Користь і шкода дині

Диня. Цю ягоду ми знаємо і любимо з дитинства. Вона дуже смачна, солодка і ароматна. Якщо Ви їсте диню правильно, то вона принесе вам тільки користь. Якщо ж Ви диню переїли, то Вам довго ще не захочеться її пробувати. Переїдання може викликати огиду. У цій статті Ви дізнаєтесь про дині багато, про її користь і шкоду.

Прочитавши цю інформацію, Ви будете знати:

      • які корисні речовини містяться в ягоді;

      • в чому користь дині;

      • в чому шкода дині;

      • як їсти диню правильно;

      • які протипоказання існують.

Багато хто задається питанням: «Що ж це за рослина? Це овоч, фрукт або ягода? Більшість фахівців говорять, що диня – це, все-таки, помилкова ягода. Це баштанних культур. Вона належить до сімейства гарбузових. Форма дині різна. Це може бути і циліндрична, і сферична форма. Колір буває різний і залежить він від сорту – і білий, і жовтий, і коричневий. Є сорти з поздовжніми зеленими смужками.

Батьківщиною дині є Африка, Середня і Мала Азія. Зараз вона виростає всюди, де тепло. Навіть на Уралі умільці примудряються вирощувати дині до повного дозрівання. Термін дозрівання – 2 місяці. Важить ця смачна ягода до десяти кілограмів.

Корисні речовини

Далі ми поговоримо про дині і про користь і шкоду ягоди для здоров’я. Основних компонентів у продукту два – вода і цукор. Крім цих основних інгредієнтів в дині також міститься дивно багато вітамінів і мікроелементів. Більшість компонентів таблиці, яку винайшов Менделєєв, присутній в цьому продукті. Судіть самі.

У дині містяться наступні елементи. Їх називають «макроелементи»:

      • залізо;

      • магній;

      • калій:

      • кальцій;

      • натрій;

      • фосфор;

      • сірка;

      • хлор.

Якщо Ви стомлені, весь час хочете спати, якщо у Вас депресія, то залізо охоронить Вас від цих бід. Крім того, вона збереже ваші шкірні покриви в хорошому стані.

Кальцій зберігає зуби і кістковий скелет.

Недолік калію і магнію веде до порушення роботи серця і судин. При нестачі цих речовин людина не висипається, стає тривожним, дратівливим. Можливі судоми. Можуть випадати волосся. Магній – найважливіший елемент, який живить серце.

Натрій і хлор нормалізують водно-сольовий обмін. Вони беруть участь у виробленні шлункового соку. Ці елементи підтримують кислотно-лужний баланс в нормі і генерують функції м’язів і нервової системи, також вони розширюють судини.

Фосфор нормалізує обмін енергії, зміцнює зуби, координує кислотно-лужний баланс, сприяє поділу клітин, активує ферментні реакції.

Сірку називають «елементом чистоти організму». Якщо її не вистачає, то страждає наша шкіра. У неї нездоровий вигляд, видно різні лущення, висипання і плями.

А ось які мікроелементи містяться в дині:

      • йод;

      • марганець;

      • фтор;

      • мідь;

      • кобальт;

      • цинк.

Йод покращує роботу мозку, нормалізує роботу щитовидної залози.

Нашому організму необхідно мізерно мала кількість марганцю. Але без цього мікроелемента не загоюються б рани, не працював би ефективно мозок, не було б гармонійного обміну цукрів, холестерину, інсуліну та інших речовин в нашому організмі.

Без фтору неможливий нормальний обмін речовин в організмі людини. Мінералізація зубів і кісткової тканини відбувається за участю фтору. Наявність фтору в організмі не дає розвиватися остеопорозу. За допомогою фтору зменшується час зрощування зламаних кісток. Фтор бере активну участь у формуванні скелета, а також стимулює імунну та кровоносну систему людини. Цей мікроелемент знижує здатність бактерій викликати карієс і виробляти кислоту.

Без міді неможливо кровотворення в організмі. З її допомогою синтезуються білі кров’яні клітини – лейкоцити і червоні кров’яні тільця – еритроцити. Мідь сприяє транспортуванні заліза організмом людини. Вона дуже важлива для судин, які переносять кров. Завдяки міді судини еластичні і міцні, мають правильну форму. Важлива роль міді – знищення інфекції. Якщо в організмі міді недостатньо, кістки схильні до приватним переломів. Мідь – це важлива складова білкового-кісткового каркаса.

Кобальт, цинк допомагають зміцнювати організм. Вони допомагають оновлюватися клітинам і поліпшуватися метаболізму. Цинк також стимулює імунітет.

У дині також є аскорбінова і фолієва кислота. Перша необхідна для того, щоб жінка була здорова. Це помічник вагітним жінкам для виношування плоду і збереження якісного молока. Аскорбінова кислота (аскорбінка) або вітамін C сприяє зміцненню імунітету.

Також містяться вітаміни групи B. Їх кількість в дині досить велика. Вони надають загальну позитивну дію на всю систему організму людини. Особливо вони допомагають нервовій системі при її виснаженні. Ця група вітамінів покращує обмін речовин. Пам’ять стає краще. З його допомогою замінюються і оновлюються клітинні тканини. У ста грамах міститься приблизно чотири десятих мг аскорбінки. Аскорбінова кислота впливає на систему, відповідальну за розмноження. Вона підтримує скелет, м’язи і зір, а також волосся людини.

Корисні властивості дині

Дивно, але диня посилює вплив антибіотиків. Вона плюс до всього знижує негативний вплив цих препаратів. Підіть раді – якщо Ви приймаєте курс антибіотиків, сходіть в магазин і придбайте кілька ягід. Приймайте їх протягом всього курсу антибіотиків.

