Кабачки з фаршем в духовці

Найбільш вдалий час для приготування цієї страви початок липня, до цього часу на грядках у відкритому грунті визрівають перші кабачки. У магазинах ці овочі з’являються набагато раніше, але вони абсолютно без смаку і, бозна, на яких добривах вирощені.

Тому чекаємо своїх кабачків. На щастя, вони ростуть без проблем практично на будь-якому грунті і особливого догляду не потребують. Навпаки, іноді не знаєш, куди їх дівати: чи то роздати по сусідах, то чи законсервувати.

Вибираємо відповідний кабачок

Вибираємо кабачок для фарширування. Можна взяти кабачок молочної стиглості – у нього така нежненько зеленувата шкірка, вони невеликі за розміром і для швидкої готування краще вибрати їх. Правда, вони виходять зовсім маленькі, але готуються швидко і дуже ніжні на смак. Їх частіше використовують для смаження, тому що зернятка у них м’які і їх можна не вибирати. Такі кабачки підходять для фарширування курячим або індичих фаршем.

Більш традиційний вибір для фарширування – стиглі кабачки, вони майже білого кольору, великі, з твердими зернами всередині. Можна взяти і зелененькі смугастенькі, але теж стиглі. Моєму, акуратно ножем зрізаємо шкірку і зачищаємо середину від насіння. Ось і вся кабачкова підготовка.

А чи відомо вам, що кабачки це насправді гарбуза? Вони одного різновиду і садити їх поруч не можна. Інакше вони переопилятся і стануть непридатні для їжі. Виходять такі несмачні гарбузове кабачки або кабачкові гарбуза, інакше звані тиквачкамі.

Кабачки, фаршировані м’ясним фаршем і приготовані в духовці

Кабачки з фаршем з яловичини або свинини зручніше готувати в духовці. В такому випадку, беруться великі стиглі кабачки, які після вичищення насіння і обрізки шкіри ріжуться на шматочки приблизно 5-7 см. Кип’ятимо підсолену воду в каструльці і закидаємо туди кабачки на пару хвилин. Виловлюємо їх шумівкою.

Готуємо м’ясний фарш (яловичина або свинина), робимо обсмажування цибулі і моркви, як для супу. На 0,5 фаршу 2 маленькі цибулини або одну велику, морква аналогічно. Можна додати в обжарку трохи томатної пасти або кетчупу, якщо любите погостріше. Можна додати в фарш дрібно нарізаної петрушки або кропу (тільки без паличок), наявної в наявності.

Жменька напіввідчинені рису, приблизно половина склянки. Розбиваємо в фарш одне яйце (інакше він розвалиться), додаємо рис і обсмажування. Вимішуємо, якщо фарш виходить рідкуватим, додайте краплю крохмалю (але не захоплюйтеся, інакше в готовому вигляді, фарш буде дуже жорстким і крутим). Якщо навпаки, фарш виходить крутим, додайте ложку холодної води, буде посочнее. Не забудьте посолити і поперчити.

Деко застилає фольгою, змащуємо олією і акуратно викладаємо колечка в ряд. Як варіант, можна покласти на кожен кабачок скибочку помідора або ложку приготованої обсмаження, змішаної з майонезом або кетчупом. І ставимо в прогріту духовку на 180 градусів приблизно на 40-60 хвилин.

Потикайте сірником кабачок і начинку для визначення готовності. Варіація рецепта: посипати кабачки сиром за 5 хвилин до кінця приготування. Ось такі красиві кабачки з фаршем в духовці у нас вийшли.

Кабачки з фаршем і печерицями

Це клопіткий рецепт, на швидку руку приготувати його не вийти, але смак божественний. Нам знадобляться 2-3 кабачка (за розміром, великих – два, середніх – 3), яловичий фарш 350 гр, штук 6 печериць, твердий сир, приблизно 150 гр, сіль, перець і два зуба часнику. А ще одна цибулина, яку дрібно нарізаємо і пасеруємо до золотистого кольору, тепер моєму печериці, рубаємо пластинками і кидаємо до цибулі, смажимо близько 5 хвилин, поки не випарується зайва волога. Тепер в ту ж сковорідку викладаємо фарш і готуємо, поки фарш не потемніє.

