Кабачкова ікра на зиму в домашніх умовах: рецепт з фото

З 90 років по теперішній час кожній людині відома кабачкова ікра на зиму. Це улюблене всіма ласощі можна придбати в будь-якому магазині. Але як же смачно, коли воно приготовлено своїми руками. Існує безліч різних способів приготування такої чудової закуски.

Опис і корисні властивості

За своєю суттю кабачкова ікра є овочевий закускою. Це попередньо погашені або обсмажені кабачки, які поєднують з іншими овочами, наприклад, цибулею або морквою. Така закуска знаменита і улюблена в багатьох будинках. Але, крім смакових якостей, вона ще й неймовірно корисна.

Всі лікарі дієтологи ніколи не заборонять вам вживати в їжу кабачкову ікру. У ній міститься безліч корисних мікроелементів: залізо, фосфор, мідь, вітаміни. Вживати в їжу таку закуску потрібно людям, що страждають хворобами кишечника і набряками. Постійно вживаючи кабачкову ікру, ви поліпшите роботу серця і шлунково-кишкового тракту, позбудетеся від гіпертонії, навіть зможете прибрати зайву вагу.

Ще одним великим перевагою кабачкової ікри є чудовий аромат і оригінальний смак. Цю закуску дитинства із задоволенням будуть їсти на будь-якому святі і в повсякденному житті. Готувати таку закуску елементарно, впорається з цим навіть починаюча господиня.

особливості приготування

Для того щоб ікра кабачкова на зиму вийшла дуже смачною, необхідно приблизно представляти принцип приготування такої закуски: з самого початку кабачки необхідно загасити, посмажити або запекти – це залежить виключно від ваших смакових уподобань. Після чого отримане блюдо потрібно сильно подрібнити. Потім з’єднати з іншими овочами.

Для домашньої закачування не обов’язково використовувати тільки цибулю або моркву, можна також додавати гіркий і гострий перець, зелень, часник, оцет, будь-які спеції і багато іншого. Рецепти кабачкової ікри настільки різноманітні, що вам залишиться вибрати тільки той, який більше задовольнить всім смаковим потребам.

Цікаво! Найкращим часом для закачування такої закуски є серпень і вересень. Саме в ці місяці кабачки дають хороший урожай.

Простий рецепт ікри

Ця закуска є найбільш стандартної серед інших. Для того, щоб її приготувати, знадобляться наступні продукти:

  • кабачки – 3 кг;
  • морква – 1 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • томатна паста – 2 ст.л .;
  • сіль – 1.5 ст.л .;
  • цукор – 1 ст.л .;
  • лимонна кислота – 1 ч.л .;
  • рослинна олія.

Почнемо приготування усіма улюбленої страви, яке раніше продавалося в усіх магазинах СРСР. Найпершим необхідно підготувати кабачки. Чистимо їх, вирізаємо всю серединку, нарізаємо кільцями і смажимо. Необхідно, щоб у кабачків з’явилася гарна золотава скоринка.

На тій самій олії обсмажити цибулю і моркву, які нарізані кільцями або навпіл. На виході треба, щоб овочі трохи пом’якшилися і придбали золотисту скориночку. Потім дайте овочам трохи охолонути. Помістіть всі обсмажені овочі в блендер для подрібнення.

Отриману суміш необхідно помістити в каструлю на невеликий вогонь. Додати сіль, за смаком помістити лимонну кислоту, потім досипати цукор, після чого залити томатною пастою. Потрібно ретельно перемішати всі продукти і дочекатися поки закипить маса. Потім необхідно поварити ще близько 10 хвилин.

Отриману суміш необхідно помістити в банки, які попередньо були простерилізовані, закатати і накрити рушником.

Ви можете додавати на свій смак різну зелень і прянощі. Наприклад, яблука або перець ніколи не зіпсують смак.

Кабачкова ікра з оцтом

Серед любителів консервування ікри з кабачків на зиму обов’язково знайдуться ті, які люблять оцет. Цей простий рецепт підготовлений якраз для них:

  • кабачки – 2 кг;
  • цибуля – 150 гр;
  • цукор – 10 гр;
  • сіль – 10 гр;
  • 9% оцет – 9 мл;
  • часник – 6 зубчиків;
  • мелений перець;
  • кріп петрушка;
  • рослинна олія.

Дотримуйтесь всю написану послідовність дій. З самого початку треба обробити кабачки: прибрати шкірку, почистити всередині від насіння, порізати їх кільцями і посмажити на сковороді, щоб з’явилася рум’яна кірочка.

Порізати цибулю в будь-якому вигляді і довести на сковороді до рум’янцю. Часник видавити і змішати з сіллю. Зелень необхідно дрібно порубати і обсмажити. Після чого візьміть чашу блендера, помістіть туди інгредієнти і з його допомогою перемішайте. Потім додати оцет, на свій смак перцю і солі. Ретельно збовтати і по банкам.

Необхідно простерилізувати отриману ікру близько півтори години. Після чого потрібно закатати, накрити чимось теплим.

Така ікра вийде консервованої і дуже смачною.

