Корінь іван чаю і області його застосування

Іван-чай – це рясно квітуче багаторічна рослина. Його квітки зібрані в суцвіття-кисті різних відтінків. Найчастіше зустрічається іван-чай з квітами рожево-фіолетового кольору, але є рослини з білими, рожевими квітами. Іван-чай носить багато різних назв, його називають кипреем, вогненної травою, яровніком, пожежником.

Корисні властивості кореня Іван-чаю

У коренях Іван-чаю містяться білки, легко засвоювані організмом, полісахариди, крохмаль.

  • Допомагає при безсонні, лікує неврози, усуває головний біль.
  • Зміцнює потенцію, надає тонізуючу дію на сечостатеву систему чоловіків.
  • Зменшує симптоми псоріазу, сповільнюючи його розвиток.
  • При недокрів’ї нормалізує вироблення клітин крові.
  • При запорах відновлює діяльність кишечника.
  • Корінь Іван-чаю здатний зупинити маткова кровотеча.
  • Зміцнює імунітет.
  • Уповільнює розвиток розсіяного склерозу.
  • Має протиракову властивістю, дозволяє зупинити розвиток пухлини передміхурової залози. Для цього використовується настій з кореня і відварюють його, щоб вживати у вареному вигляді.

Заготівля коренів Іван-чаю

Заготівля коренів – складний процес. На виході виходить мало сировини, тому у великих масштабах частіше заготовлюються наземні частини рослини. Коріння незаслужено забувають, хоча вони мають масу корисних властивостей, здатними надати допомогу при багатьох захворювань. Коріння варто заготовлювати, коли рослина перестало цвісти.

Висушені корені подрібнюють і зберігають не більше трьох років в закритих ємностях, використовуючи по мірі необхідності. Занадто великі коріння потрібно нарізати кружальцями або смужками уздовж. Добре просушені коріння будуть з тріском ламатися, а не гнутися.

Застосування кореня Іван-чаю

У стародавні часи корінь іван-чаю використовували для приготування цілющого напою. З нього готували борошно, його запікали, щоб подати як гарнір. У подрібненому вигляді корінь додавали до випічки і до каші. Корінь має солодкуватий смак, він покращує смак страв, збільшує термін придатності хлібобулочних виробів.

Приготування настою з кореня Іван-чаю

Для приготування настою краще використовувати термос. Його слід прогріти, залити склянку окропу і засипати в нього дві ложки подрібнених коренів. Необхідно наполягати напій близько години, потім процідити. Всередину даний настій слід приймати тричі на день по 50-100 г. Настій рекомендується для полоскання горла при ангіні.

приготування коржів

Коріння іван чаю потрібно подрібнити, а потім перемолоти, використовуючи звичайну кавомолку. Вийде дрібна борошно, яку можна використовувати для випічки. Для приготування коржів 3 столові ложки борошна з зніту змішуються з 2 столовими ложками борошна з пшениці. Додати 100 г кефіру, 2 ст. л. соняшникової або оливкової олії, трохи солі і соди, яйце. Все змішати до отримання густої маси, злегка збити віночком. Спекти на гарячій сковороді. Коржі можна подавати на сніданок, додавши мед, вершкове масло або варення на смак.

Каша з коренів Іван-чаю

Сушені коріння зніту подрібнити за допомогою блендера або кухонного комбайна до стану крупи, свіжі натерти на тертці. З отриманої крупи зварити кашу на молоці або на воді за класичним рецептом приготування каш. При приготуванні можна додати в кашу терту моркву, замочені заздалегідь сухофрукти. Цукор і вершкове масло додати за смаком.

Смажені кореневища Іван-чаю

Можна використовувати молоді кореневища для вживання в смаженому вигляді. Для приготування коріння іван чаю потрібно промити, потім нарізати на шматочки в кілька сантиметрів завдовжки. Потім корінці панірують у борошні і обсмажують в олії. Можна запекти коріння в духовці.

Корінь Іван-чаю: протипоказання

  • Не рекомендується застосовувати іван-чай одночасно з седативними медикаментами, оскільки кипрей сам надає заспокійливу дію.
  • Протипоказанням до вживання продуктів з зніту є прийом жарознижуючих засобів.
  • Не рекомендується пити занадто багато Іван-чаю, він має проносний ефект.
  • Варто проконсультуватися з лікарем, якщо є будь-які хронічні захворювання.