Користь і шкода чаю з імбиром, рецепти смачного чаю з імбиром

Лікарський імбир – багаторічна рослина, де основну цінність представляє коренеплід. З давніх часів його корисні властивості цінували на Сході, як ліки від багатьох захворювань. Корінь імбиру має відрізняється яскравим ароматом і гострим смаком. Імбир дуже корисний для людини – відомо більше 20 його корисних властивостей. Він впливає на організм м’якше, ніж лікарські препарати, побічні ефекти бувають рідко.

Також його використовують просто як смакову добавку. Наприклад, роблять імбирний чай, який дуже поширений в азіатських країнах. А сушений імбир є в складі каррі.

У имбире дуже багато корисних речовин. Це калій, залізо, магній, фосфор, кальцій, цинк, натрій, аскорбінова кислота. Також в ньому міститься багато різних вітамінів: A, B1, B2, B3, C.

Корисні властивості імбиру

  • Знижує рівень холестерину;
  • Нормалізує артеріальний тиск;
  • Допомагає боротися із застудою;
  • Допомагає зняти біль;
  • Зміцнює імунітет;
  • Покращує процес травлення;
  • Є потогінну засобом;
  • Стимулює виділення шлункового соку;
  • Покращує чоловічу потенцію;
  • Допомагає поліпшити якість зубів, якщо жувати свіжий імбир;
  • бадьорить;
  • Має загальнозміцнюючу дію.

Також імбир дуже корисний вагітним жінкам. Якщо пожувати свіжу часточку імбиру, можна зняти напади токсикозу, особливо в першому триместрі вагітності. Імбирний чай можна також пити натщесерце для схуднення. Зелений чай з імбиром діє як бадьорить засіб. А чай з імбиром і лимоном – прекрасне протизастудний засіб.

Як правильно вибрати імбир

Смак і властивості імбиру залежать від країни його походження. Батьківщиною цього коренеплоду вважається Північна Індія, але вирощують його також і в інших місцях – Африка, Китай, Японія. Азіатський імбир має більш пряним ароматом і золотистим кольором. Африканський імбир темніший, має трохи гіркуватий присмак.

Вибираючи імбир, слід звертати увагу на наступні моменти:

  • Колір. На зрізі він повинен бути золотистим.
  • Шкірочка. Шкіра повинна бути гладенькою.
  • При відламуванням відростка чується хрускіт;
  • Чим більше коренеплід, тим більше в ньому ефірних масел;
  • Імбир має бути твердим;
  • Старий імбир не придатний до споживання.

Не купуйте імбир зі зрізами. Можливо, продавці, намагаючись замаскувати дефекти, зрізали цвіль або прогнилі місця. Гнилим і пліснявим не можна їсти будь-плід або коренеплід. Вибираючи сушений імбир, перевірте цілісність упаковки і термін придатності.

Користь чаю з імбиром

Імбирний чай переймає всі корисні властивості імбиру. Можна вживати його просто так або з різними добавками: з лимоном, з корицею, з яблуком. Залежно від способу приготування він може бадьорить, сприяти схудненню, виводити токсини, лікувати застуду, зміцнювати імунітет, лікувати розлад шлунка.

Чайний напій на основі імбиру добре зігріває і симулює кровообіг. Так що не варто пити імбирний чай перед виходом на вулицю. Найкраще – вживати напій в проміжках між прийомами їжі маленькими ковтками.

Імбир є прекрасним антиоксидантом. Так що чашка імбирного чаю в день може поліпшити стан шкіри. Також чай покращує обмін речовин, допомагає їжі краще засвоюватися і має спазмолітичні діями.