Рецепт гострої ікри

Ікра кабачкова на зиму може заходити в різних варіаціях. Любителям гострого сподобається наступний рецепт. Для її приготування потрібні такі інгредієнти:

  • кабачки – 500 гр;
  • морква – 2 шт;
  • часник – 2 зубці;
  • гіркий перець – 1 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • рослинна олія;
  • сіль за смаком.

Для приготування спочатку необхідно почистити кабачки, порізати їх кільцями. Часник видавити в спеціальній Давилка, сильно подрібнити цибулю. Прибрати насіння з гіркого перцю, порізати його. Після чого помістити всі інгредієнти в сковороду, перемішати, посолити за смаком, залити олією, згасити. Всі інгредієнти повинні вийти м’якими.

Після цього потрібно взяти погружной блендер, подрібнити весь вміст сковороди. Потім гасимо в сковорідці ще близько 10 хвилин. Отримана суміш поміщається в банки. Потім близько півгодини її необхідно стерилізувати. Потім закочує банки.

Ікра з баклажанів і кабачків

Ось це ще один рецепт кабачкової ікри в домашніх умовах з використанням баклажанів (рецепт з фото). Такий рецепт нагадає багатьом, чому саме баклажанну ікру так любили за часів СРСР:

  • кабачки – 400 гр;
  • баклажани – 800 гр;
  • помідори – 200 гр;
  • морква – 300 гр;
  • болгарський перець – 250 гр;
  • цибуля – 400 гр;
  • часник – 5 зубців;
  • оливкова олія;
  • сіль, перець за смаком, лавровий лист – 3 шт.

З самого початку необхідно порізати цибулину кільцями. Після чого морква треба якось нарізати, бажано на тертці. Потім беремо перець, видаляємо нутрощі і ріжемо як зручно. Отримані продукти поміщаємо в сковороду, на невеликому вогні обсмажуємо. Смажити необхідно до того стану, щоб овочі вийшли м’якими, а цибуля золотистим.

Після цього необхідно кабачки перетворити в кубики, а потім теж саме проробити і з баклажанами. Важливо різати баклажани прямо з шкіркою. Нарізаємо помідори на зручні вам шматочки. Потім необхідно взяти каструлю, у якій є товсте дно. У неї викласти тушковані овочі і помідори. Після чого покладіть кабачки з помідорами в каструлю до решти продуктів. Зовсім трохи треба долити олії.

Готуємо протягом півгодини, після чого потрібно посолити і поперчити. Коли пройде ще близько чверті години потрібно закинути в каструлю перець, потім лаврушку. Гасити ще близько 5 хвилин, потім вимкнути вогонь, дістати лаврушку. Після цього необхідно за допомогою погружного блендера подрібнити суміш до отримання однорідної каші.

Перед тим, як подавати готову страву на стіл – остудіть його. Після того, що ви дізналися, як приготувати кабачкову ікру на зиму, у вас не виникне проблем з прикрасою святкового столу.

Кабачкова ікра в мультиварці

Багато господинь люблять і поважають здорове харчування. Тому багато свої страви вони готують в мультиварці. У такій машині також можливо приготувати закуску. Кабачкова ікра на зиму вийде чудовою в мультиварці.

  • кабачки – 0.5 кг;
  • морква – 2 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • помідор – 1 шт;
  • кетчуп – 1 ст.л .;
  • масло рослинне;
  • сіль перець;
  • вода – 5 ложок.

Для початку перетріть морквину, потім поріжте цибулю кільцями. Розміщуємо в мультиварку все, що нарізали, включаємо режим Жарка.

До овочів потрібно додати помідор, потім нарізані кабачки, кетчуп, потім за смаком насипати сіль. Натисніть режим Молочна каша, готуйте до кінця програми. На середині процесу готування необхідно налити воду, за смаком спецій. Після приготування трохи остудити, можна подавати до столу.

Кабачкова ікра з яблуками

Для любителів оригінальних страв закачування кабачкової ікри на зиму буде найдивовижнішим рецептом. Для її приготування вам будуть потрібні:

  • кабачки – 0.5 кг;
  • цибуля – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • яблука – 3 шт;
  • бульйон з курки – 3 ст.л .;
  • масло оливкове;
  • зелень;
  • сіль перець.

Для того, щоб ваша закуска вийшла дуже смачною, необхідно стежити за тим, скільки ви соліть й перчимо. Не можна переборщити. Обов’язково всі продукти повинні бути свіжими.

Спочатку необхідно почистити яблука, прибрати шкірку, насіння. Після чого очистити овочі. Потім наріжте цибулю кільцями, моркву натріть на тертці, яблука і кабачки не дуже дрібно.

У сковороду потрібно помістити цибулю з морквою, а також яблуками. Необхідно гасити їх на невеликому вогні близько 10 хвилин. Потім кладіть кабачки і тушкуйте ще близько п’яти хвилин. Залити все продукти бульйоном, тушкувати ще кілька хвилин.

Як приготувати кабачкову ікру на зиму? Просто при готуванні додайте трохи оцту. Тоді вже можете розливати по банках, далі – закочувати.