Вона зміцнює нерви і шлунково-кишковий тракт.

Диня робить коректне проносну дію на кишечник, шлунок, так як в ній знаходиться багато води.

Захворювання, які лікує диня

Як ліки цей продукт використовується дуже давно. Її лікувальні можливості приносять багато користі. Диню застосовують при:

      • хворобах кишечника і шлунка;

      • розлади психіки;

      • затримці стільця і ??гемороях;

      • ураженнях печінки;

      • запальних захворюваннях сполучних тканин;

      • інфекційних захворюваннях легенів;

      • хворобах сечовидільної системи;

      • каменях в сечовидільної системи;

      • проблемах зі шкірою.

Диня допомагає в лікуванні нервів. Якщо у вас меланхолія і депресія – їжте цю ароматну ягоду, вона допоможе позбутися від них. Хочете, щоб Ваш імунітет підвищився – їжте диню, вона цьому посприяє.

Цей продукт також корисний при позбавленні від зайвої ваги. Такий ефект пояснюється низькою калорійністю. Всього 30-35 кілокалорій в 100 г ягоди. Використовуючи цей діетпродукт, можна помітно зменшити вагу. Влаштовуйте собі розвантажувальні дні. Протягом всього розвантажувального дня можна їсти тільки диню і пити воду. Кількість дині, яке можна прийняти – до двох кілограм. При цьому випивається до двох літрів води. Для ефективного схуднення колір і форма ягоди не має ніякого значення. Головне, щоб ягода була якісною, свіжою і стиглої.

Багато експертів стверджують, що насіння дині, приносячи користь і не завдаючи шкоди, зберігають і збільшують чоловічу силу. Сухі насіння перемелюють до кашкоподібного стану. Приймають по ложці перед їдою тричі на день.

Зауважимо, що в дині є ретинол. Причому у великих кількостях. Що це таке? Ретинол – жиророзчинний вітамін. Організм сам синтезує ця речовина з бета-каротину. Але він надходить в організм і з їжі, в тому числі і при вживанні дині. Ретинол надає позитивний ефект на стан шкіри. Він приводить в норму роботу мембран клітин. Це зміцнює тканини. Ретинол є стимулятором для вироблення колагену, який необхідний для збереження еластичності і пружності шкірних покривів.

Сушена диня також може принести користь і шкоду. Її властивості ідентичні свіжої дині.

Протипоказання

Протипоказань для вживання дині не так вже й багато. Диню не слід їсти годуючим мамам. Це пов’язано з тим, що у дитини можуть виникнути диспепсичні явища, тобто у дитини можуть виникнути розлади органів травлення. Розлади органів травлення виникають через нестачу специфічних ферментів, які беруть участь у перетравленні їжі.

Не варто вживати диню людям з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки і шлунку. Тим, хто страждає на цукровий діабет або кишковими розладами варто також відмовитися від цієї ягоди.

Особливості прийому дині в їжу

Перш за все, не варто переїдати диню, тобто не є її в великому обсязі. Будь-яке переїдання може заподіяти шкоду. Переїдання дині здатне привести до проблем з травленням. У дині міститься багато цукру. Він може почати бродити у шлунку. Це призведе до печії, здуття живота, метеоризму і колік. Також може завдати шкоди серцю. Оскільки в цій ягоді міститься велика кількість вітамінів, переїдання її може привести до гіпервітамінозу. Гіпервітаміноз – це розлад організму, викликане високою дозою одного або декількох вітамінів. Особливо вітамінів А і D.

Важливо пам’ятати, що диню не змішувати ні з якими іншими продуктами харчування. Ідеальний варіант – вживання дині в проміжках між основними прийомами їжі. Категорично не рекомендується їсти диню, коли Ви приймаєте алкоголь. Якщо Ви хочете поїсти диню під час прийому їжі – на обід або вечерю, краще це зробити після безпосереднього прийому їжі, тобто завершити прийом їжі динею.

Особливості придбання дині

Слово «нітрати» зараз у всіх, хто цікавиться здоровою їжею, на слуху. Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони є у всіх живих організмах і становлять важливу частину харчування рослин. У природних дозах нітрати не страшні. Шкоди завдає надмірна кількість цих речовин. Диня також може містити надмірну кількість нітратів. Ніколи не слід купувати цей продукт в точках, які знаходяться на узбіччях проїжджих доріг. Вона легко вбирає в себе гази від проїжджаючих машин. На стихійно організованих ринках також не слід купувати цю смачну ягоду. Дині треба купувати в великих мережевих магазинах, а також на офіційних ринках, де вся продукція піддається перевірці.

Ні в якому разі не купуйте диню на самому початку дозрівання цієї ягоди. Початок дозрівання – це червень і липень. Необхідно пам’ятати, що при вирощуванні динь виробники частенько використовують пестициди і азотні добрива. Недобросовісні виробники часто використовують речовини, які зменшують термін дозрівання продукту. Найкращий час для покупки баштанних культур, дині в тому числі – це кінець липня і пізніше.

У рейтингу найбільш затребуваних ягід, овочів і фруктів диня знаходиться на п’ятнадцятому місці за змістом залишкових пестицидів – пам’ятайте про це.

Купивши диню і принісши її додому, обов’язково помийте в теплій воді з милом. Бажано потримати диньки в холодній воді. У неї перейдуть шкідливі речовини, що містяться в ягоді.

Включаючи диню в свій раціон, Ви отримуєте не тільки задоволення від її вживання, а й істотно оздоровлює свій організм.