Компот з чорноплідної горобини на зиму: звичайний, з яблуками і асорті

Чорноплідна горобина або аронія Мічуріна прекрасно підходить для заготовок компоту на зиму. Значна перевага ягід в тому, що при термічній обробці вони не втрачають ті прекрасні властивості, за які так цінується ця рослина. Закачування з черноплодки збагатять будь раціон йодом, вітаміном С і вітамінами групи РР.

Компот «Ароматний» з чорноплідної горобини

склад:

  • 1 літр води;
  • 1 кілограм цукрового піску;
  • ягоди аронії.

Тонкощі приготування:

  1. Плоди перебрати, ретельно видалити все сміття і хвостики.
  2. Пробланшировать чорноплідна горобина в киплячій воді близько 3-х хвилин.
  3. З води і цукру приготувати сироп.
  4. Викласти аронию в підготовлені банки, залити гарячим цукровим розчином.
  5. Накрити їх кришками, поставити у велику каструлю з водою.
  6. Стерилізувати консерви на повільному вогні: 0,5 літрові -15 хвилин, 1 літрові – 20 хвилин.
  7. Закатати компот, перевернути, утеплити.
  8. Через добу винести в льох на зберігання на зиму.

Компот з аронії методом гарячої заливки

Необхідні продукти:

  • 1 кілограм цукрового піску;
  • 1 літр води;
  • ягоди черноплодки.

Як приготувати компот з чорноплідної горобини:

  1. Вимити ягоди, перебрати від сміття.
  2. Скласти в банки, не доходячи 2 сантиметри до верху.
  3. Залити киплячою водою, загорнути в теплі рушники.
  4. Через 5 хвилин злити воду назад в каструлю.
  5. Закип’ятити, знову залити чорноплідна горобина і укутати.
  6. Через 5 хвилин злити воду, змішати з цукром до повного розчинення.
  7. Залити киплячим сиропом банки, закупорена стерилізованими кришками.
  8. Перевернути готові консерви з компотом догори дном, утеплити.

Чорноплідна горобина, консервована в яблучному соку

Необхідні продукти і пропорції:

  • 1 літр яблучного соку свіжого віджиму;
  • від 300 до 600 грам цукрового піску, в залежності від кислоти рідини для сиропу;
  • ягоди чорноплідної горобини.

Процес заготівлі на зиму компоту з яблуками і аронией:

  1. Перебрати вимиті ягоди, видалити хвостики і та залишки квіток.
  2. Скласти чорноплідна горобина в підготовлену тару до «плічок.
  3. Закип’ятити яблучний сік, розчинити в ньому цукор.
  4. Зняти шумівкою піну, залити гарячим солодким розчином банки з ягодами, не доходячи на кілька сантиметрів до краю.
  5. Накрити кришками, поставити в посуд для стерилізації на водяній бані.
  6. Тримати на вогні півлітрові банки – 15 хв, літрові – третину години.
  7. Вийняти, закупорена герметично, перевернути догори дном, утеплити.

Компот «Асорті» на зиму

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки цукрового піску;
  • 4 склянки води;
  • 700 грам ягід чорноплідної горобини;
  • 100 грам яблук;
  • 100 грам груш;
  • 100 грам слив.

Процес приготування:

  1. Вимиту стиглу черноплодки очистити від сміття і хвостиків.
  2. Промиті в проточній воді фрукти порізати дольками.
  3. Викласти яблука і груші в друшляк, опустити в каструлю з киплячою водою.
  4. Через кілька хвилин друшляк з фруктами вийняти з окропу і негайно занурити в миску з крижаною водою.
  5. З чистих слив вийняти кісточки, потримати їх пару секунд в окропі, теж опустити в холодну воду.
  6. Підготовлені плоди викласти в тару для консервації пошарово.
  7. Залити банки киплячим цукровим розчином, накрити кришками.
  8. Поставити в ємність для стерилізації, тримати на середньому вогні: півлітрові банки -15 хв, літрові – 20 хв, трилітрові – півгодини.
  9. Вийняти, закатати, перевернути, утеплити.
  10. Через добу перенести компот в місце, призначене для зберігання закаток на зиму.