Матум чай: застосування в народній медицині плодів баїли

З кожним роком все більше людей виявляють інтерес до екзотичних сортів чаю. Ще недавно такі напої були недоступні, але завдяки рівню розвитку сучасної інфраструктури можна замовити товари з будь-якої країни. Можна придбати їх, подорожуючи по світу. Таїланд – країна, яку полюбили російські туристи. Одним з тайських напоїв є матум чай, який готується на основі екзотичного фрукта баїли.

Що таке матум?

На території Таїланду, Шрі-Ланки, Індії ростуть дивовижні дерева сімейства рутових. Це баїли, або кам’яне яблуко. Таку назву рослина отримала через щільність плодів. Шкірка дуже товста, очистити її можна за допомогою молотка або сокири. Плоди баїли довгастої або круглої форми в діаметрі 10 см. Шкірка жовтого кольору, м’якоть терпка, світло-оранжевого кольору, солодкого смаку. Плоди містять невелику кількість кісточок.

У різних країнах плоди баїли застосовуються для приготування смачних напоїв. В Індії його їдять з молоком. Напій носить назву Чарака Самхита. В Індонезії матум рекомендують вживати з цукром вранці. Але в Таїланді ці плоди знайшли найбільше застосування.

склад плодів

У всіх частинах рослини міститься багато корисних компонентів:

  • Залізо. Цей елемент дозволяє використовувати засіб для лікування анемії.
  • Фосфор. Речовина впливає на формування зубів і кісток.
  • Кальцій. Він забезпечує нормальне згортання крові, бере участь у формуванні кісток. Недолік кальцію веде до підвищення нервозності, ураження рухового апарату, ранньої втрати зубів.
  • Вітамін C. Покращує імунітет, сприяє засвоєнню інших вітамінів.
  • Вітамін A. Забезпечує правильну роботу імунної системи.
  • Мармелозін.
  • Вітамін B12. Допомагає поліпшити стан волосся і шкіри, виключити сухість губ.

Листя дерева допомагають при діабеті. Екстракт листя виводить сечовину і знижує холестерин. Сік з листя використовується для захисту від застуди, а також при захворюванні дихальних шляхів. Коріння успішно застосовуються при вушних хворобах і при цинзі.

Корисні властивості чаю матум

Чай з плодів матума здатний вилікувати найжорсткішу застуду. Він зможе легко і швидко поставити на ноги після складного грипу. Цілителі з Таїланду рекомендують цей напій для лікування захворювань дихальних шляхів, бронхіту, ОРЗ, тонзиліту, ГРВІ. Він прекрасно допомагає при сухому кашлі. При застуді, що супроводжується високою температурою, стакан чаю принесе полегшення, позбавить від жару і лихоманки. При вживанні цінного напою в період застуд можна зміцнити імунітет.

Корисні властивості плодів сприятливо діє на весь організм. Матум чай здатний:

  • Захищати легкі, його іноді називають легеневим чаєм. Його можуть пити завзяті курці, чай благотворно впливає на дихальні шляхи.
  • Регулярне вживання цього чаю усуває шлункові болі, спазми і різі будь-якого характеру, покращує моторику кишечника, м’яко впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Напій допоможе при здутті живота, кольки, печії.
  • Корисний чай матум при отруєнні. Він швидко виводить з організму токсичні речовини. Зручно брати з собою в дорогу шматочки висушених плодів, це допоможе в разі необхідності уникнути негативних наслідків.
  • При підвищеному тиску цей чай з Таїланду прийде на допомогу. Він впливає на серцево-судинну систему, активізує мозкову активність. Чай корисний тим, хто зайнятий розумовою працею.
  • Напій тонізує при втоми, він заспокоює, якщо турбує дратівливість.
  • Чай матум хороший в будь-якому вигляді, ніщо не може зменшити його лікувальних властивостей.
  • Відсутність кофеїну дозволяє пити цей напій всім без обмеження.
  • Він відрізняється тим, що у нього немає протипоказань, окрім індивідуальної нестерпності. Його можна давати навіть дитині.

Як заготовляють плоди баїли

Плоди баїли збирають в стиглому вигляді. Потім його нарізають на гуртки, ретельно висушують на сонці. Варто визнати, що чай матум не схожий на інші. У ньому немає листя, тільки сухофрукти. Сировина натуральне, воно не містить добавок, домішок, які могли б зашкодити здоров’ю.

Сушені плоди несуть тільки користь. Чайний напій, отриманий з них, більше схожий на якісний зелений чай, а не компот, як може здатися спочатку. Висушені шматочки плодів баїли містять фосфор, кальцій, залізо, провітамін A, аскорбінову кислоту, вуглеводи.

Як заварювати чай матум

Для приготування смачного і корисного напою з Таїланду буде потрібно час. Звичайний чай зазвичай заварюється не більше п’яти хвилин, а тут знадобиться не менше півгодини. Напій готують за різними рецептами. У класичному варіанті досить взяти 2-3 гуртка фрукта, покласти їх в термос, залити 2 склянками окропу. В термосі напій настоюється кілька годин.

Щоб отримати насичений напій по консистенції і смаку, потрібно взяти 4 кружечка сушеної бенгальської айви, залити 400 мл гарячої води, довести до кипіння. Довго кип’ятити чай не потрібно. Коли напій злегка охолоне, можна додати мед і лимон.

Матум при різних захворюваннях

  1. При діабеті допомагає регулярне вживання 20 мл соку листя баїли.
  2. Якщо знижений апетит, до їжі можна додати 1 ч. Ложку сухого листя. Приймати три дні.
  3. Висушені листя допомагають при хворобливій менструації. 1 ч. Ложку сухого листя настоюють у воді і випивають.
  4. Незрілі фрукти ефективні при сильній діареї. З плодів готують і п’ють двічі на день.
  5. На ранній стадії туберкульозу потрібно зробити суміш з м’якоті фруктів, цукру і меду. Суміш приймають не менше 40 днів.
  6. Висушені плоди приймають 2 рази на день по 5 грамів для позбавлення від паразитів.
  7. Порошок з шкірки бенгальської айви, змішаний з кокосовим маслом, втирається в шкіру голови, щоб позбутися від лупи.

Матум при вагітності

Чай матум не має протипоказань, тому вагітним жінкам цей напій не заборонений. Чай може принести тільки користь, в ньому міститься багато вітамінів, кальцію, які корисні для здоров’я майбутнього малюка. Напій необхідний для того, щоб зміцнити зуби, кістки жінки і плоду, поліпшити стан шкіри і нігтів, яке погіршується під час вагітності.