Мочені баклажани – фото рецепт заготовки на зиму

опис

мочені баклажани – простий і дивовижно легкий спосіб зберегти корисні властивості заморського овоча. Приготувавши один раз запропоновану закуску, ви більше ніколи не будете стояти перед вибором, яку заготовку приготувати з баклажанів на зиму. За змістом корисних речовин і мікроелементів з ними не зрівняється жоден відомий науці овоч.

Відсутність чітких пропорцій закладки овочів, часнику та зелені в рецепті не повинні насторожити господинь: незалежно від них заготовка виходить неповторною. «Може весь секрет смаку таїться в заливці або криється в способі приготування мочених баклажанів?» – подумають багато. Але немає – розсіл звичайний, а спосіб досить поширений і відомий: у відрі під гнітом. «Так у чому ж секрет смаку?» – запитаєте ви.

Відповімо: секрет в хорошому настрої і унікальних смакових властивостях синенькі. Насичений смак і приємний аромат, легка гірчинка, якими володіють всі синенькі, роблять їх найпопулярнішим овочем з сімейства пасльонових, після картоплі і помідорів, звичайно. При вмілому приготуванні баклажани можна приготувати так, що за смаком вони нагадають гриби. Витративши зовсім небагато часу, ви зможете урізноманітнити убогий зимовий раціон домочадців і одночасно наситити їх організми поживними речовинами.

Простий, зрозумілий і докладний рецепт з покроковими фотографіями, що дозволяють на власні очі переконатися в простоті приготування дивного блюда в домашніх умовах, обов’язково сподобається господиням, а апетитний вигляд готових баклажанів, безсумнівно, надихне на приготування цієї закуски про запас.

складові

баклажани

(за смаком)

Солодкий болгарський перець

(Червоний, на смак)

часник

(за смаком)

Кінза (коріандр)

(за смаком)

селера

(Черешки, за смаком)

петрушка

(за смаком)

вода

(5 л)

Кухонна сіль

(2 ст. Л. На 1 л води)

кроки

  1. Підготуємо всі необхідні компоненти заготовки. Все баклажани, червоний болгарський перець і зелень промиємо в проточній воді, а потім обсушити природним способом на повітрі. У баклажанів акуратно обрізаємо плодоніжку і чашолистки, перець очистимо від насіння, часник звільнимо від щільної лушпиння, що покриває зубки. Після цього приступимо до подрібнення солодкого перцю і часнику. Дуже красиво виглядає ця заготовка, коли перець і часник, якими начинені синенькі, нарізані на дрібні кубики. Зелень також потрібно нарізати якомога дрібніше: так вона віддасть свій аромат набагато швидше, а синенькі встигнуть його увібрати в себе.

  2. Закип’ятіть довільну кількість води, в яку додайте кухонну сіль з розрахунку дві столові ложки на один літр води, а після закипання рідини опустіть в каструлю підготовлені баклажани. Баклажани при варінні обов’язково будуть спливати, тому зверху на них сміливо кладіть підходить за розміром тарілку або перевернуту догори дном кришку. Варіть баклажани не менше п’яти хвилин після повторного закипання рідини. Час варіння визначайте на свій розсуд, але враховуйте, що максимальна тривалість приготування напівфабрикату повинна становити не більше десяти хвилин.

    Проварені баклажани вийміть за допомогою шумівки з окропу і помістіть в миску (тарілку, як показано на фото) з широким дном або розкладіть на столі з плиток рушником, яке здатне добре вбирати в себе вологу. На синенькі зверху помістіть обробну дошку, а поверх неї покладіть вантаж. Це потрібно зробити для того, щоб максимально позбавити варені баклажани від сторонньої вологи. У ролі вантажу може виступати абсолютно будь-який предмет, що має велику вагу і здатний добре придавити баклажани. Можете використовувати ємність, наповнену водою, як показано на фото.

  3. Остигнули і стекла баклажани наріжте вздовж гострим ножем. Надріз робіть неповний, відступайте на кожному синенькому приблизно по два сантиметри від хвостика. В отримані надрізи вкладіть по дві-три столові ложки суміші подрібнених болгарського перцю, часнику і зелені, а потім покладіть фаршировані баклажани в глибоку емальовану каструлю або відро. Укладайте їх досить щільно і трохи притискайте кожен наступний шар. Для того щоб баклажани мали приємний аромат, прокладайте між шарами черешки селери і петрушки. Не економте зелень: вона ні в якому разі не стане зайвою. Приготуйте розсіл з солі і киплячої води, а потім залийте ним підготовлені баклажани. Норма солі для розсолу аналогічна нормі солі при варінні: на один літр води кладіть дві повні столові ложки звичайної кухонної солі крупного помелу.

  4. На залиті окропом синенькі поставте вантаж і залиште їх в такому положенні приблизно на три доби. Після того, як припиниться процес бродіння, мочені баклажани будуть придатні в їжу. Якщо ви побажаєте зберегти їх на зиму, то підготуйте чисті стерильні банки і кришки до них, а потім покладіть в них сині. Закип’ятіть розсіл і залийте їм заготовку в банках, а після цього закатати її. Остудіть, не накриваючи теплою ковдрою, а ви винесете на зберігання в прохолодне приміщення: комору або підвал. Приготовлені таким способом синенькі з часником і солодким перцем прекрасно збережуться протягом шести місяців і допоможуть урізноманітнити раціон протягом довгої зими.

    Смачного!