. При цьому самі сорти чагарників, з яких зібрані листочки, можуть бути різними.

Додаються спеції:

  • кардамон;
  • кориця;
  • корінь солодки;
  • чорний перець;
  • шафран;
  • гвоздика;
  • мигдаль;
  • мускатний горіх;
  • імбир;
  • аніс;
  • фенхель;
  • пелюстки троянди.

Вибір прянощів різноманітний і кожна з них додає особливу нотку цьому чарівному напою. Є можливість дивувати себе кожен день і пити чай з новим ароматом і смаком.

Дарджилінг

Високоякісний сорт чорного чаю, який оцінили навіть вибагливі англійці. Через те, що його плантації розташовані в Гімалаях, вище рівня моря на 700-2000 метрів, чай дозріває у вологому і не спекотної обстановці, і його листочки насичуються кольором, ароматом і смаком.

Смак у Дарджилинга густий, вгадуються мускатні нотки, є медове післясмак. Аромат оксамитовий і трохи квітковий. Причому махне квітами-медоносами.

Якщо інші різновиди напою прийнято пити в Індії з молоком, то Дарджилінг – той сорт, який п’ють в чистому вигляді.

заморожений чай

Це не сорт, а різновид напою. В силу жаркого клімату в Індії популярний холодний чай з додаванням льоду, лимона, підсолоджувача.

Де подають чай в Індії?

В Індії є місця для тубільців і для туристів. Часто це стосується пунктів харчування. Ці розмежування зроблені виключно для зручності останніх, так як не кожному туристу припадуть до вподоби справжні індійські страви або напої.

У закладах для туристів подають адаптовані напої:

  • Black tea – чорний чай. І в нього не додадуть молоко або спеції.
  • Lemon tea – чай ??не з лимоном, а з місцевим фруктом, схожим за розміром на сливу німбу ?????. Це цитрус, він кислий і ароматний.
  • Cardamon tea – чай ??з кардамоном. Врахуйте, що за рецептурою його потрібно варити на молоці.
  • Tulsi tea або чай на основі базиліка з додаванням імбиру або м’яти. Вважається оздоравливающим і продовжує життя напоєм.
  • Lemon Ginger tea. Чай з імбиром і лимоном. Залежно від використання свіжого або порошкового імбиру напій виходить прозорим або каламутним.

Способи заварювання чаю

В Індії чай заварюють в різних варіаціях, використовуючи чайний лист, воду, спеції, молоко.

  • Чай по-китайськи. 2 ложки заварки на чверть літра окропу. Спочатку лист кидають в нагрітий чайник, а потім наливають воду. Заварювати можна до 5 разів, збільшуючи тривалість настоювання.
  • Чай по-англійськи. Його заварюють довше (від 3 до 5 хвилин), ніж за китайським способом. По 1 ложці чаю на кожного гостя + 1 ложка на чайник. Заливають окропом.
  • Чай масала. Змішати 350 грам гарячого молока і окріп (води стільки, щоб загальний обсяг дорівнював 1 літру). Кинути чай, цукор, трохи солі. Довести до кипіння. Додати імбир, кардамон, мускатний горіх, гвоздику, корицю. Через 10 хвилин можна пити. Варіації приготування і складові можуть відрізнятися.
  • Гранульований чай. Він терпкий, міцний, з насиченим відтінком. Насипаються гранули з розрахунку 0,5 ложки на 1 гостя. Доливають води так, щоб вона покрила гранули. Через 3 хвилини додають воду і наполягають в теплі.
  • Солоний чай. Сіль розкриває смак і аромат напою. У нього також додаються молоко і всі спеції, що використовуються в Індії, за винятком цукру.
  • На буйволячому молоці. В цьому випадку чай варять спочатку у воді, потім додають молоко, цукор. В кінці проціджують.
  • Маратхі. Рецептура схожа з попередньою, проте вода не використовується.
  • Заморожений чай. У склянку насипають кубики льоду (до 2/3) і наливають охолоджений чай. Лимон, цукор – за смаком.

Сортів індійського чаю, рецептів приготування настільки багато, що серед них можна вибрати той, який припаде до смаку і стане візитною карткою вашого кафе або будинку.