Лист яблуні: склад, корисні властивості, рецепти приготування чаю

Соковиті, наливні, рум’яні яблучка – невід’ємна складова частина життя російської людини. Яблука вихваляли поети, їх можна побачити на полотнах великих художників. А яке чаювання обходиться без ароматного яблучного варення, шарлотки або штруделя? З яблук варять компот, їх додають при приготуванні багатьох страв, їх їдять свіжими, щоб наповнити організм вітамінами. Але не всім відомо, що яблуневий лист не менш корисний, ніж плоди рослини. Виявляється, що чай з листя яблуні є джерелом гарного самопочуття, здоров’я і молодості.

Склад яблуневих листя

Лист яблуні містить велику кількість вітаміну C – 400 мг на 100 г сировини. Регулярне вживання яблуневого чаю допомагає боротися з простудними захворюваннями, авітамінозом, депресією і занепадом сил.

Також до складу входять такі елементи:

  • фосфор;
  • залізо;
  • молібден;
  • цинк;
  • мідь;
  • алюміній;
  • кумарини;
  • сапоніни;
  • дубильні речовини;
  • флавоноїди;
  • фітонциди.

Корисні властивості яблуневих листя

Чай з листя яблуні володіє численними корисними властивостями, які дозволяють використовувати його в лікуванні таких захворювань:

  • захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • хвороб дихальної системи;
  • анемії;
  • хрипоти;
  • безсоння;
  • шкірних захворювань.

Лист яблуні має протизапальний ефект. Він покращує роботу шлунково-кишкового тракту, позбавляє від болю при гастриті. Регулярні протирання відваром з листя допомагають зняти роздратування, купірувати утворилися гнійні вогнища. Рекомендується пити чай дикторам, співакам та іншим, чия робота пов’язана з напругою голосових зв’язок, він знімає першіння, усуває хрипоту, пом’якшує горло.

Протипоказання яблуневих листя

Листя яблуні – універсальний засіб, що несе величезну користь для організму. Але користь і шкода невіддільні, є протипоказання, які потрібно враховувати:

  • підвищене згортання крові, тромбофлебіт;
  • хронічні запори;
  • вагітність (тільки з дозволу лікаря).

Заготівля сировини і ферментація

Листя яблуні необхідно збирати, коли почала утворюватися зав’язь. Тоді вони сповнені сил, молоді, пізніше утворюються плоди і заберуть у них всі корисні речовини. Слід вибирати листочки без видимих ??пошкоджень, потемніння, заражень шкідниками. Не можна збирати листя, якщо недавно проводилася хімічна обробка рослин.

Після збору листя розкладаються на чистій горизонтальній поверхні тонким шаром. Регулярно їх ворушать, оскільки в листі міститься волога, може з’явитися цвіль. Краще, якщо ферментація листа яблуні буде проходити на свіжому повітрі, але не на сонці. В процесі ферментації листя подвяливаются, починають скручуватися. Ламаючись, листя виділяють сік, який призводить до бродіння. Сік стікає по листю, процес ферментації триває.

Самостійно можна приготувати ферментований чай. Після того, як листя трохи подвяліть, їх пропускають через м’ясорубку. Масу викладають в коробку, застелене марлею. Зверху прикривають марлею, складеною в кілька шарів. На 20 годин коробку прибирають в тепле місце, де температура не нижче 25-27 ° С. Сировина має змінити зелений колір на жовто-коричневий відтінок. Потім сировину перекладають на листи і сушать. Виходить ферментований чай.

Якщо часу на довгу ферментацію немає, можна скористатися електросушаркою, тільки температура повинна бути не вище 45 ° С, щоб не загубилася цінність листя. Готові листя потрібно пересипати в скляні банки і герметично закрити. У такому вигляді вони можуть зберігатися протягом року.

Як заварювати чай з яблуневих листя

Необхідно взяти пару ложок або пучок заготовлених висушеного листя яблуні, залити їх окропом. Настоювати 2 години, виходить відмінний напій. Для поліпшення його смакових якостей і додання аромату в настій можна додати шматочки свіжих яблук, цедру лимона. Чай з листа яблуні можна випити за годину до сну, це допоможе забути про безсонні.

Можна додати лист яблуні при заварюванні звичайного чорного чаю. Цікаве поєднання дають листя яблуні з плодами шипшини. Такий чай корисний для зміцнення імунітету, в період простудних захворювань, оскільки за змістом вітаміну C йому немає рівних. Він допомагає виводити з легких мокроту, перешкоджає розмноженню мікробів і вірусів.

Відвар з листя яблуні

1 ст. ложку сухого листя потрібно залити склянкою окропу, довести до кипіння, вогонь зменшити і потримати на повільному вогні хвилин десять. Знявши з вогню, залишити для настоювання на сорок хвилин. Порядок застосування: дорослим такий відвар можна пити три рази на добу по 100 мл, дітям – третину склянки. Цілющий відвар допомагає заповнити недолік мінералів і вітамінів в організмі. При збої в роботі травної системи відвар надасть протизапальну дію.

Відвар корисний і при шкірних захворюваннях. Щодня протираючи їм проблемну шкіру, можна впоратися з роздратуванням, вугрової висипки, гнійними проявами. Шкіра швидко стає здоровою, рівною, посвіжілої.

Настій з квіток яблуні

Яблучний колір – він заворожує очей і п’янить ароматом. А ще квітки яблуні наділені корисними властивостями. Вони підійдуть для приготування настою. Для цього одну чайну ложку суцвіть заварюють одним стаканом окропу. Квітки рослини дуже ніжні, їх не потрібно довго наполягати. Протягом дня такий настій потрібно пити невеликими ковтками. Він має протизапальну дію, знімає шлункові болі.