Користь часнику для людини

Кожен з нас коли-небудь в своєму житті (а деякі навіть щодня) їли часник. Через його насиченого запаху, який йому притаманний, деякі люди його не дуже полюбляють. А ось іншими, які не звертають уваги на аромат, який чути з рота протягом декількох годин, він навіть обожнюємо за його унікальні корисні для здоров’я властивості. Однак, що стосується користі для організму такого продукту, то в цій якості його навряд чи хто сумнівається

Це й не дивно, адже користь часнику для людини обумовлена ??тим, що в його складі міститься майже півтисячі біологічно активних компонентів, що надають позитивний ефект на організм, вступаючи в боротьбу з вірусами і бактеріями, лікуючи його від різних патологічних станів.

З яких же біологічних речовин складається часник?

Як вже говорилося вище, в часнику ціла купа корисних компонентів. У його складі були виявлені у великій кількості вітаміни групи В, С, Д, багато мікроелементів, серед яких потрібно відзначити важливість для людини магнію, йоду і кальцію, а також мінеральних речовин. Потрібно також згадати про вміст у ньому фосфорної, кремнієвої кислот і фосфатів. Ще в складі цього продукту є велика доза інсуліну, лізину, вітаміну В9 (фолієва кислота), а також аллицина і фітонцидів. Часник корисний не тільки тому, що містить всі ці перераховані вище речовини, а ще й через унікального їх пропорційного один до одного відносини, а також завдяки ефекту їх взаємного доповнення. Вченими було доведено, що отримуються людиною під час вживання в їжу часнику біологічно активні його компоненти, набагато ефективніше і з більшою користю діють, ніж такі ж аналогічні речовини, добуті синтетичним чином.

При яких патологічних станах може допомогти даний природний продукт?

Про користь часнику для організму людини знали ще наші давні предки. До наших часів зберігся тибетський рукописний рецепт приблизно третього століття до нашої ери, до складу котрого був включений даний овоч. Нашими дідусями і бабусями часник активно застосовувався в тих випадках, коли вони або хтось з рідних і близьких захворів простудной патологією або скорбутом, а також страждав від багатьох інших хвороб.

В наші дні наукою офіційно доведено, що навіть невеликі, споживані регулярно, дози цього продукту можуть позитивно позначитися при лікуванні наступних патологічних станів;

      • інфекційних процесів, викликаних як бактеріальної флорою, так і вірусними частинками;

      • серцево-судинних патологій;

      • онкологічних захворювань (особливо це стосується їх профілактики);

      • гіпертонічної хвороби, а також багатьох варіантів симптоматичної гіпертензії;

      • атеросклерозу судин різних органів, а також тромботичних ускладнень даного захворювання;

      • глистових інвазій і попадання в організм багатьох інших видів гельмінтів;

      • гіпо- і авітамінозі;

      • зниженні захисних імунних сил організму;

      • патологій чоловічої статевої сфери;

      • хвороб печінки і нирок;

      • запальних і дегенеративних хвороб суглобів людського тіла.

Цей перелік не передає тієї величезної кількості патологічних станів, під час лікування яких часник може надати добру службу. Користь даного продукту неможливо переоцінити, що підтверджується науковим шляхом.

Як цей продукт впливає на роботу серцевого насоса і стан кровоносних судин?

Американськими вченими на основі великої кількості проведених експериментів було доведено, що часник сприяє зниженню навантаження на серце завдяки розслабленню артеріальних судин опору. Також він чудово тонізує вени, поліпшуючи якість венозного повернення до головного насосу нашого організму. Дослідження ці проводилися на отриманих з тіла щурів судинах, які на певний час були занурені в часниковий сік.

Така взаємодія зробило колосальний ефект – напруга стінок знизилося більш, ніж в два рази. До того ж, було доведено, що еритроцити, взаємодіючи з аллицином, який входить до складу часнику, утворюють і виділяють сірководень. Цей інертний газ зменшує тонус судинних стінок, покращуючи, таким чином, ступінь активності потоку крові по артеріях і капілярах. Даний ефект знижує рівень артеріального тиску, забезпечує розвантаження серця, а також підвищує швидкість і інтенсивність доставки кисню до тканин усіх органів людського тіла. Таким чином, більшість життєво важливих процесів, що відбуваються в нашому тілі, максимально наближається до своєї фізіологічної норми. Був відзначений той факт, що в азіатських країнах, де національна кухня більшості країн передбачає використання в кулінарних цілях великої кількості часнику, люди не так часто страждають від кардіальної патології, а також атеросклерозу судин.

Як даний продукт впливає на рівень і вироблення чоловічих статевих гормонів?

Не так давно проводився ряд досліджень з активним компонентом соку часнику під назвою алліцин, які були спрямовані на отримання адекватної інформації його впливу на рівень різних гормонів в людському організмі. Особлива увага приділялася його позитивному впливу на концентрацію тестостерону (основного статевого гормонального речовини в чоловічому організмі). Як виявилося, дане біологічно активна речовина, що входить до складу часнику, значно збільшує рівень тестостерону, знижуючи кількість кортизолу (гормону кори надниркових залоз, що відповідає за інтенсивність катаболічних процесів) в крові представників сильної статі.

