Омлет в духовці «пишний»: рецепт з фото як в дитячому садку

Пишний омлет, приготовлений в духовці, – смачний білковий сніданок. Смак і аромат запеченого омлету перегукується в ранковими кавовими запахами. Можна створити маленький сімейний ритуал: урочисто розрізати тортик-омлет, запропонувати на вибір два види соусу, поговорити про плани на день. Від грибів можна відмовитися, замінивши їх напівпрозорими скибочками шинки або тонкими кружечками мисливських сосисок.

Складові:

  • яйця – 5 шт.,
  • молоко – 250-270 мл,
  • печериці – 150 г, сіль – 1/2 ч. л.,
  • соняшникова олія – ??30 мл,
  • вершкове масло – 1 ст. л.

Як приготувати пишний омлет в духовці

1. Борошно додають в «швидкі» тонкі омлети, які тужать під кришкою на сковорідці. Омлет, приготований в духовці, не потребує борошні, так вона здатна надати йому «гумову» жорсткість. Ніжний соковитий омлет повинен складатися тільки з яєць і молока, в цьому випадку він буде високим і ніздрюватим.
2. Вимиті дрібні печериці нарізають тонкими пластинками.


3. Печериці кладуть в сковорідку з нагрітим соняшниковою олією, додають щіпку солі. Гриби смажать протягом 5-7 хвилин на середньому вогні. За цей час грибна рідина випарується, а нарізані пластинки зменшаться в розмірах і придбають приємну золотисту.


4. Якщо для омлету беруть молоко і яйця прямо з холодильника, доведеться пожертвувати пишністю страви. Слід підготуватися заздалегідь, щоб продукти полежали деякий час на кухонному столі і придбали кімнатну температуру. П’ять великих яєць розбивають і переливають в глибоку миску.


5. Додають молоко і сіль. Кажуть, що жирність молока не впливає на смак омлету. Але легко переконатися, що найкращий результат дає молоко з жирністю 3,2 відсотка. Якщо ж ви заміните частину молока 10-15% вершками, вийде омлет, гідний королівської трапези. Солі в омлет кладуть трохи, надмірна солоність знижує якість готового блюда.


6. Збивають омлет ручним віночком, процес триває 1-2 хвилини. Домагаються однорідності, але намагаються уникнути появи піни. Ці вимоги до структури омлету обумовлюють вибір примітивного інструменту для збивання, так як блендери і міксери відразу зроблять яєчно-молочну масу пінистої.


7. Беруть шматочок твердого вершкового масла або маргарину, рясно змащують боки скляної форми. Товщина масляного шару гарантує легкість вилучення гарячого омлету з форми.
8. На дно форми кладуть шар печериць, розрівнюють.


9. Виливають рідку омлетну масу, гриби спливають і розподіляються хаотично. Цікаво, що в процесі запікання майже всі грибочки-пелюсточки виявляться в верхньому шарі омлету.
10. Форму з омлетом ставлять в духовку, нагріту до 180 градусів. Якщо не передбачена кришка для форми, можна накрити ємність листком фольги.
11. Омлет запікають протягом 30 хвилин. Якщо вийняти омлет раніше зазначеного часу, він буде смачним і їстівним, але форму тримати не буде. Тільки півгодинне випікання робить омлет схожим на симпатичний тортик.


12. Шматочок омлету, поміщений на холодну тарілку, моментально «просідає». Щоб пригостити домашніх високим омлетом, слід прогріти стопку порційних тарілок.


13. Теплий омлет подають з чаєм або молоком. Якщо ви плануєте брати з собою омлет в якості перекусу, можна запекти його порційних одноразових формах з фольги. Смачного!