Кутаб з зеленню. Швидкий і легкий рецепт.

 Ця страва особливо добре влітку, коли багато-багато свіжої зелені, якої просто необхідно з’їсти стільки, скільки можливо.

Традиційний рецепт Кутаба – національного азербайджанського страви – готуються коржі з прісного тіста (сіль, борошно вода) і різноманітних начинок. Начинка саме з зеленню пропонується мною виключно в рамках пропаганди здорового харчування і способу життя. Так то – будь ласка, можна в Кутаб покласти і м’ясо, і картоплю, і взагалі що захочете.

Отже, класичний рецепт Кутаба виглядає приблизно наступним чином:

замішується тісто з борошна і води з додаванням невеликої кількості солі. Деякі рецепти пропонують додати трохи рослинного масла. Я пробувала – гірше не стало, так щоб стало набагато краще – я теж не помітила. Іноді в рецептах зустрічається яйце, не пробувала його додавати, так як не бачу в цьому необхідності.

готується начинка – нарізається багато зелені: ідеальний на мій погляд варіант – шпинат з зеленою цибулею, але підходить будь-яка зелень: кінза, кріп, петрушка, деякі кладуть навіть щавель …

До зелені можна додати сир або сир. Особисто я додаю трохи сиру чанах – він досить твердий, щоб його можна було натерти і в міру солонуватий – додає смак начинці. Начинку ретельно перемішати.

Для тих, у кого є своя дача – відмінне рішення позбутися від бур’янів і переросло лука. Снить, наприклад, неможливо корисна для здоров’я травичка – відмінно йде в начинку для Кутаба із зеленню.

Далі в класичному рецепті Кутаба із зеленню ми укладаємо начинку на половинку тонко розкотив гуртка тесту, накриваємо іншою половинкою, ретельно защипуємо краю і смажимо отриманий півмісяць на сухій сковорідці, змащуючи готові Кутаб в гарячому вигляді вершковим маслом. Отримуємо смачне і корисне блюдо, на приготування якого (замісити і тонко розкачати тісто) все ж потрібно досить багато часу.

Пропоную приготувати «ліниві» Кутаб зеленню, замінивши тісто на хороший лаваш. 

Ми нарізаємо лаваш на 8 рівних частин, укладаємо в центр кожної частини начинку і загортаємо конвертом. Шукайте лаваш з напис «тандирні», інші будуть ламатися в процесі загортання і начинка спробує вивалитися на сковорідку.

Ще один секрет для економії калорій: Кутаб можна приготувати на мангалі або електрогрилі, ну а якщо доводиться мати справу зі сковорідкою, для економії калорій можна трохи скропити її раст. маслом (або мазнути по ній топленим вершковим), і так само буквально по краплині або мазку масла нанести на «спину» кожного покладеного смажитися Кутаба. В цьому випадку вершковим маслом годі й мазати.

Розумію відмінно, що сама ідея цього прекрасного страви – Кутаба із зеленню сильно перекручена, але економія часу колосальна: не треба замішувати і розгортати тісто і смажити Кутаб по двоє. Конвертів з лаваша на сковорідку укладається до 6 штук. Відмінно підійде спеціальна плоска сковорідка для млинців.

Продукт же на виході виходить дуже смачний і цілком корисний і низькокалорійний. З’їдається він зі страшною швидкістю і в будь-якому приготованому кількості.

Ледачі Кутаб з зеленню – прекрасний варіант для літнього сніданку (обіду, вечері) і навіть для прийому гостей.

Спасибі, що зайшли на блог про Здоровому способу життя,
Приходьте ще! Відмінного Вам дня, міцного здоров’я і чудового настрою!