Кортизол ж активно виділяється в кров при стресах, під час виконання важких фізичних навантажень в тренажерному залі і руйнує при цьому м’язові тканини. Але саме завдяки алліцин гормональний і загальний метаболізм зсувається в анаболическую сторону, що дозволяє швидко і якісно наростити великий обсяг м’язів і отримати хороші спортивні результати за максимально стислі терміни. Виходить, що часник корисний для представників чоловічої статі у зв’язку з наданням активного анаболічного ефекту на зростаючі тканини. Щоб даний ефект якісно проявлявся, слід їсти по два зубки цього продукту щодня, тільки щоб до початку тренувального процесу залишалося менше години часу.

Як часник діє на мікрорівні в людському організмі?

Потрібно тепер розглянути користь часнику для здоров’я людини на рівні клітин і тканин. Вчені зі Сполучених Штатів і Швеції відкрили людству очі на механізми впливу біологічно активних компонентів на клітини нашого організму. Стало відомо, що деякі вищеописані речовини, що входять до складу цього вельми корисного продукту, активують специфічні канали на сенсорних нейронах, завдяки чому судини активно розширюються. Це дозволяє багатьом людям, що страждають від гіпертонічної хвороби, позбутися від неї. Цей ТРПА – канал є свого роду портом, що дозволяє деяким іонним компонентів і сполук проникати всередину клітини і так само вільно залишати її. Ці портали розташовані на клітинній мембрані і можуть відкриватися і закриватися в залежності від вступників до них нервових імпульсів.

На лабораторних тварин було перевірено і доведено, що алліцин, завдяки вмісту в своєму складі значної кількості сірки, має можливість відкривати ці канали. На думку вчених, всі ці процеси, що відбуваються в організмі щурів, аналогічні тому, що відбувається у людей на клітинному рівні.

Під час вживання часнику в їжу першими, хто стикається і взаємодіє з ним, є білкові рецептори, розташовані на кінчиках нервів в порожнині рота. Ця взаємодія відкриває іонні канали, про які говорилося вище, через які в нейрон потрапляють натрій і кальцій, викликаючи деполяризацію. В ході цього нейрофизиологического процесу формується нервовий імпульс, що перетворюється потім в електричний. Останній, в свою чергу, йде через спинномозкові структури до підкіркових структур і корі головного мозку, де вся інформація обробляється і формується специфічний відповідь. Дана реакція є не що інше, як вироблення певних видів активних компонентів, що розширюють судини. Такого ж роду механізм притаманний перцю і гірчиці, а також деяким іншим гострих спецій. Виходить, що головним корисним дією цього природного продукту є зменшення прояви больового синдрому.

Завдяки чому часник вбиває багато вірусні та бактеріальні частки?

Про ці ефекти часнику знали ще наші найдальші предки. Бактерицидний ефект, а також здатність руйнувати вірусну ДНК часником пов’язані з тим, що в його складі міститься велика кількість фітонцидів, які є біологічно активними компонентами, які надають активний опір багатьох патогенних мікроорганізмів. Ця дія за своєю ефективністю практично не поступається антибактеріальних препаратів, при цьому абсолютно ніяк не страждає нормальна мікрофлора кишечника людини.

Деякі люди люблять вести дебати про користь і шкоду часнику для людини, проте, ми з упевненістю можемо сказати, про шкоду навіть не може бути й мови, якщо, звичайно ж, не перестаратися з його вживанням.

Потрібно також відзначити, що активні компоненти часнику можуть чинити шкідливий вплив на інтенсивність росту і розвитку бактерій, що викликають дифтерію, дизентерію та багато інших інфекційні патології. Також вони пригнічують ріст дріжджоподібних видів грибів.

У ті місяці, коли зазвичай відбувається загострення гострих респіраторних вірусних інфекцій, медики рекомендують в обов’язковому порядку щодня вживати в їжу цей унікальний овоч. Крім антибактеріальних і противірусних властивостей, для даного вила рослинності характерно також посилення якості роботи захисних сил організму. За допомогою специфічних видів білка, які входять до складу часнику, захисні реакції імунітету приходять до нормального значення, вироблення великої кількості антитіл починає відбуватися ще більш інтенсивно, ніж раніше.

Як часник допомагає боротися з підвищенням концентрації холестерину в крові?

Вчені довели, що якщо регулярно їсти невелику дозу часнику, то це може надати сприятливий ефект, знизивши рівень «поганих» видів холестерину в людському організмі приблизно на 15 відсотків. Як ви, напевно, чули, саме внаслідок надлишку цього продукту розщеплення жирів і жирних кислот утворюються атеросклеротичні бляшки на внутрішній поверхні стінок артеріальних судин. Цей процес викликає звуження площі просвіту судин, погіршення кровотоку, що, в свою чергу, веде до ішемічним і тромбоемболічним порушень в різних органах. У такій ситуації часник корисний для організму тому, що його активні компоненти очищають кров від надлишку холестерину і ліпопротеїнів низької та дуже низької щільності (завдяки цьому зменшується показник рівня атерогенності), а значить, колишній кровотік відновлюється.

