Лобіо з червоної квасолі класичний рецепт з фото

Лобіо – традиційне блюдо з Грузії, в перекладі означає «квасоля», основою якого вона ж і є в вареному вигляді, з додаванням овочів, м’яса, грибів. Його, можна, приготувати не з оного сорти бобових, а так як їх налічується близько сотні, то рецептів лобіо безліч.

Квасоля – пропонує велику кількість корисних елементів (калій, магній і ін.), Вона є ідеальним замінником м’яса, так як складається з білка, ну і квасоля по-справжньому смачна, якщо її правильно приготувати. За своїми поживними властивостями стоїть на одному щаблі з деякими сортами м’яса. Вона відмінно засвоюється організмом, завдяки високому вмісту білка, бажана у вживанні для людей похилого віку.

Квасоля позитивно впливає на центральну нервову систему. Дослідження показали, що її любителі – це люди з врівноваженим характером, добрі і спокійні. За порадами дієтологів, квасоля в раціоні людини має бути присутня, як мінімум два рази на тиждень.

У кожної грузинки є в своєму кулінарному арсеналі жоден рецепт приготування лобіо. Це самостійне блюдо, що для нас не звично, адже квасоля в основному йде як додаток і добавка до основного рецептом. Його можна використовувати як гарнір і закуску.

Підготовка інгредієнтів для лобіо по-грузинськи

Для смачного і справжнього лобіо необхідно правильно підготувати квасоля. Потрібно брати тільки один її сорт, адже різні види більш-менш тверді, що впливає на час варіння. Для лобіо, необхідно розварювати квасоля, а в деяких випадках її перетирають до кашоподібного стану. Для прискорення варіння і виведення речовин, що сприяють здуття шлунка, її попередньо замочують у воді. Цю воду зливають і варять вже в інший, чистої.

Яке грузинське блюдо без спецій. Вони надають пікантність, гостроту, запашний лобіо. Залежно від рецепта, і власних смакових уподобань, можна використовувати: цибуля, кінзу, петрушку, майоран, перець чорний і червоний, хмелі-сунелі, білу гірчицю, м’яту, лавровий лист, корицю, кмин, шафран, гвоздику та інші спеції.

Ріпчасту цибулю, йде в пропорції 1: 2 до використовуваної квасолі. Подрібнені горіхи, один з основних складових страви грузинської кухні. В основному використовуються волоські горіхи.

Також, лобіо по-грузинськи готується з додаванням помідор. Їх очищають від шкірки (бланшують) і подрібнюють. Зняти шкірку, можна зробивши хрестоподібний надріз і обшпаривши окропом, або ненадовго поставивши в духовку. Іноді, що б спростити підготовку, їх замінюють томатною пастою. У процесі приготування вони все одно втрачають свою форму.

Залежно від рецепта додають м’ясо, зазвичай використовується баранина або яловичина, гриби, більшість рецептів з печерицями, але можна брати і інші + овочі (болгарський перець, морква). М’ясо і печериці очищають від всього непотрібного, нарізають, і обсмажують на олії.

У багатьох рецептах лобіо використовується часник. Його додають в самому кінці, для додання аромату і поліпшення смаку.

Оцет, винний яблучний або звичайний, сік лимона, або лимонна кислота надають лобіо легку кислинку.

Як приготувати лобіо з червоної квасолі класичний рецепт

Для початку, потрібно попередньо замочити мінімум на 6 годин 300 грам червоної квасолі в холодній воді (краще за все для економії часу замочувати на ніч).

Відокремте листки у стебла свіжої кінзи, чим більше вона свіжа, тим більш насиченим буде ваше блюдо. Стебла дрібно порізати і замаринувати на кілька годин, можна на ніч, в оцті.

По закінченню часу, квасоля потрібно промити і залити холодною водою, тільки що б трохи покривала боби. Довести до кипіння квасоля, і продовжувати мучити її від півгодини до години, на середньому вогні. Необхідно регулювати кількість води під час варіння, так що б квасоля і не пригоріла, і не плавала в ній. До кінця варіння вода повинна випарується, але якщо її багато – злити, мало – додати.

Лук, 3 середніх головки, почистити і нарізати. Помідори помити і бланшувати, зробивши хрестоподібний надріз і опустити на плід в окріп, після чого зняти шкірку. Очищені помідори подрібнити кубиками.

Налити в сковороду трохи олії і підсмажити цибулю до золотистого. Додати до нього порізані помідори і смажити їх на сильному вогні, помішуючи, близько 10 хвилин.

Тепер потрібно перекласти помідори з цибулею в каструлю, додавши до них 120 грам подрібнених волоських горіхів, кінзу, мариновану і порізані листя. Зі спецій, можна взяти орегано, м’яту, хмелі-сунелі і перець, чорний і червоний, сіль, їх кількість регулювати за смаком. 3 зубчики часнику продавити через прес, або дуже дрібно нарізати.