Якщо фарш вийшов сухуватим, додайте ложку сметани або томатного соусу, що вам більше до смаку. Не забудьте поперчити і посолити отриману масу. Тепер беремо кабачки, ретельно миємо й ріжемо уздовж. Серединку з насінням виймаємо, солимо і закладаємо обсмажений фарш з цибулею і печерицями. Укладаємо наші фаршировані кабачки на фольгу на деко, посипаємо сиром і відправляємо в духовку на півгодини при температурі 180 градусів.

Кабачки з фаршем і печерицями запечені у фользі

Одна з варіацій рецепта, наведеного вище. Все те ж саме, ті ж пропорції і аналогічне приготування фаршу з грибами. А ось кабачки очищаємо від шкірки, вискребают серединку і нарізаємо трубочками сантиметрів 5-7 шириною. Заповнюємо обсмаженою фаршем кабачки і кожну трубочку укладаємо в окремий лист фольги і вкутуємо герметично з усіх боків. Якщо ви не клали томатну пасту в фарш, для гостроти можна покласти зверху на фарш трохи кетчупу.

Беремо велику сковороду, укладаємо туди фаршировані кабачки в фользі, накриваємо щільною кришкою або теж вкутуємо верх фольгою і ставимо її в духовку при 180 градусів приблизно на 30-40 хвилин. Після закінчення часу приготування виймаємо сковороду, акуратно лопаткою виймаємо по одному кабачки прямо в фользі на тарілку, і тільки там знімаємо фольгу, щоб трубочка не розвалилася завчасно. Кабачки виходить дуже м’які, ніжні і смачні.

А знаєте, що в кабачках їстівні не тільки плоди? Квіти кабачків додає в салати, смажать, маринують і варять супи. Їх також фарширують і запікають, як і плоди.

Човники з цукіні

Для цього рецепта нам знадобляться цукіні, стандартно – пару штук, 300-400 гр фаршу (свинячого, яловичого або навпіл) і твердий сир. Якщо любите, додайте базилік. Будемо робити човники. Ретельно моєму цукіні, тому що запікати будемо з шкірою разом, щоб човники не перетворилися в плотики. Виймаємо нутрощі (ложкою вискребают), відварюємо півсклянки рису до напівготовності, несильно обсмажуємо дві невеликі морквини або одну велику і одну велику цибулину дрібно порізаних. Тепер змішуємо фарш, обсмажування і рис, солимо і перчимо.

Отриману масу кладемо в човники з цукіні і посипаємо тертим сиром. Якщо сир м’який, то додавайте його хвилин за 5 до повної готовності страви. І викладаємо човники на фольгу, розстелену на деко і змащену маслом. Духовка повинна бути розігріта до 180 градусів і чекаємо приблизно 30-40 хвилин, поки наші човники спечуть. Швидко, красиво і дуже смачно.

Кабачки з фаршем в клярі

Варіація рецепта кабачків фаршированих фаршем, Для приготування цієї страви на сковороді краще підійдуть молоді кабачки (2-3 штуки, залежить від розміру) з фаршем з курки або індички (300-400 гр). Як завжди, зрізаємо шкірку і виймаємо насіння. Для клярі ріжемо кабачки на шматочки товщиною не більше 2,5-2, потрібно їх швидко і добре пропекти, відповідно пташиний фарш швидше готуватися, ніж яловичий або свинячий.

Кабачки солимо, начиняє фаршем і мачає спочатку в борошно, потім у яйце і кидаємо на сковорідку. Ваше завдання, як тільки підсмажиться нижня сторона, акуратно, намагаючись не розвалити колечко, перевернути і обсмажити другу. Після чого зменшити вогонь і догасили фаршировані кабачки під кришкою приблизно півгодини.