Китайське дослідження

Книга «Китайське дослідження» – результат багаторічних спостережень і досліджень, присвячених впливу харчових звичок на здоров’я людини.

Автори книги «Китайське дослідження» – американський біохімік професор Колін Кемпбелл і його син лікар Томас Кемпбелл.

Колін Кемпбелл заслужений і авторитетний фахівець з біохімії харчування, який присвятив багато років зв’язку вивченню зв’язку харчування людини і найпоширенішими захворюваннями: онкологія, хвороби серця і судин, аутоімунні захворювання.

Правильне харчування – а чи правильні традиційні уявлення? 

Автор видання відбувається з фермерської родини і з дитинства засвоїв просту «істину» – немає нічого корисніше свіжого молока і парного м’яса. Перші сумніви в цьому знанні прийшли тоді, коли його батько в досить молодому віці раптом отримав інфаркт. Як таке могло статися за життя на свіжому повітрі, серйозної фізичної активності і «правильному» з точки зору традиційних уявлень харчуванні?

Втім, перший час своєї роботи Колін Кемпбелл продовжував щиро вважати правильним харчування, багате тваринними білками, отриманими з молока і м’яса. Наступний дзвінок продзвенів під час дослідження на Філіппінах, коли група вчених намагалася знайти пояснення масовим захворюваннями на рак печінки серед дітей.

Спочатку виникло припущення, що діти страждають від недоїдання і дефіциту білка в раціоні. Але в процесі ретельного вивчення проблеми з’ясувалося, що причиною виникнення хвороби є афлатоксин, що утворюється в цвілі горіхів і зернових. Яке ж було здивування вчених, коли з’ясувалося, що розвиток хвороби і смертність значно вище в багатих сім’ях, в яких діти отримували «повноцінне» харчування, що містить багато молока і м’яса?

Далі автор книги згадує цікаві висновки індійських вчених. Був поставлений експеримент над щурами, в ході якого одна група отримала афлатоксин і харчування, що містить 5% білка, тоді раціон другої групи включав 20% білка. В результаті перша група щурів жила довго і щасливо, а решту незабаром загинула від раку печінки. Коли дослідження було опубліковано, воно зустріло категоричну критику і несприйняття світової громадськості. Так деякі авторитети висловили припущення, що швидше за все переплутали таблички на клітинах !!!

Вплив харчування на смертельні захворювання. Китайське дослідження.

І самий глобальний експеримент, описується в книзі – дослідження, проведене в Китаї. Дослідження тривало понад 30 років і проводилося в 65 округах 22 провінцій Китаю. Вчені досліджували зв’язок харчування і різних захворювань, грунтуючись на вивченні аналізів крові, складу харчового раціону в сім’ях і вивчення продуктів в місцевих магазинах. Ніякої теорії і анкетування, тільки реальні факти. Результати експерименту переконливо довели зв’язок харчування і здоров’я.

Крім фактів від Китайському дослідженні в книзі розповідається про безліч іншого не таких глобальних, але не менш цікавих експериментах і фактах, які переконливо доводять, що загальноприйняті факти про правильне харчування не вірні. Автор книги розповідає про те, що генетична схильність до онкології дійсно має місце бути, але гени зумовлюють виникнення раку, але не його розвиток. А розвиток хвороб вже залежить від способу життя і харчування.

Автор докладно описує експерименти в ході яких люди, які перенесли інфаркти, скорегувавши харчування, прожили багато років, тоді як ті, хто не змінив звичок харчування, швидко отримали наступний інфаркт або померли через досить короткий час.

Новий підхід до правильного харчування і думки з боку. 

Автор, як визнаний експерт з харчування і його зв’язку з онкологічними захворюваннями був запрошений в якості співавтора трактату про зв’язок харчування і раку. Трактат був виданий, але підданий остракізму і різкій критиці з усіх боків. Ініційовано нападки на роботу і цькування авторів …… м’ясо-молочними магнатами, яких в Америці велика кількість.

Відносно неприйняття фантастичних результатів змін дієти на користь рослинної їжі, в книзі наведені історії деяких лікарів, які стали рекомендувати своїм пацієнтам просто змінити харчування і зустріли відсіч і агресію з боку своїх колег. Адже розкрити грудну клітку і провести операцію шунтування, отримавши за це кілька десятків тисяч доларів, з усіх боків цікавіше, ніж просто порадити пацієнтові відмовитися від жирного м’яса на користь капусти.

Переказати в одній статті книгу обсягом більш ніж в 500 сторінок досить складно. Автор опісивет безліч різних експериментів і посилається на вкрай цікаві дослідження в області впливу харчування на серцево-судинні, аутоімунні і серцево-судинні захворювання. У книзі дані рекомендації по харчуванню та вживання вітамінів Д і В12, дефіцит яких на думку вчених призводить до виникнення різних проблем зі здоров’ям у вегетаріанців.

Найцінніше в книзі те, то написана вона не під впливом релігійних переконань, чужих думок або сумнівних теорій. У книзі описані тільки факти і результати експериментів. Автор сам під впливом отриманих знань і результатів експериментів кардинально поміняв свої початкові переконання про правильне харчування. Колін Кемпбелл і його сім’я самі стали вегетаріанцями і рекомендації авторів грунтуються в тому числі на власній практиці.

Можна сказати, що книга перевертає свідомість і змушує дуже і дуже серйозно задуматися, як далі жити і що далі є.

P.S. Скоро вийде з друку книга рецептів вегетаріанського харчування дочки доктора Кемпбелла «Рецепти здоров’я і довголіття»! Видавництво люб’язно дозволило мені ознайомитися з книгою ще до виходу з друку, так що скоро неодмінно напишу про свої враження.

Спасибі, що зайшли на блог про Здоровому способу життя,
Приходьте ще!