Кілька в томаті в домашніх умовах на зиму, рецепти

Популярні консерви в томаті завжди вважалися найдешевшою і простий закускою, так як для їх приготування потрібні дешеві продукти, що поставляються сільськогосподарської і рибодобувної галузями. Однак, після скасування держстандарту на виробництво цих консервів, якість готових товарів значно знизилося, тому, краще всього заготовити смачну і нескладну закуску самим.

Класичний рецепт приготування кільки в томаті на зиму

Необхідні продукти:

  • півкілограма свіжої або мороженої рибки;
  • півтори склянки томатного соку;
  • велика ріпчаста цибулина;
  • одна морква, середнього розміру;
  • рослинне масло для смаження;
  • велика ложка з гіркою пшеничного борошна;
  • велика ложка цукрового піску;
  • сіль і спеції – лавровий лист, запашний перець горошком, чорний мелений перець – за смаком;
  • велика ложка столового оцту.

Тонкощі приготування:

  1. Розморозити кільку природним способом.
  2. Злити зайву рідину, вийняти нутрощі і видалити голови.
  3. Очистити цибулину, промити і дрібно нашаткувати.
  4. У глибокій сковороді або в сотейнику нагріти кілька ложок рафінованої олії, викласти цибулю.
  5. Моркву почистити і вимити під краном, натерти на тертці з великими отворами.
  6. Надіслати тертий коренеплід до цибулі, смажити до напівм’якості.
  7. Обсохлу і очищену раніше кільку покласти до тушкованих овочів, приправити цукровим піском і сіллю, додати улюблені спеції.
  8. Зі свіжих помідорів приготувати будь-яким способом потрібне за рецептом кількість томатного соку.
  9. Ретельно, за допомогою віночка, змішати борошно з соком.
  10. Залити томатної сумішшю всю масу на сковороді.
  11. Гасити близько півгодини.
  12. Влити оцет, тримати на вогні ще хвилин п’ять.
  13. Покласти в стерилізовані банки, закатати.
  14. Остудити в перевернутому і утепленому вигляді.

Кілька в томатному соусі “Паличка-виручалочка”

Звичайно, найпростіше купити таку консерву в магазині, проте, якщо щотижня готуються непідйомні сумки для дітей-студентів, найкраще приготувати таку апетитну заготовочкі самим – дешевше буде і надійніше. До того ж восени інгредієнти для соусу набагато дешевше, а на оптовому ринку можна знайти недорогу дрібну рибку.

Необхідні продукти і пропорції:

  • два з половиною кілограми мороженої або свіжої дрібної рибки;
  • три кілограми дуже стиглих помідорів;
  • один кілограм морквини;
  • стакан рафінованої олії;
  • півтори склянки цукрового піску;
  • півсклянки кухонної солі;
  • півлітрова банка томатної пасти.

Спосіб приготування:

  1. Розморозити рибу, злити зайву воду.
  2. Видалити голови і нутрощі у великих особин, промити і обсушити кільку на рушник.
  3. Вимити томати, вирізати тверді і зіпсовані місця, пропустити через м’ясорубку з дрібними гратами.
  4. Почистити від лушпиння цибулю, дрібно порубати його ножем.
  5. Морква очистити від шкірки, натерти на тертці з великими вічками.
  6. Змішати томатну масу з підготовленими овочами, поставити на плиту.
  7. Варити заправку протягом сорока хвилин на маленькому вогні, перемішуючи час від часу, щоб не підгоріло.
  8. Викласти рибу в соус, додати масло, сіль і цукор, тушкувати ще півгодини, перемішуючи акуратно дерев’яною лопаткою.
  9. Провести теплову обробку тари для консервування та кришок для закачування будь-яким доступним способом.
  10. Викласти готову кільку разом з соусом в гарячі банки, стежити. щоб при викладанні консерви не утворилися порожнечі.
  11. Закатати.
  12. Остудити, перевернувши і утепливши.

Рада для студентів: Така заготовка хороша з чорним хлібом і може використовуватися як заправка для швидкого супу. Варто додати баночку кільки в відварений раніше картопля з водою або бульйоном і все, суп – по-студентському готовий.

Приготування кільки в томатному соусі в мультиварці для зберігання на зиму

Застосування мультиварки в приготуванні запасів з дрібної рибки на зиму дозволяє риб’ячим кісток добре проваритися, а сама риба відмінно просочується смачним томатним соусом.

Використання диво-приладу в заготовках такого типу значно економить час і зменшує ризик пригорання густого соусу.

Необхідні інгредієнти:

  • кілограм свіжомороженої кільки (можна брати і мойву, і дрібну річкову рибу і салаку, головна умова – тушки повинні бути маленькими);
  • одна середня морквина;
  • дві ріпчасті цибулини;
  • столова ложка з гіркою пшеничного борошна;
  • половина великий ложки цукрового піску;
  • півчайної ложки кухонної солі;
  • два лаврових листки;
  • дві великі ложки рафінованої олії;
  • мелений чорний перець – за бажанням і смаком;
  • дві склянки томатного соку.

Спосіб приготування закуски на зиму:

  1. Рибу залишити розморожувати на ніч при кімнатній температурі.
  2. Злити воду, рибу почистити від чорних плівочок всередині, прибрати головки. Приготувати томатний сік або розвести томатну пасту з розрахунку дві столові ложки пасти на склянку холодної води.
  3. Морква очистити і натерти на крупній тертці.
  4. Цибулю почистити, вимити і порізати кільцями чверть.
  5. Включити на мультиварці режим “Жарка”, влити олію, нагріти.
  6. Викласти цибулю і моркву в чашу, підсмажити до золотистого кольору цибулі,
  7. Поверх засмажкою викладати риб’ячі тушки, попутно обрізаючи ножицями плавники і хвостики.
  8. У підготовлений томатний сік або розведену томатну пасту покласти цукор, борошно, сіль і приправи, ретельно перемішати.
  9. Вилити приготовлену заправку поверх риби, акуратно, щоб не поламалися тушки, перемішати.
  10. Виставити режим гасіння на дві години, потім, після звукового сигналу, перевести в режим підтримки тепла на годину.
  11. За час приготування два три рази слід заглядати під кришку, щоб простежити наявність рідини в консерві.
  12. Гаряче блюдо акуратно викласти в стерилізовані чисті банки і негайно закатати.
  13. Прибрати в прохолодне місце для зберігання.