Персики, рецепти на зиму: компоти, джеми, желе, консервування цілком – закачування

Квітучий персик в Китаї є символом весни, оновлення та довголіття. Її вважають цілющою продуктом через що містяться в складі органічних кислот, вітамінів, пектину. На жаль, зберегти плоди в свіжому вигляді вдається недовго, але консервовані персики на зиму будуть не менш корисними, ще більш ароматними і смачними завдяки нашим рецептами. Одного разу спробувавши цей вітамінний продукт у вигляді компотів, варення, джемів, ви обов’язково залишите ці рецепти заготовок в своєму кулінарному блокноті.

Компот з персиків в трилітровій банці

Необхідні інгредієнти: 1 кг персиків, 1,5 л води, 3-4 бутони гвоздики або гілочка м’яти, 400 г цукру.

  1. Підготувати фрукти: помити, бланшувати 2-3 хв. в киплячій воді і укласти в стерилізовані банки.
  2. Налити в каструлю 1,5 л води, довести до кипіння, всипати 400г цукру, додати гвоздику і м’яту, і вилити киплячий сироп в банку, підкласти попередньо під дно ніж або інший металевий предмет.
  3. Закатати металевою кришкою, перевернути догори дном і укутати до повного охолодження.

Варення з персиків на зиму часточками

Аромат і бурштиновий колір персикового варення серед зими – це найкращий антидепресант. Його можна вживати з чаєм, як начинку в пиріг і для пиріжків. У всіх видах це варення – вишуканий продукт, а приготований в домашніх умовах ще й набагато економічніше купленого в супермаркеті.

Для приготування варення знадобиться: 1,3 кг цукру, 1 кг персиків, стакан води, сік 1 лимона, 2 столові ложки цедри апельсина.

  1. Добре вимити фрукти.
  2. Приготувати 2 каструлі з водою, одну поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Опустити кожен фрукт в окріп на 10 сек., Потім в холодну воду.
  4. Воду злити, фрукти очистити, розрізати на часточки, видалити кісточки.
  5. Зварити сироп з 1 склянки води і цукру.
  6. Коли цукор повністю розчиниться, акуратно опустити в сироп часточки, довести до кипіння і відставити на 6 годин, щоб фрукти наситилися сиропом.
  7. Потім варити на повільному вогні ще 30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додати сік лимона і цедру апельсина.

Дати варення трохи охолонути і розкласти в стерилізований посуд, закатати металевими кришками. Для зберігання в холодильнику остудити варення і закрити пластиковими кришками.

Варення з мигдалем

Інгредієнти: 1 кг персиків, очищених від кісточок; 1,2 кг цукру; 70 г волоських горіхів або мигдалю.

  1. Приготувати сироп, опустити в нього фрукти, довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися шість годин.
  2. Очистити горіхи від шкірки, попередньо обшпаривши їх окропом.
  3. Поставити варення знову на вогонь, довести до кипіння, висипати мигдаль, 15 хвилин кип’ятити на слабкому вогні, розлити по стерильним банкам і закатати.

Персики в сиропі

Необхідно: 3,5 кг персиків, 700 г цукру, 1,2 л води, невеликий лимон.

Для цього рецепта бажано вибрати тверді плоди, без тріщин і пошкоджень.

  1. Довести до кипіння 4-5 л води, бланшувати фрукти 2 хвилини, потім облити холодною водою і очистити від шкірки, спочатку розділивши їх на половинки і вийнявши кісточку.
  2. Щоб в подальшому плоди не втратили форму, їх необхідно замочити в розчині: на 5 л холодної води 3 чайні ложки соди, потримати 5 хвилин, злити воду. М’якоть стала більш пружною на дотик після такої процедури.
  3. Для приготування сиропу закип’ятити воду, додати цукор, сік лимона і цедру (вичавки лимона не додавати, інакше сироп буде гірчити). Варити 5-7 хвилин і залити фрукти.
  4. 10 хвилин повільного кипіння і можна розливати в стерилізований посуд. Закрити герметично, перевернути, дати охолонути.

Персики у власному соку без цукру

Помити і очистити персики від хвостиків і кісточок, розділити на половинки і укласти в стерильні банки.

Залити окропом, щоб повністю вкрилися фрукти, закатати металевими кришками і встановити в ємність з підігрітою до 55-60 градусів водою. Не забудьте застелити дно каструлі рушником, щоб в процесі стерилізації банки не стосувалися дна ємності.

Кип’ятити банки: 0,5 л – 9 хвилин; 1 л – 10 хвилин.

Обов’язково укутати теплою ковдрою до повного охолодження. Персики на зиму готові!

Конфітюр з желатином

Для його приготування необхідно: 600 г персиків, 300 г цукру, сік 1 невеликого лимона, кілька гілочок розмарину, 10 г желатину.

  1. Фрукти вимити, очистити від кісточок, нарізати часточками, засипати цукром, додати розмарин, перемішати і залишити на 1 годину.
  2. Замочити у воді кімнатної температури желатин для набухання.
  3. Фрукти поставити на вогонь, проварити 25- 30 хвилин.
  4. Вийняти гілочки розмарину, додати набряклий желатин, ретельно розмішати і прогріти до 70-80 градусів, але не кип’ятити.
  5. Готовий конфітюр закатати в банки. Зберігати в прохолодному, темному місці.

Джем з персиків з желфікс

Для цієї консервації можна використовувати м’які, перезрілі персики. Крім того, якщо пропустити їх через соковижималку, вийде відмінний сік з м’якоттю, а так званий макуха – чудова заготовка для джему. Якість від цього не постраждає, навпаки, джем буде ніжним і густим.

Необхідні продукти: 2,5 кг персиків (вага з кісточкою), 1 кг цукру, 2 пакети желфікс.

  1. Подрібнити м’якоть фруктів в блендері, попередньо очистивши від шкірки і кісточок.
  2. Додати в пюре 4 столові ложки цукру з желфікс, добре перемішати.
  3. Проварити 3 хвилини. на середньому вогні, постійно помішуючи. Потім висипати решту цукру, довести до кипіння і варити ще 3 хв.

Пересипати джем в сухі, стерильні банки, герметично закатати, зберігати в темному, прохолодному місці.

Консервування персиків цілком

Це найпростіший спосіб приготувати ароматний напій і красиву ягоду, смачну, що зберегла всі вітаміни для вживання в зимовий час.

Приготувати 1 кг плодів, 800 г цукру, спеції додавати до смаку: кориця, ванілін, пелюстки квітів настурції.

Фрукти проколоти в декількох місцях виделкою, щоб вони не розтріскується і добре наситилися сиропом.

Вирізати плодоніжки і укласти фрукти в стерильну банку.

Сироп готувати звичайним способом, але обов’язково зібрати піну. Сироп повинен бути тягучим, але не дуже густим, легко виливатися.

Залити персики сиропом і пастеризувати 30 хв. в киплячій воді (не забудьте застелити дно посуду, в яку ставите банку). Закатати гарячим. Зберігати в прохолодному місці.

Персик – південний плід. На щастя, не екзотичний, так як вже багато років його вирощують не тільки на півдні, але і в східних і навіть північних регіонах. Тому заготівля компотів джемів, варення обійдеться недорого, а от користь від них взимку воістину неоціненна.