Навіщо нашому організму пробіотики і звідки їх отримати?

Що таке пробіотики і для чого вони потрібні? Які продукти варто вживати, щоб підтримувати баланс корисних бактерій?

Прибуток – живуть в організмі людини корисні мікроорганізми, які беруть участь у підтримці нормальної мікрофлори кишечника, допомагають в боротьбі з шкідливими бактеріями і вірусами, позбавляють від дисбактеріозу. У звичайному стані у людини понад мільярд лактобактерій. Їх запаси організм здатний поповнювати самостійно. Але в зв’язку з безліччю факторів, що впливають на стан і здоров’я людини, рекомендується дотримуватися баланс доброчинних мікроорганізмів за допомогою вживання певних продуктів харчування і різних препаратів, що містять пробіотики.

Продукти, що містять лактобактерії:

  • Кисломолочні продукти (Сири, йогурти, кефір, ряжанка, сироватка). Це основне джерело прибутків. Термічно оброблені продукти для насичення пробіотиками не підійдуть, так як при приготуванні велика частина мікроорганізмів знищується. Природно, марними для організму стануть продукти з вмістом цукрів та консервантів. Ці добавки зводять корисні властивості бактерій до нуля, а фігурі завдають шкоди. На упаковці з товаром виробник зобов’язаний вказувати кількість лактобактерій на 1 мл готового речовини. У нормі цей показник повинен бути більше 1 мільйона, інакше користі від продукту не буде. Температура, при якій проводилося зберігання кисломолочних продуктів, також безпосередньо впливає на чисельність прибутків. Так, при температурі вище -4-8 градусів мікроорганізми просто гинуть, що робить вживання такого продукту марним.
  • Капуста квашена, приготована з білокачанної. Така закуска не тільки збагатить організм пробіотиками, а й поповнить запаси клітковини і вітамінів А, К, В і С.
  • Малосольні огірки. Ці улюбленці будь-якого столу також принесуть свій внесок в здоров’я людини, забезпечивши лактобактеріями. Тільки при приготуванні важливо не використовувати нічого крім огірків, води і солі.
  • оцет яблучний. Використовуваний для заправки готових страв, есенція не тільки зменшує рівень цукру в клітинах крові, а й вносить свою лепту в боротьбі з дисбактеріозом.

Крім звичних продуктів, лактобактерії містить і екзотичне місо, комбуча, темпі, кімчхи. Вміст корисних бактерій в різних продуктах харчування відрізняється, тому при порушенні мікрофлори кишечника варто вдатися до допомоги лікарських препаратів. Тільки потрібно пам’ятати, що аптечні добавки можуть бути призначені тільки лікарем і повинні прийматися строго за рецептом, інакше неправильно обрана доза ліків може порушити роботу травної системи.

Для полегшення процесу засвоєння прибутків організму необхідні пребіотики (злакові та клітковина). Ці речовини не перетравлюються людиною, але сприяють створенню середу, придатної для розмноження корисних мікроорганізмів. Злаки для цих цілей потрібно вживати в кількості від 2 до 20 грам.

Підтримка нормальної роботи шлунково-кишкового тракту – це запорука довгого, успішної та активного життя. Чим раніше вийде розпізнати збої в роботі кишечника, тим швидше можна буде позбутися від наслідків неполадок. А, підключивши до боротьби з дисбактеріозом пробіотики, успішних результатів можна досягти в короткі терміни.

Їжа для корисних мікробів: пробіотики і пребіотики відео