Зменшіть вогонь до мінімуму і протримаєте суміш в такому стані близько 10 хвилин. Додати розварену квасоля, перемішати і варити ще стільки ж.

До речі, рецепт лобіо по-азербайджанські відрізняється від класичного рецепту лише, відсутністю, помідор. Решта інгредієнти і послідовність дій такі ж. Для лобіо по-азербайджанські потрібно використовувати тільки червону квасолю. Приправи та спеції, можна брати будь-які.

Як приготувати лобіо по-грузинськи рецепт з червоною квасолею і м’ясом

Перш ніж приступити до приготування, потрібно замочити півкілограма червоної квасолі на кілька годин у воді. Поставити в холодній воді вариться квасоля.

Також, заздалегідь необхідно потурбуватись про м’ясо. В даному рецепті використовується півкілограма м’якоті баранини, її необхідно промити, порізати і обжати шматочки на соняшниковій олії близько півгодини.

Для готування цієї страви, необхідна глибока велика сковорода або всі інгредієнти підсмажувати і змішувати в каструлі.

Не знімаючи сковороди з вогню, 600 грам бланшованих помідор, очищених від шкірки, порізати, додати їх до м’яса. 3 головки цибулі очистити, порізати і відправити до помідорів з бараниною. Туди ж відправити трохи гострого перцю, 5 продавлених через чеснокодавку зубчиків часнику, подрібнений кріп і кінзу, сіль. Гасити все на повільному вогні.

Зварену квасолю необхідно протерти до кашоподібного стану і додати до решти інгредієнтів. Гасити все не більше десяти хвилин.

Як приготувати лобіо з стручкової квасолею

  • досить півкілограма стручкової квасолі;
  • стільки ж помідор;
  • 100 грам ядер волоських горіхів;
  • 2 головки цибулі;
  • 3 зубчики часнику;
  • пучок кінзи і іншої зелені.

Стручкову квасолю потрібно обшпарити окропом, після чого розділити стручки на дві частини і поставити варитися.

З помідор потрібно зняти шкірку, після чого дрібно порізати і тушкувати з додаванням солі і перцю. Робити це потрібно до випарювання вологи з плодів. Потім протерти їх через сито або будь-яким іншим зручним для вас способом домогтися утворення пасти, використавши міксер, блендер або м’ясорубку.

Очистити цибулю з часником, порубати і обсмажити їх, до золотистого лука.

До відвареної квасолі додати помідори, зажарку, спеції + подрібнену зелень. Все добре перемішати і тушкувати не більш п’ятнадцяти хвилин.

Лобіо з білої квасолі з м’ясом в мультиварці

  • 0,5 кг білої квасолі;
  • 2 головки цибулі;
  • соняшникова олія;
  • 50-70 грам томатної пасти;
  • півкілограма м’яса (курки або свинини);
  • 50 грам волоських горіхів;
  • гострий перець;
  • 3 зубчики часнику;
  • свіжа зелень;
  • спеції.

Заздалегідь замочену квасолю відправити в мультиварку на годину, після протолочити її до кашоподібного стану. Подрібнене м’ясо близько півгодини, помішуючи готувати в режимі «жарка».

Тепер займемося соусом. Порізану цибулю підсмажити на маслі. Подрібнити горіхи + до них продавлений часник, взяти 2 зубчики. Додати сюди гострий перець і трохи бульйону з квасолі, томатну пасту, спеції і посічену свіжу зелень (кінзу, кріп) і інші прянощі, посолити.

В мультиварці викласти шарами: підсмажене м’ясо, варену білу квасолю, і зверху соус. Якщо рідини мало, воду можна додати. Протягом години гасити лобіо.

Рецепт лобіо з яйцем

Це досить простий низькокалорійний і корисний рецепт грузинської кухні.

Добре промити, видалити кінці з лобіо, необхідно 800 грам стручкової зеленої квасолі, розрізати їх приблизно по 3 см. Поставити вариться на повільний вогонь. Одну цибулину порізати і додати до квасолі після закипання. За бажанням його можна підсмажити.

Тепер 2 курячих яйця необхідно збити, додати трохи води, подрібнену зелень (кінзу, базилік, петрушку), зубчик часнику, спеції і посолити.

Коли зелені стручки стануть блідими, додати яєчно-перцеву суміш, трохи масла і перемішати.

Як готувати лобіо з печерицями

Заздалегідь замочену червону квасолю, в кількості 200 грам, варити півтори години. 250 грам печериць помити і крупно порізати, після чого підсмажити до рум’яної. 4 зубчики часнику продавити через прес і додати до смажених грибів. 50 грам волоських горіхів подрібнити і додати до решти продуктів. Додати до лобіо спеції і посолити, все перемішати. Прикрасити зеленню.

Приготувати квасолю і саму страву лобіо можна, використовуючи величезну кількість найрізноманітніших рецептів. Ви навіть можете самостійно розробити власний рецепт і здивувати своїх рідних. Експериментуйте і ви отримаєте на своєму столі краще лобіо, яке коли-небудь пробували.