Завдяки вмісту речовини під назвою Аджоа, знижується показник в’язкості крові, пригнічується активність тромбоцитів, що сприяє зниженню ризику виникнення інфарктів серцевого м’яза, а також мозкових ішемічних інсультів.

Користь часнику для головного мозку людини, безсумнівно, також є. І пов’язана вона, до речі, все з тієї ж антіхолестеріновой активністю продукту. Очищення судин всіх органів центральної нервової системи запобігає розвитку транзиторних ішемічних атак, інсультів, покращує метаболізм багатьох речовин, нейромедіаторів і нейротрансмітерів в головному мозку. Існує навіть безліч народних рецептів, що очищають судини головного мозку від атеросклерозу. Так, наприклад, потрібно взяти головку часнику, дрібно її порізати і залити соняшниковою олією. На наступний день ліки готові. Приймайте його перед їжею тричі на добу протягом двох-трьох місяців, і ви забудете про дану актуальною на сьогоднішній день проблеми.

Яку ще користь може принести цей продукт?

Ті, хто регулярно їсть часник цілком або просто додає його до складу різних страв, рідко замислюється над тим, що він дуже корисний і надає значний позитивний вплив на людське здоров’я.

Так, алліцин, якого дуже багато є в составечеснока, є прекрасним природним антиоксидантним речовиною, який усуває з організму різні види вільних радикалів. Останні є природними «відходами» всіх метаболічних процесів, що відбуваються в нашому тілі, які також можуть проникати в клітини багатьох органів при впливі різних негативних факторів зовнішнього середовища.

Внаслідок впливу таких радикалів може відбуватися передчасне старіння, яке заважає нормальній роботі всіх органів і систем організму. Також вони можуть сприяти утворенню пухлинних клітин в організмі. Виходить, що часник має також і протиракові властивості. Він є не тільки профілактикою такого страшної недуги, а й також сприяє гальмуванню інтенсивного зростання вже сформувалася пухлинної тканини.

Цей продукт також добре впливає на функціонування печінки і стан суглобів. Входить до його складу сірка бере участь в утворенні амінокислоти метіонін, яка потрібна для якісної роботи хрящів всіх суглобів організму, до того ж, має гепатопротекторну властивостями. Люди, які страждають від гепатитів або запальних захворювань суглобів, просто зобов’язані включати в свій раціон це корисна речовина. Що стосується впливу часнику на печінку, то воно полягає в стимуляції більш інтенсивного відтоку жовчі з гепатоцитів.

Завдяки розширенню кровоносних судин, про що говорилося раніше в цій статті, вчені також виявили ще один плюс вживання такого продукту для осіб чоловічої статі – підвищення потенції. Особливо добре цей метод діє тоді, коли симптоми імпотенції викликані порушенням кровопостачання печеристих тіл статевого члена. В такому випадку регулярне споживання часнику з їжею може значно поліпшити цю ситуацію.

Навіщо вживати в їжу часникову лушпиння?

Як виявилося, лікувальними властивостями володіє не тільки самі зуби часнику, але і зовнішня оболонка таких плодів – лушпиння. Користь лушпиння часнику для здоров’я людини не можна переоцінити. Вона містить пектин у великій концентрації. Останній, в свою чергу, сприяє виведенню з організму людини різні солі важких металів, надлишку холестерину і радіонуклідних речовин. Також, потрібно відзначити, що у даній часниковою оболонки є також важлива властивість, що забезпечує надійний захист слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Вона надає анаболічну дію на організм, а також володіє протизапальними функціями.

Зазвичай її розтирають в порошок, який рекомендують приймати три рази на добу. Згідно деяким іншим радам, можна готувати відвар з лушпиння, що допомагає при серцево-судинних хворобах, що очищає організм і повертає йому колишню молодість і красу (особливо це стосується стану шкірних покривів). Такий відвар краще вживати холодним. При появі перших симптомів застуди у вигляді кашлю або болів в горлі рекомендують протягом двох-трьох хвилин кілька разів на день дихати над гарячою сковородою, заповненої такий лушпинням. Це дуже часто допомагає нормалізувати стан за лічені години, не чекаючи подальшого розвитку хвороби.

Чи існують які-небудь протипоказання до прийому даного цілющого продукту?

Часник має в своєму складі безліч біологічно активних компонентів, які крім користі, можуть також в деяких ситуаціях шкодити організму. Протипоказано вживання великих доз цієї речовини в наступних випадках:

      • в стадії загострення патології печінки, нирок або органів травного тракту;

      • при запущених стадіях геморою;

      • людям з епілепсією, оскільки при «допомоги» такого овоча можна викликати черговий судомний напад;

      • під час вагітності і годування грудним молоком (внаслідок його возмодность алергенних властивостей);

      • при ожирінні, оскільки значно посилює апетит, а значить, ще більше може погіршити стан внаслідок прийому надмірної кількості харчових продуктів.

Незважаючи на такі протипоказання, потрібно сказати, що часник обов’язково слід їсти, оскільки у нього набагато більше корисних властивостей, про які ми поговорили в цій статті.