Каперси що це таке? З чим їх їдять? Кращі смачні рецепти

Багато господинь задаються питанням: каперси – це що? Все дуже просто – це не розпустилися квіти куща каперсник. Мешкає він на півночі Африки і півдні Європи. У раціон цей дивний фрукт увійшов близько 2 тисяч років тому. Кущі вирощують тільки в країнах Середземномор’я: в Туреччині, Марокко і на островах, що належать Італії, там кущі дікорослого рослини живуть вже кілька століть. Зараз плоди зі змінним успіхом вирощувати і на інших територіях.

Що таке каперси, і як вони виглядають?

Зовні каперси схожі на маленькі бутончики зеленого кольору. Деякі називають їх мініатюрної капустою, інші горохом. Складно однозначно відповісти, як виглядають ці соління, адже всі бачать їх по-різному.

Свіжі плоди не використовуються ніде в кулінарії через свого своєрідного смаку, який нікому не припав до душі. Тому їх солять або маринують в спеціальному секретному розсолі. Завдяки цьому смак виходить пікантний, терпкий, кислий, з невеликою ноткою гіркоти. Каперси припадуть до смаку тим, хто любить прянощі або дуже гостру їжу.

Цікаві факти:

  • Найціннішими і смачними є маленькі плоди.
  • У давнину, греки активно використовували бутони як ліки від метеоризму.
  • Вперше соління згадується в «Епосі про Гільгамеша».
  • Каперси присутні в оригінальному салаті “Олів’є”, зараз замість них використовують огірки.

Недостиглі квіти збирають вручну. Однак зібрати це лише пів справи. Щоб недостиглі квіти стали смачними і придатними для вживання, їх потрібно правильно замаринувати. Інтенсивний смак досягається завдяки вмісту в складі ефірних масел, які проявляються краще, якщо каперси замаринувати в розсолі.

Каперси в світовій кулінарії

Незважаючи на свій цікавий смак, мариновані пуп’янки змогли зайняти своє місце практично у всіх відомих кухнях світу. Цікава особливість цього інгредієнта в тому, що він діє як хімікат глутамат натрію. Страви, з додаванням плодів каперсник, матимуть більш насичений смак.

Бутони не використовують цілими, занадто насичений і яскравий смак не кожному припаде до душі. Їх дрібно нарізають і додають в блюда в залежності від його ваги. В гарячі страви каперси додають перед подачею, щоб зберегти аромат.

З чим поєднуються:

  1. Страва з риби;
  2. Піца, соуси, салати;
  3. М’ясо птиці, яловичини, баранини;
  4. З сирами, по типу фети і моцарели;
  5. Гарнір: макарони, каша, картопля.

Мариновані пуп’янки активно використовуються в кулінарії Італії, Греції, Туреччини та багатьох інших країнах. Крім бутонів, там активно використовують плоди рослини. На смак вони солодкі, трохи нагадують кавун.

У зв’язку зі своїм незвичайним смаком, кулінари, в більшості випадків, додають каперси перед подачею блюда на стіл. Так, мариновані пуп’янки НЕ насичуються соками салату, що можете зіпсувати їх оригінальний смак. Крім того, перед додаванням солінь, варто спробувати їх. Якщо занадто пересолені – вимочіть зелені плоди у воді або НЕ соліть основне блюдо.

Страви з каперсами

Щоб здивувати гостей своїми кулінарними здібностями, радимо приготувати для них щось цікаве. Каперси допоможуть зробити блюдо неповторно смачним.

Масло з каперсами

У чаші блендера змішайте: каперси, соняшникова олія, мариновані огірки, цибуля-шалот, часник, дрібно нарізаний шніт-цибуля, кеврель і естрагон. Сіль, прянощі за смаком. Отриманий масляний соус подають з м’ясом і рибою.

Салат з каперсами

Для приготування знадобиться: консервований тунець, рукола, 100 грам пармезану, мариновані каперси, перець, сіль, бальзамічний оцет і оливкове масло. Сир натираємо на дрібній тертці, цибулю подрібнюємо на дрібні кубики. Мариновані соління нарізаємо на дуже дрібні кубики, змішуємо всі інгредієнти. На закінчення додаємо оливкову олію і злегка бризкає бальзамічним оцтом.

Соус з каперсами до макаронів

Наріжте болгарський червоний перець на тонкі смужки, обсмажте їх з усіх боків на оливковій олії з часником. Змішайте з консервованим тунцем, нарізаним базиліком і каперсами. Подають соус з відвареними макаронами.

Чим можна замінити?

Зараз купити цей продукт можна практично в будь-якому магазині. Однак найчастіше саме каперси не використовуються, адже вони не є предметом першої необхідності, адже це всього лише пряність, що надає страві “характер”. Замінити ці мариновані пуп’янки можна наступними інгредієнтами:

  1. У приготуванні салатів ви легко можете використовувати солоні огірки або мариновані корнішони.
  2. У м’ясні та рибні страви сміливо можете додавати оливки.
  3. Для приготування соусів можете також використовувати оливки, однак тут краще посилити їх дію лимонним соком.

Так, каперси можна замінити великою кількістю інших інгредієнтів, проте всі вони не зможуть подарувати вам ту пікантність і ніжну терпкість. Справжні гурмани і професіонали в приготуванні їжі, скажуть вам, що каперси замінити неможливо. Частково це правда.

Вплив на організм

Рослина приносить користь не тільки в кулінарії, але також і в медицині. В якості лікарського засобу його застосовують в таких випадках:

  • захистити серцево-судинну систему;
  • поліпшити згортання крові;
  • підвищити імунітет;
  • вивести шлаки і токсини з організму.

Чи не дозрілі мариновані квіти багаті клітковиною, жирами і білками. Насіння містить близько 35% корисного для організму масла. У бутонах також можна знайти велику кількість мінералів: магній, кальцій, залізо, марганець і вітаміни А, С. Любителям цього делікатесу коштує бути обережними, адже він містить в собі велику кількість натрію. Однак це можна виправити, вимочуючи каперси в маслі або воді перед вживанням.