Правила заварювання чаю з імбиром

Чай з імбиром заварювати просто. Але щоб зберегти максимум корисних властивостей напою, слід дотримуватися кількох правил. Поради щодо заварювання чаю з імбиром:

  • Температура води – 50-60 градусів. При такій температурі зберігається максимум вітаміну C.
  • В лікарських цілях можна додати в напій чесок – завдяки йому корисні властивості імбиру посилюються.
  • Також збільшити корисні властивості чаю з імбиром можна додаванням лимона, листочків м’яти і кориці.
  • Чай потрібно вживати свіжим.
  • Не наполягайте його занадто довго, інакше напій буде пекучим.
  • Найбільш виражений смак дає тертий імбир.
  • Якщо вживаєте мелений імбир – в чай ??додається не довше половини чайної ложки.
  • На 250 мл імбирного чаю цілком достатньо 2-3 часточок коренеплоду.
  • Якщо додаєте лимон – досить 1 часточки.
  • Якщо вам подобається імбирний чай з медом – не можна додавати мед в окріп, тільки в теплу воду.
  • Якщо напій використовується для схуднення, перед вживанням потрібно його процідити, щоб чай не був занадто насиченим.

Протипоказання до вживання імбиру

Перед вживанням напою потрібно вивчити, які в чаї з імбиром користь і шкода. Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, протипоказань до вживання імбиру теж досить багато. Основні протипоказання до вживання імбиру:

  • Захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • Пошкодження слизової рота;
  • панкреатит;
  • ентероколіт;
  • Хвороби серцево-судинної системи;
  • Жовчокам’яна хвороба;
  • Будь-які види кровотеч;
  • Висока температура;
  • Друга половина вагітності.

Рецепти чаю з імбиром

Чай з імбиром можна приготувати різними способами. Також можна приготувати просто імбирний напій без додавання чаю. Якщо його охолодити – він вгамує спрагу в спеку, а гарячий напій добре зігріває. Пробуйте різні рецепти чаю і влаштовуйте чаювання.

Імбирний напій з лимоном

Візьміть половинку лимона, свіжий імбир товщиною 3-3,5 см і 1,5 літра води. Почистіть імбир і лимон, поріжте. Лимон обдати окропом. Покладіть все в чайник для заварювання і залийте гарячою водою. Напій настоюється 15 хвилин, після чого він готовий до вживання Можна підсолодити його цукром або медом.

Імбирний напій з корицею і шафраном

  • Вода – 900 мл;
  • Кардамон – 4 насіння;
  • Кориця – 1 палиця;
  • Свіжий імбир – коренеплід 3-3,5 см;
  • Шафран – 1 щіпка.

Лимон і імбир наріжте часточками. Перемішайте всі інгредієнти і відправте в каструлю. Закип’ятіть. 3 хвилини кип’ятіть на повільному вогні, щоб наповнити напій ароматами спецій. У готовий напій можна додати часточки апельсина або ананаса.

Чай з медом, імбиром і свіжою м’ятою

  • Вода – 1,2 л;
  • Тертий імбир – 3 ст.л .;
  • Мед – 5 ст.л .;
  • Лимонний сік свіжовичавлений (можна апельсиновий) – 4 ст.л .;
  • Свіжа м’ята – кілька гілочок.

Закип’ятіть воду. Додайте імбир з медом. Розмішайте. Напій процідіть через сито, намагаючись вичавити максимум рідини. Додайте сік. Дайте настоятися, додайте трохи свіжої м’яти. За бажанням також можна додати дрібку чорного перцю. Пити теплим або охолодженим.

Імбирний чай по-індійськи

  • Вода – 3 склянки;
  • Молоко – 3 склянки;
  • Мелконарезанний імбир -? ч.л .;
  • Мелений імбир – 3 щіпки;
  • Насіння кумина – 1 ч.л .;
  • Кориця -? ч.л. або 1 палиця;
  • Мелений мускатний горіх – 2 щіпки;
  • Насіння коріандру – 1 ч.л .;
  • Гвоздика – 3 шт .;
  • Листя свіжої м’яти? склянки.

Закип’ятіть воду в каструлі або чайнику. Зменшіть вогонь до мінімуму, додайте молоко, м’яту і спеції. Варіть 5 хвилин на слабкому вогні. Напій подавайте гарячим.