Посуд для чаю, посуд для китайської чайної церемонії

У Китаї і в інших країнах чайна церемонія – це не просто процес приготування і прийому чаю, а цілий ритуал. Важко уявити собі такий ритуал без спеціального посуду. Дуже важливо підібрати правильну посуд для приготування чаю, для подачі на стіл. Матеріал, з якого виготовлений посуд, може впливати на смак і аромат напою. Шанувальники чайних церемоній воліють посуд для чаю, виготовлену з порцеляни або глини. Найбільш цінною є ісинська глина. Для деяких сортів чаю, наприклад, що розкриваються чаїв, краще використовувати посуд зі скла.

Чайник для приготування чаю

Для заварки чаю потрібно чайник для заварювання. Чайники з ісинської глини здатні вбирати насичений і глибокий аромат чаю. Аромат і смак натурального чайного листа не змінюється при заварюванні, можна повною мірою насолодитися тим чи іншим сортом чаю.

Порцелянові чайники несуть естетичну цінність. Найчастіше такі чайники використовують в Англії, де чайна церемонія відрізняється від китайської. Фарфор легко нагрівається, чай в ньому добре заварюється, але він також легко втрачає тепло. Скляний чайник доступніше за ціною, багатьом подобається спостерігати, як чайне листя розкриваються під дією окропу. Пов’язаний чай в прозорому чайнику – яскраве і барвисте видовище. Візуальне задоволення при чайної церемонії буде забезпечено.

Види чайних інструментів

Посуд для чайних церемоній включає не тільки чайник для заварювання. Є кілька груп чайних інструментів, які необхідні:

  • Для розливу чаю.
  • Для пересипання чаю.
  • Для насолоди ароматом.
  • Для роботи з чайним листям.
  • Для підтримки чистоти.

Вибираючи посуд, слід звертати увагу на її розміри. Посуд великих розмірів купувати не рекомендується, оскільки через велику кількість води є небезпека перегріву деяких чаїнок, що призведе до втрати смакових якостей. Доцільніше використовувати маленький чайник, розрахований на одного або двох чоловік. У китайській церемонії застосовується дуже багато предметів, які мають цікаві назви. Спробуємо розібратися, для чого призначений кожен предмет.

гайвань

Ідеально підходить для чаювання гайвань – невелика піала з кришечкою. Китайці вважають, що чай, заварений в ній, розкривається особливим, більш яскравим смаком. З гайвані ніколи не п’ють. Вона використовується тільки для заварювання будь-яких сортів чаю.

Чабанов для чаювань

Велике значення приділяється чайному столику (підношення), в який вбудований піддон для збору води. На Чабани розміщується вся посуд, необхідний для церемонії. Чайні дошки бувають різних розмірів, форм. При заварюванні чаю і багаторазових проток вода зливається в піддон, оскільки нічого не повинно відволікати від самої церемонії.

Чаегуань і чахе

Чаегуань (чайниця) – це банку, де зберігається чай. Вона повинна щільно закриватися, не пропускати світло і запахи. У Китаї так називають будь-яку банку, в якій зберігається чай. Але найчастіше чаегуань – це порцеляновий баночка з герметичною кришкою.

Чахе – коробочка для чаю невеликих розмірів. Її використовують, щоб провести перше знайомство з ароматом чайного листя. Під час церемонії чайне листя викладаються в чахе, пропонуються всім гостям, щоб вони оцінили їх аромат.

чахай

Ця посудина називають ще чашею справедливості. Чахай призначений для перемішування чайного напою. Це необхідно, щоб кожен гість отримав настій однаковою консистенції. З цієї чаші чай розливається по піалах.

Чайна пара

У чайну пару входять дві чаші вян Сян Бей і Пін Мін Бей. Висока чаша необхідна для вдихання аромату, низька для чаювання. Дві чаші об’єднує Ча Тоу – спеціальна підставка.

Інструменти для приготування чаю

Під час приготування чаю майстра чайних церемоній використовують багато важливих інструментів:

  • пензлик (янхубі), яка потрібна для змахування крапель і чайної пилу з посуду;
  • голку (ча Цзань), щоб очищати носик заварника;
  • ча сянь ло, воронку для засипання чайних листочків в чайник, не зронивши жодного грама;
  • щипці (цзя цзи) для перенесення гарячих чашок. Щипцями виймають приготовлену заварку.
  • ніж для розрізання пуеру.
  • ложка (ча чи) маленька і велика. Велика ложка потрібна для перекладання чаю в чахе, маленької перекладають чай в запарювання посуд.
  • ситечко (ча люй), його використовують для проціджування напою.

Як доглядати за посудом для чаю

Необхідно дотримуватися чайний посуд в ідеальній чистоті. Після чаювання потрібно вимити всі предмети зовні і зсередини. Носик чайника прочистити спеціальною голкою. Краще зберігати весь посуд в окремій шафі, щоб посуд не набула сторонній запах.

Ні в якому разі не можна залишати в чайнику заварку. Вона схильна до цвілі, а цвіль згубно впливає на глиняний посуд. Особливо, це небезпечно для посуду з ісинської глини, яка володіє унікальною пористою структурою, яка порушується після впливу цвілі. Не рекомендується для миття посуду використовувати миючі засоби, мити чайний посуд в посудомийній машині. Мити посуд потрібно руками відразу після використання.