Хаменерій: Іван чай вузьколистий і його цілющі властивості

Іван-чай вузьколистий, він же кипрей вузьколистий має, згідно Ботанічному словником Анненкова, понад сто назв. Це багаторічна рослина сімейства кіпрейних зростає в Сибіру і на всій європейській частині, на сухий і вогкуватої грунті, у води і на вирубках, може цвісти там, де не ростуть інші трави – на місцях пожеж. Славиться ця рослина своїми природними властивостями, у нього багатий склад. Тому кипрей знайшов застосування не тільки в медицині, але і в інших сферах.

Що міститься в іван-чай?

У складі зніту дуже багато корисних речовин, мікроелементів.

  • Калій, магній, фосфор, кальцій, що містяться в іван-чай, знижують ймовірність виникнення інсульту та інфаркту, нормалізують обмінні процеси в організмі. Вони покращують метаболізм, насичують головний мозок киснем, підвищують згортання крові. Фосфор і кальцій сприяють зміцненню зубів, нігтів.
  • Мідь, залізо, марганець і інші мікроелементи знімають стрес, покращують пам’ять, підвищують рівень гемоглобіну.
  • Вітаміни групи B, PP, C, A зменшують негативний вплив стресів на організм, запобігають раннє старіння. Кількість аскорбінової кислоти в Кіпрі перевищує її вміст в шипшині і цитрусових.
  • Пектин нормалізує обмінні процеси, роботу кишечника, має антиоксидантну дію.
  • Таніни (дубильні речовини) виводять з організму токсичні метали, допомагають при отруєнні.
  • Сахариди (вуглеводи) покращують роботу кишечника, дають організму енергію.
  • Клітини рослини виробляють слизу, що містять імуноглобуліни і антисептики. Вони захищають стінки кишечника і шлунка від роздратування.
  • Кумарини, що входять до складу, мають судинорозширювальні і спазмолітичні властивості.
  • Хлорофіл бере участь в роботі щитовидки, сприяє загоєнню ран, насичує клітини крові киснем.

Як заготовлюється іван-чай

Рослина необхідно заготовлювати далеко від доріг і промислових підприємств в період цвітіння рослини. Іван-чай цвіте все літо. Збирають вручну суцвіття, листя, кореневища. Листя можна висушити, але для отримання більш ефективного сировини, його необхідно ферментувати. Їх скручують в трубочки, складають в ємність і залишають при температурі 25-27 ° C.

Сировина витримується близько доби, цього часу достатньо, щоб відбулася ферментація, аромат листя змінюється з трав’яного на квітковий. Після ферментації сировину необхідно висушити в духовці або на свіжому повітрі. Зберігати кипрей потрібно в жерстяних або скляних герметично закритих ємностях.

Лікувальні властивості іван-чаю

Давно відомі цілющі властивості зніту, Іван чай вузьколистий застосовується для лікування хвороб сечостатевої системи, передміхурової залози. Хаменерій відновлює перистальтику кишечника, органів травлення, знижуються больові відчуття.

Корисний складу зніту при статевої дисфункції, простатиті, перших проявах герпесу. Показаний лікувальний чай при перевтомі, стресі, авітамінозі, гіпертонії, анемії.

Завдяки сечогінним властивостям він здатний знижувати артеріальний тиск. При прийомі на ніч відвар заспокоює нервову систему, діючи як снодійне. Ранковий чай з зніту дає заряд бадьорості.

Способи застосування іван-чаю

Хаменерій застосовується у вигляді чаю, настою, відвару. Для приготування корисного настою використовується чиста вода і сухе сировину. На одну склянку окропу береться одна столова ложка трави. Через 15 хвилин настій готовий. Вранці і ввечері лікарський настій слід пити по півсклянки. За таким же принципом готується чай з зніту.

Для приготування відвару використовуються листя, які заливають відфільтрованої водою, і доводять до кипіння на слабкому вогні. Після цього десять хвилин наполягають і приймають протягом місяця по півсклянки двічі на день.

Хаменерій застосовується і в комплексі з іншими лікарськими травами: ехінацеєю, кропивою, хмелем, лимонником і іншими.

Протипоказання зніту

  • Хаменерій протипоказаний при схильності до утворення тромбів через те, що підвищує згортання крові.
  • З обережністю потрібно вживати іван-чай при схильності до алергії. Можлива алергічна реакція у вигляді шкірних проявів: свербіння, висипань.
  • Не рекомендується вживати чай довгий час, він може викликати розлад кишечника.