Користь і ефект дрібного харчування

Дієта дрібного харчування – це дієта, побудована на частому харчуванні (харчування малими порціями через часті однакові проміжки часу). В даний час є дуже популярною, як для прагнучих скорегувати свою вагу, так і для людей, що мають різні хвороби і проблеми з шлунково-кишкового тракту і бажають налагодити роботу органів травлення.

Режим подібного харчування ідеально підходить для бажаючих схуднути. І хоча втрата ваги буде повільним, кілограми будуть йти стабільно і, як правило, назавжди! Можна схуднути навіть не змінюючи звичний раціон (зрозуміло без фанатизму), тоді в місяць ви втратите до 1-3 кг, а при дотриманні правильного харчування і вірного поєднання продуктів, можна втрачати приблизно від 5 до 8 кілограмів.

Основний принцип такої дієти вже випливає з її назви – роздрібнити свій раціон на кілька (5-6) частин і харчуватися малими порціями протягом усього дня. Такий підхід не передбачає різких обмежень і утисків в своєму раціоні. Можна їсти абсолютно все, але в помірній кількості і в певний час.

Основні правила дрібного харчування:

  • Дробове харчування має на увазі 3 повноцінних прийому їжі (сніданок, обід, вечеря) і 2-3 перекусу між ними.
  • Розмір однієї порції становить 250 грам, це один стакан їжі.
  • Потрібно пам’ятати, що багаті калоріями продукти необхідно вживати в першій половині дня, щоб вони встигли засвоїтися.
  • Також необхідно знати, що кількість калорій і БЖУ (білків, жирів, вуглеводів), необхідне кожній людині щодня – це індивідуальний показник і розраховується виходячи з маси тіла, зростання людини, рівня фізичного навантаження і цілей – зберегти вагу, скинути або набрати.
  • Важливо перед початком планування свого раціону порахувати і запам’ятати ці показники, щоб керуватися ними при складанні свого щоденного меню (загальна кількість необхідних калорій слід розділити на 5-6 прийомів їжі).

Користь дрібного харчування:

  1. Зменшується почуття голоду, т. К. При частих прийомах їжі не встигає виробитися гормон, який відповідає за апетит. Як відомо почуття голоду змушує людину з’їдати набагато більше, ніж насправді потрібно організму.
  2. Підвищується працездатність, т. К. Шлунок не перевантажений їжею і немає відчуття млявості і сонливості, як це буває після рідкісних і рясних трапез.
  3. Поліпшується метаболізм.
  4. Зникають перевантаження в роботі шлунково-кишкового тракту.
  5. Підтримується стабільну вагу, при необхідності відбувається схуднення.

Найкращий результат, як уже говорилося вище, досягається при правильно скорректированном харчуванні.


Такий режим харчування вважається здоровим, так як має на увазі постійне надходження їжі невеликими порціями, виключаючи почуття голоду, що є ще одним безсумнівним плюсом і дозволяє уникати «зривів» і переїдання.

Зрозуміло, якщо метою переходу на таку систему є схуднення, не слід нехтувати фізичними вправами, особливо ходьбою. Також необхідно багато пити води для підтримання водного балансу.

Надмірне вживання їжі і, відповідно, зайву вагу виникають тоді, коли ми рідко харчуємося і, наростивши почуття голоду, накидаємося на їжу, вживаємо її занадто багато, – в результаті зайві жирові відкладення з непереробленому в енергію тіла їжі. Також переїдання небезпечно для шлунково-кишкового тракту, особливо вечірній і нічний.

Безсумнівно, подрібнена система – це не тільки безпечна, але і корисна схема харчування, що є виходом для тих, хто ніяк не може скинути вагу, сидячи на строгих дієтах. Необхідно зробити такий режим харчування нормою, стилем життя і тоді пішли кілограми не повернуться і шлунок проблемами не потурбує.